Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Πόρτο Γερμενό – Στη μάχη τα εναέρια μέσα

Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Πόρτο Γερμενό – Στη μάχη τα εναέρια μέσα

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη σε δυο εστίες στον Πύργο Ηλείας

fotia5_7
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε δασική έκταση στην περιοχή Κορυφή του Πύργου Ηλείας. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρα ξεκίνησαν ρίψεις και τα εναέρια μέσα.

fotia_korufi5
fotia_korufi4
Συγκεκριμένα επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 1 Ε/Π, και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.
ilialive.gr - Νυχτερινή πυρκαγιά στην Κορυφή Πύργου
Κλείσιμο


Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Χίο, Σάμο και Ικαρία καθώς προβλέπεται και σήμερα υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Συνολικά 65 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την χθεσινή έκτακτη απογευματινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής, με τη σημαντικότερη να εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο Πόρτο Γερμενό και για την οποία συνελήφθη ένα άτομο, ύποπτο για εμπρησμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατοχή του βρέθηκε μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό και εντοπίστηκε κοντά στην περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Μύτικας με τους κατοίκους να λαμβάνουν μήνυμα από το 112. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός, Ραφαέλα Τζίμα, συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς παρείχε ο ελληνικός στρατός, εθελοντές, η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, αλλά και οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ, την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Εκτός από το Πόρτο Γερμενό υπήρξε πυρκαγιά στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας αλλά και στο Καλαμάκι Αχαϊας. Επίσης πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Πικέρμι Αττικής η οποία αντιμετωπίστηκε μέσα σε 20 λεπτά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο. Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της πυροσβεστικής μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή της Κορυφής του δήμου Πύργου, όπου σύμφωνα με τοπικά μέσα υπήρξαν δυο εστίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις - 56 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 3 μονάδες πεζοπόρου- που έσπευσαν στην περιοχή έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 150 πυροσβέστες με  6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 42 οχήματα. Επιχειρούν ακόμα 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. 

Επικίνδυνες καιρικές συνθήκες

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr για σήμερα προβλέπεται ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα έχουμε κυρίως στα ανατολικά και νότια. Ειδικότερα, για σήμερα, σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις, ενώ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν στα ανατολικά και νότια κυρίως τμήματα. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 37, στην Ήπειρο από 16 έως 37 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 15 έως 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 36-37, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 35-36 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 20 εώς 30 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 37.

Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ στο Ιόνιο και έως 6 και τοπικά εώς 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και ενισχυμένους βοριάδες κυρίως στα ανατολικά. Δυσμενείς θα είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο νομό. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά εώς 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά από τις απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικές βροχές ή και πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις εώς 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς.

Αύξηση πυρκαγιών λόγω κλιματικής αλλαγής

Κώδωνα κινδύνου κρούει επιστημονική μελέτη για αύξηση δασικών πυρκαγιών τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάθιου Τζόουνς του Κέντρου Ερευνών Tyndall για την Κλιματική Αλλαγή στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Γεωφυσικής «Reviews of Geophysics», επιβεβαιώνουν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή συνιστά βασικό παράγοντα για την αύξηση κινδύνου των δασικών πυρκαγιών παγκοσμίως, καθώς δημιουργούνται ξηρές και καυτές συνθήκες που ευνοούν το ξεκίνημα και την εξάπλωση μίας μεγάλης και δύσκολα ελεγχόμενης πυρκαγιάς. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη στο μέλλον τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος των πυρκαγιών.

Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για περιοχές όπως η Μεσόγειος – όπου και χώρα μας- και η Αμαζονία στη Νότια Αμερική. Εάν, πάντως, η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τελικά τους 2 έως 3 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, τότε εκτιμάται ότι σχεδόν όλες οι περιοχές του πλανήτη θα γίνουν πιο «φιλικές» για τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με τη μελέτη, η διάρκεια της ετήσιας περιόδου πυρκαγιών έχει -κατά μέσο όρο- αυξηθεί παγκοσμίως κατά 14 ημέρες ετησίως (27%) στη διάρκεια της περιόδου 1979-2019. Επίσης, η συχνότητα των ημερών με ακραίο καιρό ιδανικό για πυρκαγιές έχει αυξηθεί κατά 10 ημέρες ετησίως (54%) κατά μέσο όρο παγκοσμίως στη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Από την άλλη πλευρά, σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνολική έκταση που έχει καεί από πυρκαγιές εμφάνισε μείωση περίπου κατά το ένα τέταρτο ή 1,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά τα έτη 2011-2019. Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης (590.000 τ.χλμ.) έχει υπάρξει στις αφρικανικές σαβάνες, όπου το 60% έως 70% των παγκόσμιων καμμένων εκτάσεων συμβαίνει κάθε χρόνο. Όμως, μεγάλες αυξήσεις στις καμένες εκτάσεις παρατηρούνται σε άλλες περιοχές του κόσμου, π.χ. στα σιβηρικά και βορειοαμερικανικά δάση.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Αττική, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, για τρεις περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας). Παράλληλα η ΓΓΠΠ απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Ακόμη, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανακοίνωσή του, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακόμη το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας παραμένει σε γενική επιφυλακή και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Π.Ε. Σάμου, Χίου και Ικαρίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Η ΓΓΠΠ σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επιπλέον η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π. Σ καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με γκαζάκια τα ξημερώματα στο σπίτι του Μπάμπη Παπαδημητρίου στο Μετς

Τραγωδία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας: Νεκρός 15χρονος σε καρότσα φορτηγού

Σήμερα η πρώτη προεκλογική αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης