Υπουργείο Παιδείας: Τι αλλάζει στα ΑΕΙ με το νέο νομοσχέδιο

Υπουργείο Παιδείας: Τι αλλάζει στα ΑΕΙ με το νέο νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η κυβέρνηση πλέον θα έχει νομοθετήσει όλο το βασικό νομοθετικό έργο στον τομέα της παιδείας για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά.

panepistimio_foitites_xr
Σε 4 άξονες αναπτύσσεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που τίθεται επί τάπητος στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναβαθμιστεί η  ποιότητας των ΑΕΙ και την ίδια στιγμή να ενισχυθεί η λειτουργικότητά τους. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η προώθηση της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και ο εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ για να αυτοματοποιηθεί η αναγνώριση των πτυχίων του εξωτερικού

Με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του Υ.ΠΑΙ.Θ., η κυβέρνηση πλέον θα έχει νομοθετήσει όλο το βασικό νομοθετικό έργο στον τομέα της παιδείας για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά.

Πρώτος άξονας:  Αναβάθμιση ποιότητας ΑΕΙ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η αναβάθμιση των ΑΕΙ θα γίνεται με εκσυγχρονισμό προγραμμάτων σπουδών  όπως τα Διεπιστημονικά κοινά/διπλά προπτυχιακά, Δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από προγράμματα σπουδών άλλων Τμημάτων, «Ελληνικό Erasmus», Επαγγελματικά μεταπτυχιακά και Βιομηχανικά διδακτορικά.

Στην αναβάθμισή τους βοηθά επίσης η ενίσχυση ερευνητικής δραστηριότητας όπως η  Ίδρυση ερευνητικών κέντρων και διϊδρυματικών ερευνητικών κέντρων, η στελέχωση με ερευνητές επί θητεία, η προσέλκυση Επισκεπτών Καθηγητών και Ερευνητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Δεύτερος άξονας: Ενίσχυση λειτουργικότητας ΑΕΙ

Θα αξιοποιηθούν θεσμικά εργαλεία για ενίσχυση αποτελεσματικότητας και οργανωτικής λειτουργίας των ΑΕΙ

Ενδεικτικά:
• Πολυετές Στρατηγικό Σχέδιο και σύστημα στοχοθεσίας
• Σχέδιο Ψηφιακού Μετασχηματισμού
Κλείσιμο
• Σχέδιο Αειφορίας και Ανάπτυξης
• Σχέδιο Προσβασιμότητας ΑΜΕΑ
-Απελευθέρωση πλαισίου διεξαγωγής έρευνας από γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες

Τρίτος άξονας: Προώθηση σύνδεσης ΑΕΙ με την κοινωνία

Για την επίτευξη του στόχου της περαιτέρω προώθησης της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την κοινωνία προβλέπεται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη θέσπιση πλαισίου για start-ups φοιτητών, διδακτόρων, μεταδιδακτόρων. Υιοθετείται επίσης η παροχή υπηρεσιών από εργαστήρια προς πολίτες και φορείς όπως οι pro bono υπηρεσίες συμβουλευτικής ψυχολογίας σε ευάλωτες ομάδες από πανεπιστημιακό εργαστήριο.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται η δια βίου μάθηση, δια του εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, και της δυνατότητας οργάνωσης επιμορφωτικών προγραμμάτων για την κάλυψη αναγκών επιμόρφωσης προσωπικού ιδιωτικών φορέων. Υποστηρίζεται, δε, η διεθνοποίηση και η ανάπτυξη συνεργασιών.

Τέταρτος άξονας: Εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ

Για τον εκσυγχρονισμό των ΔΟΑΤΑΠ προβλέπεται η θέσπιση ευέλικτου πλαισίου για ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίων από παν/μα του εξωτερικού

Ενδεικτικά:
• Ίδρυση Μητρώων των ακαδημαϊκά αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και των αλλοδαπών προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου
• Κατάργηση της υποβολής ατομικής αίτησης για την έκδοση ατομικής πράξης ακαδημαϊκής αναγνώρισης από μέρους των πολιτών που έχουν σπουδάσει στα ανωτέρω Πανεπιστήμια και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα – αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση εφόσον ο υποψήφιος εμπίπτει στις κατηγορίες του Μητρώου.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πανεπιστήμιο πιο ποιοτικό, πιο αυτόνομο, πιο λειτουργικό, πιο εξωστρεφές, σε μεγαλύτερη σύνδεση με την κοινωνία και τις ανάγκες της.


Ειδήσεις σήμερα:

Κιρίλ Σαμάλοφ: Ο πρώην γαμπρός του Πούτιν γιορτάζει τα 40α γενέθλιά του με νέο αμόρε στο Ντουμπάι

Καιρός: Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης και ο υδράργυρος στους 20 βαθμούς - Πού αναμένονται βροχές

Όσκαρ 2022: Δημόσια συγγνώμη για το χαστούκι του στον Κρις Ροκ ζήτησε με ανάρτησή του ο Γουίλ Σμιθ
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης