Ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση στην απαλλακτική απόφαση για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση στην απαλλακτική απόφαση για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Το Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος όλων των κατηγορούμενων -  Μετά από αναίρεση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η υπόθεση θα εισαχθεί σε Ποινικό Τμήμα για να κριθεί αν το σκεπτικό απαλλαγής είναι ορθό

areios_pagos1
Νέα αλλά αναμενόμενη τροπή έλαβε η υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία είχε κλείσει στο Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, όταν έπαυσε η ποινική δίωξη σε βάρος όλων των εμπλεκομένων κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Και αυτό, γιατί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά εφετειακής απόφασης που έκλεισε την υπόθεση.

Κατ΄ αρχάς, υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 405 προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών.

Παράλληλα, μετά την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών, τέθηκε τρίμηνη προθεσμία στα Πιστωτικά Ιδρύματα προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν ή όχι μηνύσεις κατά στελεχών τους. Δηλαδή αν επιθυμούσαν τη διάσωση των εκκρεμών υποθέσεων, αλλιώς αυτές θα έκλειναν σε δικαστικό επίπεδο. Επίσης, το αδίκημα της απιστίας από στελέχη των Τραπεζών από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Κλείσιμο
Τώρα, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ζαχαρίας Κοκκινάκης άσκησε αναίρεση στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με το σκεπτικό ότι ήταν εμπρόθεσμη και νομότυπη, η κατάθεση από την πολιτική αγωγή (κατά την διάρκεια διεξαγωγής της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών) της δήλωσης που απαιτείται για τα φερόμενα ως παθόντα Πιστωτικά Ιδρύματα, προκειμένου να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (πλέον διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα).

Μετά την αναίρεση που ασκήθηκε η υπόθεση θα εισαχθεί σε ένα από τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί τελικά εάν θα αναιρέσει την απόφαση του Εφετείου κατά το σκέλος που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ' επέκταση και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Τι είχε αποφασίσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία τον Ιούλιο του 2020. Τότε, η προεδρεύουσα είχε ταχθεί υπέρ της άποψης ότι η δήλωση ήταν εμπρόθεσμη, ενώ οι δύο σύνεδροι είχαν ταχθεί υπέρ της άποψης ότι ο ειδικός εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (η εταιρεία PQH) κατέθεσε εκπρόθεσμα στο ακροατήριο τη δήλωση για να συνεχιστεί η δίκη για τα δυο κακουργήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Κατόπιν αυτών, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απαλλάχθηκαν από τα δυο κακουργήματα.

Αμέσως, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Εφετείου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε να του διαβιβαστεί απόφαση μόλις καθαρογραφεί, έτσι ώστε να μελετηθεί και να κριθεί εάν το σκεπτικό απαλλαγής είναι ορθό. Έτσι και έγινε.


Ειδήσεις σήμερα:

Η Γη... δεν είναι μόνη: Το ηλιακό μας σύστημα «ταξιδεύει» μέσα σε μία μαγνητική σήραγγα στο Διάστημα

Τραγωδία στην Κρήτη: Πνίγηκε παππούς στις Γούβες για να σώσει τα εγγόνια του

Υπό παρακολούθηση η νέα μετάλλαξη «Δέλτα+» που κερδίζει έδαφος στη Βρετανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης