Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Απαλλαγή για Κοντομηνά και Φιλιππίδη στην υπόθεση των «επισφαλών» δανείων

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Απαλλαγή για Κοντομηνά και Φιλιππίδη στην υπόθεση των «επισφαλών» δανείων

Απαλλάχθηκαν τρεις ακόμη κατηγορούμενοι -  Δεν στοιχειοθετείται, σύμφωνα με το δικαστήριο, το αδίκημα της απάτης που είχε αποδοθεί στους πέντε αρχικά κατηγορούμενους της υπόθεσης - Φιλιππίδης: Αποδόθηκε δικαιοσύνη

Στο Μαξίμου ο Δημήτρης Κοντομηνάς για δεύτερη φορά σε δύο μέρες
Αυλαία με απαλλαγές όλων των κατηγορουμένων έπεσε στη δίκη για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κατά το χρονικό διάστημα 2008 - 2010.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του δικαστηρίου - Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, απαλλάχθηκαν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών εταιρειών του ΤΤ Μάριος Βαρότσης και οι Ιωάννης Ρόρρης και Αλεξάνδρα Λιακόπουλου.

Με την απόφασή του το δικαστήριο έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης που είχε αποδοθεί στους πέντε αρχικά κατηγορούμενους της υπόθεσης. Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει στο δικαστήριο η εισαγγελέας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΤ δεν παραπλανήθηκαν όταν ενέκριναν τα δάνεια.

Ακόμη, η εισαγγελέας είχε επισημάνει πως από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε πως ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς παρουσίασε, είτε ο ίδιος είτε οι συνεργάτες του, ψευδή στοιχεία στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΤ. Όπως δε, επισήμανε η εισαγγελέας η έκθεση της Deloitte που αφορούσε την αξία της εταιρείας Bestline συμφερόντων Κοντομηνά ήταν σωστή, δεν αντικρούστηκε από αντίθετη έκθεση και καλώς το ΤΤ στηρίχθηκε σε αυτήν.

Κλείσιμο
Μετά την έκδοση της απαλλακτικής απόφασης, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, Αρης Τζανετής, Γρηγόρης Τσόλιας και Δημήτρης Κούρεντας, δήλωσαν: «Με την απαλλακτική απόφαση, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2014 με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αποδείχθηκε σήμερα ότι όχι μόνο δεν τέλεσε ο κ Δ. Κοντομηνάς τις αποδιδόμενες πράξεις, αλλά κυρίως ότι ουδέποτε είχε τελεσθεί οιαδήποτε αξιόποινη πράξη».

Σε δήλωσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του Πάριου Βαρότση, Αλέξης Στεφανάκης, ανέφερε: «Σήμερα είχαμε την έκδοση της απόφασης του Γ´ Τριμελούς Εφετείου κΚακουργημάτων Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος για το αδίκημα της απάτης ο εντολέας μου, Μάριος Βαρότσης, πρώην Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος και δικαιωμένος για την απόφαση, έστω μετά σχεδόν 7 έτη, χωρίς όμως να ξεχνάμε τις τόσες αστοχίες και πλημμέλειες της ανακριτικής διαδικασίας όσο και του παραπεμπτικού βουλεύματος».

Αξίζει να σημειωθεί το δικαστήριο είχε κλείσει με απόφασή του το περασμένο καλοκαίρι το σκέλος εκείνο της υπόθεσης που αφορούσε στα αδικήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Αδικήματα, που αντιμετώπιζαν κάποιοι εκ των συνολικά 35 κατηγορούμενων της υπόθεσης. Οι δικαστές έλαβαν αυτήν την απόφαση κατά πλειοψηφία και αφού έλαβαν υπόψη τους, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Φιλιππίδης: Αποδόθηκε δικαιοσύνη

Σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ, Αγγελος Φιλιππίδης μετά την ανακοίνωση της απαλλακτικής απόφασης του δικαστηρίου ανέφερε: «Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατά την διάρκεια της οποίας ποτέ δεν κλητεύθηκα για να δώσω εξηγήσεις, σήμερα, με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Αθηνών αθωώθηκα, όπως και όλοι όσοι κατηγορηθήκαν για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Αποδόθηκε δηλαδή δικαιοσύνη μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή διαδικασία, αφού η κατηγορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ενώπιον των φυσικών μας δικαστών και μετά από απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας. Η προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική καταστροφή, που προκλήθηκε σε όλους μας από εξωφρενικό, ανεύθυνο και ανυποστήρικτο πόρισμα κατά τα λοιπά «υπεύθυνων προσώπων», είναι τόσο μεγάλη, ώστε μετριάζεται ακόμη και η χαρά και ανακούφιση που μας διακατέχει για την δικαίωσή μας.

Το 2007 μου ανατέθηκε η διοίκηση του ΤΤ. Εργασθήκαμε όλοι με ενάργεια, πίστη και μας διακατείχε το πάθος που απαιτούσε η περίσταση και ο σκοπός που υπηρετούσαμε. Παραλάβαμε μια τράπεζα με σοβαρές παθογένειες και την παραδώσαμε, δύο χρόνια αργότερα, πρώτη σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ελλάδα και τρίτη στην Ευρώπη. Το ΤΤ στην δεκαετή λειτουργία του ως εταιρεία απέδωσε καθαρά στο Ελληνικό δημόσιο πάνω από 3 δις Ευρώ. Η απόφαση της μη κεφαλαιοποίησης του, μετά το κούρεμα των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε, δυστυχώς συνοδεύθηκε με προσπάθεια ενοχοποίησης όλων των προηγουμένων διοικήσεών του και ιδίως εμού.

Από την θέση του αθώου πλέον της κατηγορίας που μου αποδόθηκε, θέλω να απευθύνω έκκληση για την προστασία των τραπεζικών στελεχών, που καλούνται με το βάρος της υπογραφής τους να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις εν μέσω κρίσεων, είτε οικονομικών, όπως από το 2008, είτε και υγειονομικών όπως βιώνουμε σήμερα. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές δίνουν ώθηση στην αγορά και εργασία σε χιλιάδες συμπολίτες μας.Θυμίζω την δήλωση κατά την εμφάνιση μου στον ανακριτή, ότι δίνω την μάχη του αυτονόητου. Εφ’ όσον χάσω, κανείς τραπεζικός δεν θα θέτει την υπογραφή του σε δάνειο παρά μόνον με τη σύμπραξη του εισαγγελέως. Οι εξελίξεις με δικαίωσαν πλήρως.

Εύχομαι, εφ’ εξής να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα ακροάσεως του ελεγχομένου σε επίκαιρο χρόνο, με τις εγγυήσεις ενός ευρωπαϊκού δημοκρατικού κράτους και να μην φαλκιδεύεται η προσωπικότητα αθώων.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μου συμπαραστάθηκαν στον επταετή αγώνα μου, που είναι πολλοί για να τους αναφέρω όλους. Ιδιαίτερη όμως αναφορά οφείλω να κάνω, τόσο στους μικρομετόχους και τους πρώηνεργαζόμενους στο ΤΤ, που σε όλη την διάρκεια των επτά ετών στάθηκαν στο πλευρό μου, όσο και στους συνηγόρους μου Αθανάσιο Βαρλάμη και Σπύρο Κλαδά».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του κ. Φιλιππίδη, Αθανάσιος Βαρλάμης δήλωσε: «H σημερινή αθώωση του Άγγελου Φιλιππίδη και για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου ως Προέδρου του ΤΤ, μετά από επτά χρόνια δικαστικού αγώνα για την ανάδειξη του διάτρητου της κατηγορίας, αναδεικνύει την επισφάλεια των ποινικών διώξεων, που στηρίζονται άνευ ετέρου σε πορίσματα «αρμοδίων», που εξυπηρετούν συγκυρίες ή σκοπιμότητες. Δεν μπορώ να ξεπεράσω και να ξεχάσω τη σύλληψη του Α.Φ. στην Τουρκία και την παραμονή του για 22 ημέρες στις φυλακές του Μάλτεπε, χωρίς καν να έχει προηγουμένως κληθεί στην προκαταρκτική εξέταση τότε. Αν είχε κληθεί (γεγονός το οποίο επιδιώκαμε και ζητούσαμε με αυτοπρόσωπες παραστάσεις) δεν θα επικρεμόταν επί επτά έτη η τόσο βαριά και απαξιωτική αυτή κατηγορία, που αποδομήθηκε πλήρως ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών και δεν θα έκριναν οι Τούρκοι δικαστές ως παράνομο το ένταλμα σύλληψης του Α.Φ., διότι είχε παραβιασθεί στην Ελλάδα η προηγουμένη ακρόαση του φερομένου ως κατηγορουμένου».

«Η «περίφημη» δίκη του ΤΤ ήταν δυστυχως εξ ολοκλήρου βασισμένη σε ένα σαθρό κατηγορητήριο, προϊόν συρραφής και κατασκευών που εξ αρχής υιοθετούσε απίθανους ισχυρισμούς για την επίμαχη σύμβαση .Ειδαμε διαρροές σχετικά με το περιεχόμενο της δικογραφίας, συλλήψεις theatrale και πρωτοσέλιδα με τους δήθεν απατεώνες τραπεζικούς», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων Γιάννης Μαρακάκης και συνέχισε: «Η κατασκευασμένη άσκηση ποινικών διώξεων έπληξε ανεπανόρθωτα τις ζωές όλων των κατηγορουμένων κυρίως όμως έπληξε την εμπιστοσύνη του μέσου πολίτη και στο τραπεζικό σύστημα. Σήμερα μετά την εκκωφαντική απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως και τη συνακόλουθη αθωωτική απόφαση αναρωτιόμαστε γιατί το δικαστικό μας σύστημα με τόση επιμονή έβαλε κάτω από το χαλί επί 7 χρόνια την αλήθεια και επιθυμούσε διακαώς τη διαπόμπευση τόσων αθώων προσώπων. «Είμαι ευτυχής για τη σημερινή δικαίωση αλλά και αγανακτισμένος με την ανείπωτη 7ετή αδικία η οποία δεν θεραπεύεται ούτε αποκαθίσταται».


Ειδήσεις σήμερα: 

Τα υπολείμματα ανθρώπινη σάρκας στους σωλήνες «πρόδωσαν» τον δολοφόνο δύο νεαρών γυναικών

Δείτε βίντεο: Ο Πομπέο αναχωρεί από το σπίτι του Μητσοτάκη στα Χανιά

Επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες πλην Μητσοτάκη και Αναστασιάδη έστειλε ο Ερντογάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης