3o Marie Claire Power Trip: Το κορυφαίο συνέδριο ισότητας και ηγεσίας

3o Marie Claire Power Trip: Το κορυφαίο συνέδριο ισότητας και ηγεσίας

Δείτε ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο συνέδριο γυναικείας ενδυνάμωσης

XRVMA_MCPT
Το 3ο Marie Claire Power Trip, το συνέδριο που έγινε θεσμός και συγκεντρώνει επιδραστικές γυναίκες από τον χώρο της μόδας, της πολιτικής και των επιχειρήσεων, επιστρέφει. Φέτος διεξάγεται στις 13 Οκτωβρίου στο Cape Sounio, Grecotel Exclusive Resort. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε live από το marieclaire.gr και το protothema.gr

Marie Claire Greece - Power Trip


Δείτε παρακάτω όλα όσα συμβαίνουν στο συνέδριο λεπτό προς λεπτό:

11.15 ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ. Η Γαλάτεια Λασκαράκη, Editor In Chief του Marie Claire Greece, καλωσορίζει τις συνέδρους και τις ακροάτριες στο 3ο Power Trip στην Ελλάδα.


mc_power_trip
mc_power_trip2
mc_power_trip_omilia
Γαλάτεια Λασκαράκη

11:25 Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μιλάει σε ζωντανή σύνδεση για το γυναικείο ζήτημα στον 21ο αιώνα. «Η συμμετοχή των γυναικών στα νέα επαγγέλματα που αφορούν τις τεχνολογίες είναι πολύ μικρή», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι ξεκινάμε στην ψηφιακή εποχή με πολύ μικρό ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης. «Συμμετοχή των γυναικών στην τεχνολογία, στην επικοινωνία, παντού, αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα στον 21ο αιώνα», καταλήγει.

mc_power_trip_omilia3
Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μιλάει σε ζωντανή σύνδεση για το γυναικείο ζήτημα στον 21ο αιώνα
Κλείσιμο


sinedrio_marie_claire__1_
sinedrio_marie_claire__6_
Η Λένα Διβάνη, Ιστορικός-Συγγραφέας, η Κatherine Fleming, Ιστορικός και Ακαδημαϊκός, η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη και η Mαρίλη Μέξη, Σύμβουλος στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και τον ΟΗΕ Γενεύης, συζητούν το θέμα «Εξασφαλίζοντας την ισότητα στον 21ο αιώνα: Εκπαιδεύοντας τις ηγέτιδες του αύριο». Συντονίζει η Νίκη Αλεξάνδρου
sinedrio_marie_claire__4_



11:35 Η Λένα Διβάνη, Ιστορικός-Συγγραφέας, η Κatherine Fleming, Ιστορικός και Ακαδημαϊκός, η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη και η Mαρίλη Μέξη, Σύμβουλος στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και τον ΟΗΕ Γενεύης, συζητούν το θέμα «Εξασφαλίζοντας την ισότητα στον 21ο αιώνα: Εκπαιδεύοντας τις ηγέτιδες του αύριο». Συντονίζει η Νίκη Αλεξάνδρου, Leadership coach. H Λένα Διβάνη αφηγείται καθημερινές ιστορίες διακρίσεων κατά των γυναικών.

H Λένα Διβάνη αφηγείται καθημερινές ιστορίες προκαταλήψεων και διακρίσεων κατά των γυναικών. Στη συνέχεια παίρνει το λόγο η Κatherine Fleming. «Δεν θέλω ισότητα, θέλω να χτίσουμε έναν κόσμο όπου θα μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά που κάνουν οι άντρες, αλλά θα κάνουμε διαφορετικά πράγματα» σχολιάζει. «Πρόβλημα κουλτούρας είναι το γυναικείο πρόβλημα στην Ελλάδα», τονίζει η κ. Fleming.

Η Αγγελική Κοσμοπούλου επισημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τρία βήματα για να ενισχύσουμε τη θέση της γυναίκας: Να μοιραζόμαστε προσωπικές ιστορίες, να τοποθετούμε γυναίκες σε καίριες θέσεις και να τις υποστηρίζουμε. «Ηγεσία δεν σημαίνει μόνο συγκέντρωση εξουσίας, σημαίνει καινοτομία, όραμα, πρωτοπορία. Η καινοτομία ήταν ανέκαθεν γένους θηλυκού», συμπληρώνει η Μαρίλη Μέξη.

12:13 Η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μας συστήνει το καινοτόμο workshop της Google #IamRemarkable και μάς παρακινεί: «Πίστεψέ το, Επιδίωξέ το, Γιόρτασέ το».

«Τα περισσότερα πράγματα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά, από το σύστημα θέρμανσης ενός χώρου μέχρι το κινητό μας, είναι σχεδιασμένα για άντρες. Ακόμα και τα crash tests αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να κινδυνεύει περισσότερο να τραυματιστεί ή να πεθάνει σε ένα ατύχημα» λέει χαρακτηριστικά η κ. Αντωνάκου. «Δεν συνειδητοποιούμε πάντα τις δικές μας προκαταλήψεις, αλλά όταν γινόμαστε μάρτυρες κάποιας διάκρισης, έχουμε την επιλογή να είμαστε σύμμαχοι ή θεατές», προσθέτει. «Την επόμενη εβδομάδα έρχεται το workshop, είναι δωρεάν, σας απευθύνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση» καταλήγει η ίδια.

sinedrio_marie_claire___2_
H Η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης



12:25 Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Πρωταθλήτρια κολύμβησης ΑΜΕΑ, Χάλκινη Ολυμπιονίκης με την Εθνική Ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2021, συζητάει με τη Βικτωρία Λουπάκου, Marketing Manager Levono σε Ελλάδα και Κύπρο, για τον θρίαμβο της θέλησης μιας πρωταθλήτριας ζωής. Συντονίζει η Μαρίλη Ευφραιμίδη, Δημοσιογράφος στο Marie Claire Greece.

«Τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν τρόπο να ακουστούν. Ή ακούγονται για τους λανθασμένους λόγους, από λύπηση, συμπόνοια. Θέλω να κάνω τη διαφορά» δηλώνει η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και προσθέτει: «Οι περισσότεροι είμαστε με επίκτητη αναπηρία, δεν γεννηθήκαμε με αυτήν. Αλλά συνεχίζουμε να θέλουμε να είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας. Δεν ανήκουμε στο σπίτι, ανήκουμε στον κόσμο, όπως και πριν», συμπληρώνει. «Όραμα της Lenovo είναι να συμβάλουμε σε μια κοινωνία που δίνει ίσες ευκαιρίες», τονίζει η Βικτωρία Λουπάκου. «Να εστιάζουν τα media στα “μπορώ” των ατόμων με αναπηρίες», παρακινεί η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.

sinedrio_marie_claire____2_
«Να εστιάζουν τα media στα “μπορώ” των ατόμων με αναπηρίες», παρακινεί η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου
12.45 Η Γαλάτεια Λασκαράκη προλογίζει το βίντεο της Μαρίας Σάκκαρη. Η Μαρία Σάκκαρη, η τενίστρια που ανήλθε στο Top-10 της παγκόσμιας κατάταξης, Βrand Ambassador της Porsche Hellas, μας μιλάει μέσα από ένα βίντεο για τα προσωπικά της «όπλα» και τη γυναικεία δύναμη στους πιο απαιτητικούς αγώνες του κόσμου.

«Δεν θα άλλαζα για τίποτα στον κόσμο το συναίσθημα της νίκης, ειδικά μέσα σε ένα γεμάτο στάδιο. Η φετινή χρονιά είχε δύσκολες ήττες, αλλά αυτές είναι που με έκαναν δυνατή» δηλώνει η Μαρία Σάκκαρη και προσθέτει: «Σε ένα νεαρό κορίτσι, το τένις μπορεί να δώσει πάρα πολλά, σε ωριμάζει, σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι κάποια πράγματα δεν είναι δεδομένα στη ζωή». Τέλος, εκφράζει την αγάπη της για τα σπορ αυτοκίνητα, τονίζοντας ότι «το στερεότυπο ότι ένα σπορ αυτοκίνητο είναι αντρικό σύμβολο στάτους, είναι ξεπερασμένο».

mc_conference_sakkari
Η Μαρία Σάκκαρη δίνει συνέντευξη μέσα από βίντεo

13:00 Η Porsche αποκαλύπτει το νέο μοντέλο Macan. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ μετά από ένα μικρό διάλειμμα.

13:30 Η Elisa Sednaoui, μοντέλο και ακτιβίστρια, η Eva Apio, μοντέλο με φιλανθρωπική δράση, και η Sophia Hadjipanteli, μοντέλο και ακτιβίστρια, συζητούν για τις δυνάμεις αλλαγής και τις πολιτικές συμπερίληψης στη βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς. Συντονίζει η Βίκυ Καγιά, μοντέλο και παρουσιάστρια.

Η Βίκυ Καγιά προλογίζει και συστήνει τις Eva Apio και Sophia Hadjipanteli. «Όλοι είμαστε διαφορετικοί, φαινόμαστε διαφορετικοί, μιλάμε διαφορετικά, εργαζόμαστε διαφορετικά» επισημαίνει η Sophia Hadjipanteli.

mc_conference_three



«Όλοι είμαστε διαφορετικοί, φαινόμαστε διαφορετικοί, μιλάμε διαφορετικά, εργαζόμαστε διαφορετικά» επισημαίνει η Sophia Hadjipanteli. Η Eva Apio μιλάει για τη συνειδητοποίηση, όταν έφυγε από την Ουγκάντα και πήγε να ζήσει στο Λονδίνο, ότι τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία στη Βρετανία. Αποφάσισε λοιπόν να χρησιμοποιήσει την ομορφιά της σαν όπλο για να τα υπερασπιστεί.  «Η μόδα λέει την ιστορία της εκάστοτε κοινωνίας. Σε περιόδους αλλαγών, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να αφηγηθεί αυτή την ιστορία» τονίζει η κ. Καγιά.

mc_conference_sophia
«Δεν μιλάμε πλέον για ανοχή στο διαφορετικό, αλλά για αγκάλιασμά του» τόνισε η Sophia Hadjipanteli


13:55 Η Δήμητρα Κολοτούρα, Συνιδρύτρια Zeus+Dione, οι Ελένη Κωνσταντινίδη και Σίλια Σιγαλού, Συνιδρύτριες Callista Crafts, και η Βιργινία Ματσέλη, Εθνολόγος και Υπεύθυνη Νηματουργίας ΝΗ.Μ.Α. Μουσείου Μπενάκη, συζητούν για το μέλλον της ελληνικής μόδας, για τη χειροτεχνία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανώτατη εκπαίδευση. Συντονίζει η Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη, Δημοσιογράφος Μόδας στο Marie Claire Greece.

«Η ελληνική μόδα έχει με έναν τρόπο αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια» επισημαίνει η Δήμητρα Κολοτούρα. «Αυτή η χώρα έχει μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων, τεχνιτών και δημιουργών. Εμείς είπαμε ότι θέλουμε να κάνουμε ένα fashion brand για το οποίο θα ήμασταν περήφανοι στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια έρχονται και άνθρωποι από το εξωτερικό για να δημιουργήσουν».

 Στη συνέχεια, μοιράζεται μαζί μας μια σημαντική είδηση: ότι ο Marios Schwab, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Zeus+Dione, γοητεύτηκε τόσο από την Ελλάδα στα ταξίδια του, που αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα εδώ.

Μιλώντας για τη βιωσιμότητα στη μόδα, η Σίλια Σιγαλού επισημαίνει ότι οι πρώτες ύλες, και το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον, με τις οποίες επιλέγουμε να δουλέψουμε είναι πολύ σημαντικές. Αφορά όμως και τις ευκαιρίες που δίνουμε στους ανθρώπους, «να εξελιχθούν και να προχωρήσουν». Η μόδα αποτυπώνει τον πολιτισμό μας, προσθέτει, συμπληρώνοντας: «Οι τσάντες μας στο εξωτερικό ταξιδεύουν την τέχνη, τη δεξιοτεχνία, την τεχνογνωσία μας».

«Το Μουσείο Μπενάκη είναι κιβωτός του ελληνικού πολιτισμού» λέει η Βιργινία Ματσέλη και προσθέτει: «Το 2011 βάλαμε στοίχημα να διασώσουμε δύο παλιές μεταξουργίες. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, αυτό το στοίχημα έχει πετύχει. Όχι μόνο διασώθηκαν, αλλά και αξιοποιήθηκαν και προβλήθηκαν, διεθνώς θα λέγαμε». Όπως πιστεύει η κ. Ματσέλη, «κάποια στιγμή πρέπει να δημιουργηθεί ένας εθνικός φορέας για την ελληνική χειροτεχνία».



mc_conference_in2
Η Δήμητρα Κολοτούρα, Συνιδρύτρια Zeus+Dione, οι Ελένη Κωνσταντινίδη και Σίλια Σιγαλού, Συνιδρύτριες Callista Crafts, και η Βιργινία Ματσέλη, Εθνολόγος και Υπεύθυνη Νηματουργίας ΝΗ.Μ.Α. Μουσείου Μπενάκη, συζητούν για το μέλλον της ελληνικής μόδας, για τη χειροτεχνία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανώτατη εκπαίδευση. @William Faithful

14:25 Η Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγος και Εκδότρια της ΑΘΗΝΕΑΣ, και η Μαρία Δημοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας στην Παπαστράτος, παρουσιάζουν την έρευνα «Χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός των γυναικών στην Ελλάδα». Συντονίζει η Στέλλα Κάσδαγλη, Δημοσιογράφος και Συνιδρύτρια του Women On Top.

H Μαριάννα Σκυλακάκη μάς συστήνει τον όρο του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. «Στην Παπαστράτος πέρα από το οικονομικό πλεόνασμα μάς ενδιαφέρει και το κοινωνικό πλεόνασμα. Ήδη από το 1950, όπως επέτασσε η εποχή, κάναμε προικοδοτήσεις των εργατριών», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Δημοπούλου και εξομολογείται: «Προσωπικά, η έρευνα μού φάνηκε “άσχετη” όταν άρχισαμε να τη συζητούμε, αλλά στην πορεία ταυτίστηκα με πολλά σημεία της».

«Οι γνώσεις των γυναικών στη χρηματοοικονομική διαχείριση είναι σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο των αντρών» συμπληρώνει η κ. Κασδαγλή και προσθέτει: «Το κακό νέο είναι ότι αυτό το επίπεδο είναι γενικά πολύ χαμηλό. Επίσης, από άποψη αυτοπεποίθησης οι γυναίκες είμαστε πολύ πίσω [σε σχέση με τους άντρες». «Ενώ είμαι οικονομολόγος, αφήνω στον σύζυγό μου αυτά τα θέματα», εξομολ0γείται η κ. Σκυλακάκη, «μου προκαλούν δυσφορία. Η ενασχόληση με τα χρήματα έχει αρνητικό συναισθηματικό πρόσημο. Μαθαίνουμε ότι δεν είναι καλό, δεν είναι “κομψό” να μιλάμε για χρήματα. Αυτή η πεποίθηση είναι πιο έντονη στις γυναίκες». Ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός έχει μια σοβαρή συνέπεια, την οποία επισημαίνει η κ. Δημοπούλου: συμβάλλει στο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες.

«Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση πρέπει να αρχίζει από πολύ νωρίς. Στις χώρες που είναι “μπροστά” σε αυτά τα ζητήματα, αρχίζει από το νηπιαγωγείο» προτείνει η κ. Σκυλακάκη.

mc_conference_omilia
Η Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγος και Εκδότρια της ΑΘΗΝΕΑΣ, και η Μαρία Δημοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Βιωσιμότητας στην Παπαστράτος, παρουσιάζουν την έρευνα «Χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός των γυναικών στην Ελλάδα». Συντονίζει η Στέλλα Κάσδαγλη, Δημοσιογράφος και Συνιδρύτρια του Women On Top. @William Faithful


15:45 Η Galia Loupan, Acting Chief Content Officer στο Marie Claire International, μιλάει για τον ρόλο των γυναικείων media στον 21ο αιώνα. Αναφέρεται επίσης στην ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία, όπου δεν καταγγέλλονται όλες οι υποθέσεις. Αλλά ακόμα και όταν καταγγέλλονται, λίγοι άντρες-δράστες φτάνουν στα δικαστήρια και ακόμα λιγότεροι καταδικάζονται, τελικά.

DSC_2869
Η Galia Loupan, Acting Chief Content Officer στο Marie Claire International. @William Faithful

15:55 Η Αρετή Ντάρμα, CEO AD Communications, Luxury PR Agency, συζητά με την Aντωνία Λαζαράκη, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο και καταρρίπτουν το τελευταίο στερεότυπο: «Η σιωπηλή αγωνία για τη μητρότητα στην αρένα της καριέρας». Συντονίζει η Μία Κόλλια, Δημοσιογράφος και Συνιδρύτρια We R Press.

«Όταν έγραψα ένα κείμενο στο Marie Claire πέρυσι, για την εγκυμοσύνη μου στα 50, εξεπλάγην από τα μηνύματα που έλαβα, από γυναίκες που φοβούνταν να το τολμήσουν» λέει ξεκινώντας η Μία Κόλλα και προσθέτει: «Ακόμα κι εμένα ένας νέος άνθρωπος με ρώτησε αν είμαι η γιαγιά του παιδιού μου». «Ο σύντροφος δεεν έρχεται όποτε θέλεις, ούτε τα παιδιά. Η ζωή δεν είναι διαφήμιση» τονίζει η Αρετή Ντάρμα και συμπληρώνει. «Ιδιαίτερα αν έχεις να συντηρήσεις μια καριέρα σε μια πολυεθνική. Πλέον αργούμε να τα κάνουμε όλα: να κάνουμε καριέρα, να βρούμε τον άντρα των ονείρων μας, και η φύση είναι λίγο σκληρή με εμάς. Δεν είναι κακό να έχεις μια άτυχη εγκυμοσύνη ή να πεις, δεν μπορώ να τα καταφέρω».

«Τα τελευταία χρόνια πέφτει συνεχώς ο δείκτης γεννήσεων, είμαστε μια χώρα που γερνάει», προειδοποιεί η Aντωνία Λαζαράκη. «Χρειαζόμαστε υποστήριξη. Υπάρχουν μόνο πέντε νοσοκομεία που κάνουν εξωσωματικές, τις οποίες μάλιστα πρέπει να πληρώσουμε. Η εξωσωματική στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να πληρώνεται».

DSC_8894
Η Αρετή Ντάρμα, CEO AD Communications, Luxury PR Agency, συζητά με την Aντωνία Λαζαράκη, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο και καταρρίπτουν το τελευταίο στερεότυπο: «Η σιωπηλή αγωνία για τη μητρότητα στην αρένα της καριέρας». Συντονίζει η Μία Κόλλια, Δημοσιογράφος και Συνιδρύτρια We R Press. @William Faithful

16:15 Η Ελπίδα Κόκοτα, Ιδρύτρια της διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης για την ενδυνάμωση γυναικών Μexoxo.com, η Έλενα Κουφάκη, #ΜexoxoWoman μέσα από το Πρόγραμμα «Break Your Ceiling» και Επιχειρηματίας, η Ανδρονίκη Λουλούδη, #ΜexoxoWoman μέσα από το Πρόγραμμα «Κick-Off Business» και Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Ηλιοδώρα», και η Ιωάννα Φατούρου, Marketing Manager της Lancôme Greece, συζητούν για την υποστήριξη της γυναικείας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, σε συντονισμό της Ανδρονίκης Κολοβού, Διευθύντριας του travel.gr.

Η Ανδρονίκη Κολοβού μάς παρουσιάζει τη Μexoxo.com, λέγοντας ότι έχει βοηθήσει μέχρι τώρα 6.500 γυναίκες και συνεχίζει. Η Ελπίδα Κόκοτα εξηγεί το όνομά της, λέγοντας ότι αποτελείται από τις λέξεις «Me» (εγώ) και «xoxo» (που σημαίνει, στην ιντερνετική αργκό, αγκαλιές και φιλιά). Η οργάνωση προσφέρει ενδυνάμωση, εκπαίδευση και διασύνδεση στις γυναίκες που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.

«Μετά από 21 χρόνια στον τραπεζικό χώρο, είπα τώρα είναι η ευκαιρία να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Ήρθε και η κόρη μου τότε. Πέρυσι το καλοκαίρι απευθύνθηκα στη Μexoxo.com» λέει η Έλενα Κουφάκη, που παρακολουθεί σήμερα το πρόγραμμα ενδυνάμωσης «Break your ceiling». ΗΑνδρονίκη Λουλούδη, που μιλάει ζωντανά διαδικτυακά, δημιουργός ενός συνεταιρισμού στη Δράμα, του οποίου το κουσκούς έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι σε κάποια φάση που ένιωσε τα ψυχικά της αποθέματα να εξαντλούνται, η Μexoxo.com της έδωσε την ώθηση να συνεχίσει.

«Οι γυναίκες στην Ελλάδα χρειάζονται ένα άγγιγμα ενδυνάμωσης, που θα ανάψει τη φλόγα μέσα τους» λέει η Ελπίδα Κόκοτα. Η Ιωάννα Φατούρου επισημαίνει: «Στη Lancôme πιστεύουμε ότι οι δυνατές γυναίκες δίνουν δύναμη και σε άλλες γυναίκες. Όταν είμαστε όλες μαζί, δεν μας σταματάει τίποτα. Σε συνεργασία με τη Mexoxo τρέχουμε το πρόγραμμα Write Her Future, που προσφέρει πρόσβαση σε εκπαίδευση, καθοδήγηση, ενδυνάμωση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη έκφραση ευτυχίας από μια γυναίκα που παίρνει τη μοίρα της στα χέρια της και κυνηγάει τα όνειρά της».

DSC_8962
Η Ελπίδα Κόκοτα, η Έλενα Κουφάκη, η Ανδρονίκη Λουλούδη και η Ιωάννα Φατούρου συζητούν για την υποστήριξη της γυναικείας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, σε συντονισμό της Ανδρονίκης Κολοβού. @William Faithful

16:40 Η Helena Dali, Επίτροπος Ε.Ε. για θέματα Ισότητας, μιλάει μέσα από βίντεο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της. Θέλουμε να δούμε αυτή την αλλαγή σε ολόκληρη την κοινωνία» τονίζει.


DSC_9000
Η Helena Dali, Επίτροπος Ε.Ε. για θέματα Ισότητας, μιλάει μέσα από βίντεο. @William Faithful


17:10 Η Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βουλευτής Σύριζα και Τομεάρχης Εργασίας, η Εύα Καϊλή, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA), και η Mαίη Ζαννή, Πρόεδρος και Συνιδρύτρια Women Act, μιλούν για την ορατότητα και την επιρροή των γυναικών στην πολιτική, από την υποψηφιότητα ώς την εκλογή και τις θέσεις εξουσίας. Συντονίζει η Γαλάτεια Λασκαράκη, Editor-in-Chief του Marie Claire Greece.

«Είμαστε μακριά από την ισότιμη αντιμετώπιση της γυναίκας στην ιατρική. Παρόλο που ξεκινάμε 50-50, όσο προχωράμε προς τα πάνω βλέπουμε λιγότερες γυναίκες» επισημαίνει η Μίνα Γκάγκα. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας πιστεύει ότι δεν είναι τόσο οι οικογενειακές ευθύνες που κρατούν πίσω τις γυναίκες, άλλωστε το 80% από όσες αποκτούν παιδιά επιστρέφει στην εργασία, οι περισσότερες γυναίκες στην πλήρη απασχόληση. Θεωρεί ότι είναι κυρίως θέμα γυναικείας αυτοπεποίθησης: «Οι γυναίκες το σκεφτόμαστε περισσότερο προτού αναλάβουμε μια θέση ευθύνης». Επίσης, οι άντρες έχουν περισσότερα lobby και περισσότερο mentorship», όπως προσθέτει.

«Έχουν γίνει βήματα προς τη γυναικεία ισότητα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η επιχειρηματικότητα» λέει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει όμως μεγάλη καθυστέρηση στην εκπροσώπηση των γυναικών στα λεγόμενα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι πολλαπλοί ρόλοι που έχει μια γυναίκα σίγουρα δεν βοηθούν. Το κλειδί είναι η παιδεία και η συνολική κουλτούρα, αλλά σίγουρα είναι και η οικονομική και κοινωνική κατοχύρωση της γυναίκας».

«Όταν ξεκίνησα στην Ελλάδα ως βουλευτής έβλεπες τις προκαταλήψεις στα πρόσωπα των ανθρώπων»,
θυμάται η Εύα Καϊλή και συνεχίζει ως εξής: «Στην Ευρώπη των 27 είναι τέτοιο το περιβάλλον, ως διεθνές ίσως, που σπάνε οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Παρ’ όλα αυτά, είμαι η πρώτη γυναίκα που έγινα Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας».

Η Μαίη Ζαννή μάς συστήνει την οργάνωση Women Act και την πλατφόρμα Candidate, βασισμένη σε αμερικανική ιδέα: μια καινοτομία που βοηθάει τις γυναίκες στην εκστρατεία τους, ουσιαστικά να εκλεγούν. «Υπάρχουν κάποιες πεποιθήσεις που κρατούν τις γυναίκες πίσω, αλλά δίνοντας ευκαιρίες, τελικά το 50-50 θα γίνει πραγματικότητα» θεωρεί η κ. Ζαννή.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ό,τι έχει κατακτηθεί δεν είναι δεδομένο. Βλέπουμε, χαρακτηριστικά, πισωγυρίσματα σε Ευρώπη και Αμερική, π.χ., στο θέμα των αμβλώσεων» τονίζει η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Η κ. Καϊλή, μιλώντας για το κίνημα του #metoo, σχολιάζει ότι τα social media «δημιουργούν ένα κίνημα συμπαράστασης σε όσους κάνουν καταγγελίες».




DSC_2959


17:55 Η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Ελένη Παναγιωταρέα, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, και η Λάρα Γερουλάνου, πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, συζητούν το ερώτημα: «Για μια θέση στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου: Γιατί οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης;». Συντονίζει η Φώφη Γιωτάκη, Δημοσιογράφος στο Πρώτο Θέμα.

Η Βασιλική Λαζαράκου λέει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, στο θέμα της ποσόστωσης. «Σίγουρα υπάρχουν ικανές γυναίκες στελέχη, στις οποίες πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες».

marie


Power Trip International

Από το 2016, το Marie Claire Power Trip έχει γίνει μια ενέργεια-ορόσημο του μεγάλου περιοδικού, από τις Ηνωμένες Πολιτείες (Silicon Valley) ώς τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική, με κεντρικές ομιλήτριες μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως η Mila Kunis, η Sharon Stone, η Jennifer Garner, η Emily Ratajkowski και πολλές ακόμη A-list stars. Εκατό γυναίκες συναντιούνται σε ένα συνέδριο ουσιαστικής δικτύωσης σε ένα πολυτελές και χαλαρό περιβάλλον για να γεμίσουν εικόνες και ιδέες που θα μας οδηγήσουν σε μια κοινωνία μεγαλύτερης αλληλεγγύης και ισότητας.

Ειδήσεις σήμερα

Ανησυχία για τη γρίπη: Συνταγογραφήθηκαν ήδη πάνω από 570.000 αντιγριπικά εμβόλια

Κίνημα Αλλαγής: Η μάχη της Φώφης και η διαδικασία για την εκλογή αρχηγού

Κογκρέσο: Ενέκρινε την αύξηση του χρέους αποτρέποντας τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης