Κορωνοϊός - Νέα μέτρα: Μπαρ και κλαμπ εκτόξευσαν κατά 440% τα κρούσματα

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα: Μπαρ και κλαμπ εκτόξευσαν κατά 440% τα κρούσματα

Από την Πέμπτη μόνο καθήμενοι στα μπαρ - Αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες με «λουκέτο» από την πρώτη παράβαση και από την επόμενη μέρα - Εντείνεται η καμπάνια για τον εμβολιασμό - Έκρηξη στις τιμές του ιικού φορτίου στην Κρήτη

bar-01
Στα 1.797 σκαρφάλωσαν τα νέα κρούσματα όπως έδειξαν οι 66.464 έλεγχοι κορωνοϊού, αριθμός που παραπέμπει στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου με 1.886 και 1.339 νέα κρούσματα την 1ηκαι 8ηΙουνίου αντίστοιχα. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες η αύξηση στα νέα κρούσματα ξεπέρασε το 440%.

Συναθροίσεις και χώροι διασκέδασης όπως μπαρ και κλαμπ αποτελούν τις κύριες εστίες υπερμετάδοσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, μετά το σημερινό επιδημιολογικό άλμα.

Οι νέοι αποτελούν τους οδηγούς της επιδημίας με τα 27 έτη διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το 32% των καταγεγραμμένων θετικών διαγνώσεων εκτιμούν πως μολύνθηκαν από συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, και εκατοντάδες ακόμα σε χώρους διασκέδασης.

Χαρακτηριστικά, από τις 1.026 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού που εντοπίζονται στην Αττική σήμερα, οι 252 αφορούν τα Νότια Προάστια που ξεπερνούν ξανά το Κέντρο (232). Τα στοιχεία του υφυπουργού απονέμουν το 66% εξ αυτών στις ηλικίες 15-24 ετών, με τα πρωτεία στους Δήμους Αλίμου και Γλυφάδας όπου η θετικότητα των τεστ άγγιξε το 6,1% και 8,4% αντίστοιχα.

Κλείσιμο
Προς αποφυγή ενός ανεπιθύμητου εκτροχιασμού της επιδημίας, από την Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχουν οριστεί, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι μόνο με εμβολιασμό

«Όσο ένα 40% των ενηλίκων παραμένει ανεμβολίαστο, η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί άμεσα και ευθέως την υγεία τους» προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, καταθέτοντας τα στατιστικά δεδομένα νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτων στις ηλικίες 60-80 ετών που δείχνουν ότι το 99% όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

Αν και η αυξημένη διασπορά του ιού δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στην κατάσταση του συστήματος υγείας όπου η αποσυμπίεση συνεχίζεται σταθερά (168 διασωληνωμένοι, 48 νέες εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19, 8 νέοι θάνατοι), ο προβληματισμός για τις επόμενες εβδομάδες δεν είναι για τους νέους ηλικιακά φορείς του ιού που κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν αλλά για τους ηλικιωμένους του περιβάλλοντός τους.

«Προστατέψτε τους γονείς και ηλικιωμένους συγγενείς σας που δεν έχουν εμβολιαστεί», ήταν η έκκληση του υφυπουργού προς τους νεότερους, υπενθυμίζοντας πως το ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι βασίζεται κυρίως σε αυτούς και στην τήρηση από πλευράς τους των μέτρων προστασίας όπως η κοινωνική απόσταση, την τακτική διενέργεια self test –όλοι οι ανεμβολίαστοι 18-30 ετών δικαιούνται 4 δωρεάν τεστ για τον Ιούλιο- και κυρίως τον εμβολιασμό.

Η εμβολιαστική εκστρατεία σημειώνει κάμψη το τελευταίο διάστημα, με τους ημερήσιους εμβολιασμούς κάτω από 100.000. Χθες πραγματοποιήθηκαν 91.643 και οι συνολικοί εμβολιασμοί ανήλθαν σε 8.802.118.

Στο γεγονός στάθηκε και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πειστούν οι διστακτικοί και ο εμβολιασμός να γίνει προσιτός σε όλο τον κόσμο που συμπεριλαμβάνεται στο εμβολιαστικό σχέδιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση και για να αντιμετωπιστεί η αναβλητικότητα της καλοκαιρινής ραστώνης, το ευέλικτο πρόγραμμα προβλέπει τον εμβολιασμό και στον τόπο διακοπών μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, οπότε ο πολίτης καταχωρίζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα του προορισμού του θα μπορεί να πραγματοποιεί εκεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου του.

Η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει με τη σειρά της την αδήριτη ανάγκη εμβολιασμών στους νέους, δεδομένου πως νησιά όπως η Μύκονος των 14 νέων κρουσμάτων (138,15 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού) βρίσκονται συνήθως στην κορυφή των προτιμήσεών τους για τις διακοπές.

Στη λαίλαπα του κορωνοϊού η Κρήτη

Προς την κατάσταση συναγερμού οδεύει η Κρήτη, η επιδημιολογική επιβάρυνση της οποία αποτυπωνόταν σταθερά στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ τον τελευταίο καιρό. Μόλις τις τελευταίες πέντε ημέρες στη μεγαλόνησο καταγράφηκαν διαδοχικά 61, 81, 71, 74 και 198 νέα κρούσματα.

Έκρηξη σημειώνεται στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου με 98 νέα κρούσματα και την αναλογία σε 114,47 ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ σημαντική είναι η αύξηση και στα επίπεδα του κορωνοϊού κατά 47% την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα.

«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία και για το Ηράκλειο με τα 72 νέα κρούσματα και τρομακτική αύξηση του ιού στα αστικά λύματα κατά 171%. Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειακή ενότητα προβληματίζει και λόγω της έντονης παρουσίας της μετάλλαξης Δέλτα. Τα τελευταία στοιχεία από τη γονιδιωματικής επιτήρηση μέχρι τα μέσα Ιουνίου είχαν δείξει ότι τα 30 από τα 54 συνολικά κρούσματα με το επικίνδυνο μεταλλαγμένο στέλεχος είχαν εντοπιστεί στο Ηράκλειο.

Σήμερα ξεκίνησε από τη μεγαλόνησο και πρώτους σταθμούς το Τυμπάκι και την Αγία Γαλήνη το πρόγραμμα εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές με κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, το οποίο συνοδεύτηκε από ικανοποιητική συμμετοχή σύμφωνα με παράγοντες του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Βρετανία: Η «Μέρα Ελευθερίας» στις 19 Ιουλίου δεν βάζει τέλος στην πανδημία- Φόβοι για 100.000 ημερήσια κρούσματα

Χαϊδάρι: Η εξαφάνιση ήταν αρπαγή - Στα χέρια Αλβανού που την εξέδιδε, βρέθηκε η 17χρονη Αμάντα

Κρήτη: Αγωνία για τον 16χρονο Νικόλα - Ξεκίνησε η διαδικασία αφύπνισης μετά τη σοβαρή χειρουργική επέμβαση
Ειδήσεις σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης