Νομική, Πανεπιστημιακή και δικαστική κοινότητα τίμησαν την μνήμη του Γιώργου Παναγιωτόπουλου

Νομική, Πανεπιστημιακή και δικαστική κοινότητα τίμησαν την μνήμη του Γιώργου Παναγιωτόπουλου

Η πορεία του Γιώργου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος τον Ιούλιο του 2020 έχασε την μάχη με τον καρκίνο μετά από μακροχρόνιο αγώνα

panagiotopoulos_main
Η νομική κοινότητα και ειδικότερα ο δικαστικός κόσμος και ο κόσμος του Πάντειου Πανεπιστημίου, μαζί με την Εταιρεία Διοικητικών Μελετών, πραγματοποίησαν επιστημονική εκδήλωση σε μνήμη του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεωργίου Παναγιωτόπουλου (2005-2009). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος είχε υπηρετήσει πριν από τη σταδιοδρομία του στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, το 2008 και ενώ ήταν πρόεδρος του ΣτΕ, έλαβε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Η πορεία του Γ. Παναγιωτόπουλου

Στην εκπνοή του Ιουλίου του 2020 ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, γόνος δικαστικής οικογένειας, έχασε την μάχη με τον καρκίνο μετά από μακροχρόνιο αγώνα.

Ο πατέρας του, Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος ήταν σύμβουλος στο Συμβούλιο Επικρατείας και είχε διατελέσει υπουργός. Η μητέρα του Αντιγόνη ήταν κόρη του βουλευτή Πειραιώς Ιωάννη Παπαδόπουλου.

panagiotopoulos_mesa


Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Δίδαξε το 1969 στην έδρα του Διοικητικού Δικαίου στην Π.Α.Σ.Π.Ε. (ήδη σήμερα Πάντειο Πανεπιστήμιο) και είχε κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες σχετικά με το Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εισήλθε μετά από διαγωνισμό το έτος 1970. Προήχθη σε πάρεδρο το 1977, σε σύμβουλο Επικρατείας το έτος 1989 και σε αντιπρόεδρο το 2004. Το έτος 2005 προήχθη σε πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2009. Από την θέση του προέδρου του ΣτΕ απεχώρησε λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου επιτρεπομένου ορίου, ηλικίας που είναι η τετραετία. Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου, του Μισθοδικείου και του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας.

Την περίοδο 2004 - 2005 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Το 2006 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Γενικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου και το έτος 2009 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Κλείσιμο
Επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μιχ. Στασινόπουλου και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών, ενώ διετέλεσε και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων νομικών Ενώσεων και Ιδρυμάτων.

Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, μεταξύ των οποίων είναι εκείνη για την αναθεώρηση και συμπλήρωση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Ήταν παντρεμένος, με την πρώην υφυπουργό, αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων και ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κέλλυ (Καλλιόπη) Μπουρδάρα.

Η εκδήλωση στο Πάντειο

Κατά την εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, η τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ, ο πρόεδρος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών και επίτιμος σύμβουλος Επικρατείας Πέτρος Χριστόφορος και ο πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητής Θεόδωρος Μαριόλης.

Για τη ζωή και το έργο του Γιώργου Παναγιωτόπουλου μίλησαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και σύμβουλος Επικρατείας Παναγιώτης Τσούκας.

Στη συνέχεια πραγματοποιηθήκαν δύο συνεδρίες σε θεματικές ενότητες, με τις οποίες είχε ασχοληθεί κατά την δικαστική του καριέρα ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Η πρώτη αφορούσε με την κοινωνική ασφάλιση, στην οποία μίλησαν υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του ΣτΕ Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, η σύμβουλος Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου και η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και σύμβουλος Επικρατείας Σταυρούλα Κτιστάκη.

Η δεύτερη αφορά στην αστική ευθύνη του κράτους, στην οποία μίλησαν υπό την προεδρία του νεοεκλεγέντος προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημητρίου Σκαλτσούνη, η σύμβουλος Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Μελέτιος Μουστάκας.

Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε η σύζυγος του τιμωμένου, Καλλιόπη Μπουρδάρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Σοβαρή η κατάσταση του 16χρονου που τραυματίστηκε στον αυχένα μετά από βουτιά

Κλοπή στην πινακοθήκη: Το... βαθύ λαρύγγι που οδήγησε την ΕΛΑΣ στον «ελαιοχρωματιστή»

Μύκονος: Ο Μπαπέ, η Ψαρού on fire και τα μεταλλαγμένα τζιπ των 150.000 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης