Συμβούλιο της Επικρατείας: Προσφυγή κατά των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Συμβούλιο της Επικρατείας: Προσφυγή κατά των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γονείς μαθητών εσπερινών Λυκείων, ζητούν από το ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το νέο νόμο 4777/2021 για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση - Με την φιλοσοφία του νέου νομοθετικού πλαισίου, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των εσπερινών Λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέρουν

5323811
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας 49 γονείς μαθητών εσπερινών Λυκείων ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος ο πρόσφατος νόμος 4777/2021 του υπουργείου Παιδείας με το οποίο θεσμοθετήθηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και προβλέφθηκαν οι όροι των Πανελληνίων εξετάσεων.

Παράλληλα, οι γονείς με τους ίδιους νομικούς ισχυρισμούς ζητούν να ακυρωθεί η από 13.5.2021 υπουργική απόφαση που καθορίζει τους συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά κανόνα στα εσπερινά Λύκεια φοιτούν μαθητές οι οποίοι εργάζονται τις πρωινές ώρες ή έχουν άλλους οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους που δεν μπορούν να φοιτήσουν στα ημερήσια Λύκεια και προσπαθούν να ολοκληρώσουν την Λυκειακή εκπαίδευσή τους, έτσι ώστε να επιχειρήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι γονείς αναφέρουν ότι το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο σε όσους φοιτούσαν σε εσπερινά Λύκεια και ήταν υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις, έδινε μπόνους, έτσι ώστε να εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% του γενικού συνόλου των εισακτέων. Με την κατάργηση του μπόνους και με την όλη φιλοσοφία του νέου νομοθετικού πλαισίου, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των εσπερινών Λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημειώνουν οι γονείς. Πλέον αυτού, οι μαθητές των εσπερινών Λυκείων από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ήδη συμπληρώσει τις δηλώσεις προτιμήσεως τους στις Σχολές, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος 4777/2021.

Υποστηρίζουν, ακόμη, οι γονείς ότι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση (άρθρο 16 Συντάγματος), καθώς η Πολιτεία με την κατάργηση του μπόνους, κάθε άλλο παρά προστατεύει και ενισχύει την εκπαίδευση, αφού δεν αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών που χρήζει ειδικής ρύθμισης εξομοιώνεται με τους άλλους υποψηφίους. Ακόμη, σημειώνουν οι γονείς ότι παραβιάζεται η συνταγματική διάταξη περί ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), καθώς η εξομοίωση των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων με τους υπόλοιπους μαθητές είναι ανεπίτρεπτη.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας, καθώς ο επίμαχος νόμος δεν προβλέπει την έκδοση οποιασδήποτε εκτελεστής ή κανονιστικής ατομικής διοικητικής πράξης, έτσι ώστε να μπορεί να προσβληθεί ενώπιον των δικαστηρίων.

Κλείσιμο
Όπως είναι γνωστό, δεν προσβάλλεται ευθέως νόμος (ζητείται η ακύρωσή του) ενώπιων των δικαστηρίων, αλλά μόνο εμμέσως, δηλαδή μέσω των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται σε εξουσιοδότηση του νόμου και κατ΄ επέκταση προσβάλλεται στην συνέχεια ο ίδιος ο νόμος.


Ειδήσεις σήμερα

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Από αύριο οι δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης στον τουρισμό

Βρυξέλλες: Ένας... άλλος Ερντογάν, με διαλλακτικό προσωπείο για τα ελληνοτουρκικά

Τι καιρό θα έχουμε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος - Χάρτες με τις πρώτες εκτιμήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης