Έρευνα: Οι Έλληνες και οι Αλβανοί κατανάλωσαν το λιγότερο αλκοόλ στην Ευρώπη κατά το lockdown

Έρευνα: Οι Έλληνες και οι Αλβανοί κατανάλωσαν το λιγότερο αλκοόλ στην Ευρώπη κατά το lockdown

Αντιθέτως οι Βρετανοί το... «έτσουξαν» στη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid – Τι δείχνει η έρευνα σε 21 χώρες

alkool-687
Η Βρετανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι πολίτες της κατανάλωσαν περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid- 19 ενώ η Ελλάδα και η Αλβανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση οινοπνεύματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Daily Mail».

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην κατανάλωση οινοπνεύματος σε 21 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου στη διάρκεια του lockdown και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις για να βάλουν φρένο στην εξάπλωση της νόσου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μόνη χώρα όπου οι πολίτες άρχισαν να πίνουν περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι Ιρλανδοί και οι Γερμανοί συνέχισαν να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ όπως και προ πανδημίας.

Η έρευνα εμπειρογνωμόνων διεξήχθη σε δείγμα 32 χιλιάδων πολιτών από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ, όπως κρασί, μπύρα και άλλα οινοπνευματώδη ποτά, που κατανάλωσαν τον Απρίλιο του 2020.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να δώσουν μία σαφή εξήγηση για την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο στη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, τόνισαν ότι οι Βρετανοί γενικά είναι γνωστό ότι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και πιθανότατα να βρήκαν διέξοδο στο οινόπνευμα ως μία «στρατηγική αντιμετώπισης» του lockdown. Εξάλλου και πριν την πανδημία, οι Βρετανοί κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Κλείσιμο
Οι επιστήμονες έδωσαν σε κάθε χώρα μια βαθμολογία που κυμαίνεται από μείον ένα έως συν ένα, με βάση το μέσο όρο σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στη Βρετανία, ο μέσος όρος κατανάλωσης αλκοόλ στη διάρκεια της πανδημίας ήταν 0,1 ενώ για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ο μέσος όρος ήταν μείον 0,14.

Στην Ιρλανδία ο μέσος όρος ήταν μείον 0,08 με τους ερευνητές να θεωρούν στατιστικά ασήμαντο το αποτέλεσμα σχολιάζοντας ότι οι πολίτες κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Αλλά και οι Γερμανοί παρέμειναν τα ίδια επίπεδα.

Αντιθέτως οι Έλληνες όπως και οι Αλβανοί καταναλώσαμε το λιγότερο αλκοόλ από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, οι Αλβανοί κατανάλωσαν κατά μέσο όρο λιγότερο αλκοόλ με σκορ -0,37, οι Έλληνες σημείωσαν σκορ μείον 0,2 και οι Φινλανδοί μείον 0,19.

Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η προσιτή τιμή των αλκοολούχων δεν θεωρείται σημαντικός παράγοντας επειδή οι ενήλικες με τα υψηλότερα εισοδήματα κατανάλωσαν λιγότερο οινόπνευμα από εκείνους που δεν είχαν παχυλό πορτοφόλι.

Η Ευρωπαϊκή Ερευνα για το Αλκοόλ και τη νόσο Covid- 19 διεξήχθη από επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πολίτες πιθανότατα κατανάλωσαν λιγότερο αλκοόλ λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας στη χώρα τους. Εάν για παράδειγμα, σε μία χώρα τα μπαρ και τα καταστήματα ήταν κλειστά για μεγάλο διάστημα και είχαν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ότι αφορά τις συναθροίσεις, οι πολίτες δεν μπορούσαν να προμηθευτούν εύκολα μπύρες και κρασί.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις των εθελοντών για την κατανάλωση αλκοόλ τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ένας στους πέντε συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είχαν «σημαντικά» ή «υψηλά» επίπεδα άγχους λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι είχαν άγχος για τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Το βρετανικό ίδρυμα « Alcohol Change» , όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», υποστηρίζει ότι ο μέσος ενήλικας στη Βρετανία καταναλώνει εννέα ποτήρια μπύρας ή έξι ποτήρια κρασιού την εβδομάδα, ποσότητα μεγαλύτερη από αυτήν που συστήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Από το Σάββατο μουσική στην εστίαση - Χωρίς ωράριο από Ιούλιο

Self test: Τι αλλάζει από τις 19 Ιουνίου - Στον «χορό» τα σούπερ μάρκετ

Τομ Χιλ: Ο 25χρονος Βρετανός κόουτς που οδήγησε τη Σάκκαρη στις «4» του Roland Garros
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης