Άρειος Πάγος - ΣτΕ: Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Άρειος Πάγος - ΣτΕ: Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης το 30% του έμψυχου δυναμικού του Αρείου Πάγου - Τα νέα πρόσωπα και οι υποψήφιοι πρόεδροι στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας - Τι θα γίνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
areios_pagos_ste_art
Εχουν ήδη ξεκινήσει οι ζυμώσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων στην πυραμίδα των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας, εν όψει της επερχόμενης συνταξιοδότησης ανώτατων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών με τη λήξη του φετινού δικαστικού έτους (30 Ιουνίου 2021). Την ίδια στιγμή αλλάζει άρδην ο χάρτης στον Αρειο Πάγο με τη λήξη του δικαστικού έτους, καθώς αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης το 30% του έμψυχου δυναμικού του και ήδη έχουν γίνει 32 προαγωγές προέδρων Εφετών στον βαθμό του αρεοπαγίτη. Πάντως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κάλυψη των κενών θέσεων των προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που θα δημιουργηθούν μετά τη συνταξιοδότηση της Μαίρης Σαρπ και της Αγγελικής Αλειφεροπούλου, αντίστοιχα.
quries


Συμβούλιο της Επικρατείας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτός από την κυρία Σαρπ, αποχωρεί και ο σύμβουλος Ιωάννης Σπερελάκης. Για την κάλυψη της θέσης του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως υποψήφιοι φέρονται, μέχρι στιγμής, οι αντιπρόεδροι Δημήτριος Σκαλτσούνης, ο οποίος θα παραμείνει στο σώμα ένα έτος ακόμη (αποχωρεί τον Ιούνιο του 2022), Ευαγγελία Νίκα, η οποία έχει ακόμη να διανύσει τρία χρόνια στο δικαστικό σώμα, δηλαδή μέχρι το 2024, και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, η οποία συνταξιοδοτείται το 2025.

Αρειος Πάγος

Κλείσιμο
Κατ’ αρχάς, ο οργανικός σχηματισμός του Αρείου Πάγου προβλέπει 10 θέσεις αντιπροέδρων και 65 αρεοπαγιτών, ενώ ο τελευταίος αριθμός από το νέο δικαστικό έτος (16 Σεπτεμβρίου 2021) αυξάνεται κατά 9 - κι έτσι ο συνολικός αριθμός των αρεοπαγιτών θα ανέλθει σε 74. Παράλληλα, πρόσφατα με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώθηκαν κατά ένα τα χρόνια παραμονής στον βαθμό που κατέχουν οι δικαστές για να μπορούν να προαχθούν σε πρόεδρο, αντιπρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, για την κάλυψη της θέσης του προέδρου του Α.Π. μειώνεται ο χρόνος παραμονής στον βαθμό του αντιπροέδρου ή του αρεοπαγίτη από τα 4 στα 3 χρόνια. Για την τοποθέτηση στη θέση του αντιπροέδρου του Α.Π. μειώνεται ο χρόνος παραμονής στον βαθμό του αρεοπαγίτη από τα 3 στα 2 χρόνια. Ακόμη, για την τοποθέτηση στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μειώνεται από τα 3 στα 2 χρόνια η παραμονή στον βαθμό του αντεισαγγελέα, του αντιπροέδρου του Α.Π. και του αρεοπαγίτη.

Τώρα, από τον Αρειο Πάγο, εκτός από την πρόεδρο κυρία Αλειφεροπούλου, αποχωρούν και οι εξής 8 αντιπρόεδροι: Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αρτεμισία Παναγιώτου, Αλτάνα Κοκκοβού, Γεώργιος Χοϊμές, Αβροκόμη Θούα και Γεώργιος Αποστολάκης.

Την ίδια στιγμή αποχωρούν ακόμη οι εξής 14 αρεοπαγίτες: Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιος Παπαηλιάδης, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μαρία Τζανακάκη, Αρετή Παπαδιά, Γεώργιος Παπανδρέου, Αντιγόνη Καραΐσκου- Παλόγου, Σταματική Μιχαλέτου, Αλεξάνδρα Σιούτη, Χρυσούλα Φλώρου-Κοντοδήμου, Ελισάβετ Τσιρακίδου, Καλλιόπη Πανά και Νικόλαος Βεργιτσάκης.

Για την κάλυψη της θέσης του προέδρου του Αρείου Πάγου, μέχρι στιγμής, υποψήφιοι είναι οι αντιπρόεδροι Θεόδωρος Κανελλόπουλος και Νικόλαος Πιπιλίγκας, οι οποίοι αποχωρούν το 2024, και η κυρία Μαρία Νικολακέα, η οποία το επόμενο έτος συνταξιοδοτείται.

Για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν στην εκπνοή του ερχόμενου Ιουνίου, ήδη το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου Αγγελικής Αλειφεροπούλου και του εισαγγελέα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα προέβη στην προαγωγή 32 προέδρων Εφετών στον βαθμό του αρεοπαγίτη.

Ετσι, προήχθησαν σε αρεοπαγίτες οι εξής 32 πρόεδροι Εφετών (14 άνδρες και 18 γυναίκες): Σοφία Οικονόμου, Κωστούλα Πριγγούρη, Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, Τριανταφυλλιά Πατρώνα, Ελένη Μπέρτσια, Διονύσιος Παλλαδίνος, Σπυρίδων-Στέφανος Πανταζόπουλος, Αθανάσιος Θεοφάνης, Αθανάσιος Τσούλος, Παρασκευή Τσουμάρη, Αγάπη Τζουλιαδάκη, Γεώργιος Αυγέρης, Ασπασία Μεσσηνιάτη-Γρυπάρη, Μαρί Δεργαζαριάν, Παναγιώτης Βενιζελέας, Αλεξάνδρα Αποστολάκη, Μαρία Σιμιτσή-Βετούλα, Βρυσήις Θωμάτου, Αριστείδης Βαγγελάτος, Κωνσταντίνα Νάκου, Ευάγγελος Μητσέλος, Ελευθέριος Σισμανίδης, Νικόλαος Πουλάκης, Σπυρίδων Κουτσοχρήστος, Ελένη Χροναίου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Σταυρούλα Κουσουλού, Σωκράτης Πλαστήρας, Αγάθη Δερέ, Αναστασία Παπαδοπούλου, Κλεόβουλος-Δημήτριος Κοκκορός και Γεώργιος Σχοινοχωρίτης.

Εισαγγελία Αρείου Πάγου

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου συνταξιοδοτούνται στην εκπνοή του ερχόμενου Ιουνίου 8 αντεισαγγελείς, οι οποίοι είναι οι: Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Βασιλική Θεοδώρου, Ευσταθία Σπυροπούλου, Παναγιώτης Καραγιάννης, Αννα Ζαΐρη (είναι πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος), Ιωάννης Κωνσταντινόπουλος, Βασίλειος Χαλντούπης και Γεώργιος Γεράκης. Ωστόσο, ήδη το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προήγαγε 10 εισαγγελείς Εφετών σε αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Οι νέοι αντεισαγγελείς είναι οι: Βιργινία Σακελλαροπούλου, Ιωάννης Μωραϊτάκης, Αναστασία Μασούρα, Αριστοτέλης Χριστόπουλος, Αδαμαντία Οικονόμου, Γεώργιος Σκιαδαρέσης, Χαράλαμπος Μωυσίδης, Ευδοκία Πούλου, Παναγιώτης Αθανασίου και Αχιλλέας Ζήσης.

Ελεγκτικό Συνέδριο

Από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον ερχόμενο Ιούνιο αποχωρεί μόνο ο σύμβουλος Στέλιος Λεντιδάκης, ενώ τον ερχόμενο Νοέμβριο θα αποχωρήσει λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου προβλεπόμενου ορίου της τετραετίας στον εν λόγω βαθμό, η γενική επίτροπος Επικρατείας Χρυσούλα Καραμαδούκη. Υποψήφιοι για την κάλυψη της θέσης αυτής είναι οι αντιπρόεδροι Αννα Λιγωμένου και Δημήτριος Πέππας.

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) αποχωρεί ο πρόεδρός του Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς και υποψήφιοι, μέχρι στιγμής, για την κάλυψη της εν λόγω θέσης είναι οι αντιπρόεδροι Χρυσαφούλα Αυγερινού, Ευγενία Βελώνη και Παναγιώτης Παναγιωτουνάκος.


Ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει με τις περικοπές σε 5.500 συνταξιούχους χηρείας;

Άρειος Πάγος - ΣτΕ: Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ιράκ: Δυο νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε διαδηλώσεις για τους δολοφονημένους ακτιβιστές - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης