Συντάξεις χηρείας: Τι συμβαίνει με τις περικοπές σε 5.500 δικαιούχους;

Συντάξεις χηρείας: Τι συμβαίνει με τις περικοπές σε 5.500 δικαιούχους;

Σοκ για 5.500 συνταξιούχους χηρείας που είδαν περικοπές 2 χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου που τις προέβλεπε - Πώς θα επιστρέψουν τα ποσά

ATM_Syntaxi
Αιφνιδιάστηκαν χιλιάδες συνταξιούχοι χηρείας που έσπευσαν χθες να πληρωθούν τις συντάξεις του Ιουνίου. Διαπίστωσαν ότι είχαν υποστεί περικοπές και δε μπορούσαν να εξηγήσουν το γιατί. Και πώς θα μπορούσαν, αφού οι περικοπές εφαρμόστηκαν σε 5.500 συνταξιούχους χηρείας του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται η λαμβάνουν και άλλη σύνταξη δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου που τις προέβλεπε εξαιτίας της έλλειψης λογισμικού.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του ΕΦΚΑ οι μειώσεις των συντάξεων χηρείας υλοποιήθηκαν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα.
Κλείσιμο
Ο φορέας διευκρινίζει ότι αν έγιναν ορισμένες περικοπές εκ παραδρομής ενώ οι συνταξιούχοι χηρείας δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα. Οι συνταξιούχοι που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, ώστε με τις καταβολές Ιουλίου να επανέλθει το ποσό της σύνταξης στο 100% και ταυτόχρονα να καταβληθεί το ποσό που περικόπηκε με τη σύνταξη του Ιουνίου.

Για παράδειγμα αν η σύνταξη του θανόντα ήταν 900 ευρώ, η σύνταξη χηρείας που μεταβιβάζεται στον επιζώντα ανέρχεται για τρία χρόνια σε 630 ευρώ. Με την περικοπή κατά 50% η σύνταξη μειώνεται στα 315 ευρώ. Επειδή όμως η σύνταξη δε μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων, ο επιζών σύζυγος θα λάβει 360 ευρώ.

Έντονο πρόβλημα αποτελεί η επιστροφή των αχρεωσθήτως καταβληθέντων ποσών τα οποία είναι μεγάλα εξαιτίας της διετούς καθυστέρησης. Στο ανωτέρω παράδειγμα ο επιζών σύζυγος θα πρέπει να επιστρέψει 7.560 ευρώ. Σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΕΦΚΑ (δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση) τα ποσά θα παρακρατηθούν σε πολλές δόσεις.

Μικρότερο πρόβλημα αντιμετώπισαν οι συνταξιούχοι του δημοσίου στους οποίους είχε εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια η περικοπή και δεν είχαν συσσωρευτεί αξιοσημείωτα ποσά που έπρεπε να επιστραφούν.

Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο του 2019 της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν καταργηθεί τα ηλικιακά κριτήρια που καθόριζαν τη διάρκεια του δικαιώματος συνταξιοδότησης των δικαιούχων επιζώντων συζύγων/ετέρων μερών του συμφώνου συμβίωσης και διαζευγμένων Η σύνταξη λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου (ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας) καταβάλλεται πλέον σε αυτούς τους δικαιούχους ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Ωστόσο παρέμειναν ως εξαίρεση οι περιπτώσεις απασχόλησης η χορήγησης άλλης σύνταξης.


Ειδήσεις σήμερα

Άρειος Πάγος - ΣτΕ: Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ιράκ: Δυο νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε διαδηλώσεις για τους δολοφονημένους ακτιβιστές - Δείτε βίντεο

Survivor: «Κήρυγμα» Ατζούν σε Τούρκους και Έλληνες - Έρχονται εκπλήξεις και νέες ομάδες (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης