New York Times: Το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού

New York Times: Το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού

Τι αποκαλύπτει εκτεταμένο ρεπορτάζ των New York Times για τον ελληνικό τουρισμό: τα μέτρα, το οριστικό χρονοδιάγραμμα, τι θα γίνει με τις πτήσεις και πότε ανοίγουν τα μουσεία

fdsghj
“Η Ελλάδα ποντάρει στο άνοιγμα του τουρισμού”, είναι ο τίτλος του εκτεταμένου ρεπορτάζ των New York Times για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα μας που πραγματοποιείται πολύ πρωτύτερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η εφημερίδα εξετάζει το δύσκολο, αν και απαραίτητο, όπως το χαρακτηρίζει, εγχείρημα δεδομένου ότι ο τουρισμός παραμένει η βαριά βιομηχανία της χώρας. Αποκαλύπτοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου που έχει ως ημερομηνία εκκίνησης την 15η Μαίου το άρθρο κάνει επίσης λόγο για το “διαβατήριο υγείας” που εξετάζει η Ευρωπαική Ένωση αλλά και για το κοινό σχέδιο δράσης όλων των χωρών της Ευρώπης αναφορικά με τον τουρισμό.

Ωστόσο η Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο, παραμένει η πρώτη χώρα που ανοίγει τον τουρισμό ακόμα και για τους μη-Ευρωπαίους υπό προυποθέσεις, κάτι που συνοδεύεται και από αύξηση των πτήσεων και άρση των περιορισμών. Μάλιστα η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ο οποίος τονίζει πως για την Ελλάδα “Ο Ιούνιος είναι πολύ αργά” γι αυτό και η χώρα μας πήρε την απόφαση να διαφοροποιηθεί από το κοινό πλάνο επανεκκίνησης του τουρισμού που χαράζει η Ευρώπη, αν και παραμένει πιστή στις κοινές θέσεις όσον αφορά τους όρους και τις προυποθέσεις.

Το χρονοδιάγραμμα της επανεκκίνησης σύμφωνα με τους New York Times

“Η Ελλάδα ανοίγει ξανά σε πολλούς επισκέπτες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνοντας να προηγείται των περισσότερων Ευρωπαίων γειτόνων της στην επανεκκίνηση του τουρισμού, παρότι τα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν γεμάτα και τα περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ελλήνων εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται” επισημαίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας που συνεξετάζει όλες τις παραμέτρους του σχεδίου τονίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για “ένα μεγάλο στοίχημα”.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται, εν προκειμένω, να διαδραματίζει ο άκρως σημαντικός ρόλος του τουρισμού για την ελληνική οικονομία καθώς “ο τομέας αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της χώρας και περισσότερο από το 20 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - γι αυτό και η απόφαση της επανεκκίνησης, σύμφωνα με το άρθρο, έχει τη συναίνεση όλων πολιτικών παραγόντων της χώρας. Και παρόλο που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε πρόσφατα την Ελλάδα στον μακρύ κατάλογο των χωρών με το απαγορευτικό πρόσημο 4, για την εφημερίδα είναι σημαντικό πως η χώρα μας υποστηρίζει τα πρωτόκολλα και τα μέτρα, τα οποία, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, θα βοηθήσουν στο να νιώσουν οι τουρίστες ασφαλείς.

161547286_l
Eίναι σημαντικό πως η χώρα μας υποστηρίζει τα πρωτόκολλα και τα μέτρα, τα οποία, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, θα βοηθήσουν στο να νιώσουν οι τουρίστες ασφαλείς


Κλείσιμο
Λεπτομέρειες επίσης αποκαλύπτονται για τη κοινή ευρωπαική δράση όσον αφορά τον τουρισμό: “Με τη χαλάρωση των περιορισμών της στα σύνορα, η Ελλάδα δείχνει να προηγείται του διευρυμένου ευρωπαικού σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού, αν και δεν είναι η μόνη που προωθεί ένα πιο άμεσο χρονοδιάγραμμα. Μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κροατία και η Κύπρος έχουν ήδη ανοίξει σε εμβολιασμένους και αρνητικούς σε covid τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η χώρα θα ανοίξει στις 9 Ιουνίου σε όλους τους επισκέπτες που δεν ανήκουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ένα «διαβατήριο υγείας», λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ακόμη εντός της Ευρώπης, η Ισλανδία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία έχουν ήδη λάβει μέτρα για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς των συνόρων τους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών επισκεπτών” τονίζει η εφημερίδα.

Ο Χάρης Θεοχάρης χαιρετίζει το άνοιγμα

Η Ελλάδα χαιρετίζει την κοινή θέση σχετικά με το πλάνο της επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λένε οι NYT παραπέμποντας σε συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη ο οποίος υποστηρίζει πως:«Το μόνο που λέμε είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο”. Η εφημερίδα τονίζει ότι αυτή τη στιγμή επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες που μπορούν και “παρέχουν απόδειξη για εμβολιασμό Covid ή μια αρνητική δοκιμή PCR που πραγματοποιήθηκε έως και 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Οι επισκέπτες που ταξιδεύουν μπορεί επίσης να υποβληθούν σε τυχαίες, υποχρεωτικές γρήγορες δοκιμές στο αεροδρόμιο. Όποιος έχει θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να μπει καραντίνα σε ένα ελληνικό ξενοδοχείο μαζί με τους ταξιδιώτες του για τουλάχιστον 10 ημέρες, με έξοδα της ελληνικής κυβέρνησης”.

Οι τουρίστες της τελευταίας στιγμής

Σύμφωνα με το άρθρο από τις 28 Μαΐου, η Delta Air Lines επαναπρογραμματίζει την άμεση καθημερινή ανταπόκριση μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου John F. Kennedy της Νέας Υόρκης και της ελληνικής πρωτεύουσας, κάτι πολύ σημαντικό για τους Αμερικανούς τουρίστες ενώ θα ακολουθήσουν στις αρχές Ιουνίου οι American Airlines, United και Emirates προσφέροντας άμεση εξυπηρέτηση από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης. Οι απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα από το Σικάγο, την Ουάσινγκτον Ντουλς, την Ατλάντα και τη Φιλαδέλφεια θα είναι επίσης διαθέσιμες online για τη θερινή περίοδο. Ωστόσο αυτό που προβληματίζει τους Έλληνες και Αμερικανούς πράκτορες είναι ότι οι κρατήσεις θα είναι της τελευταίας στιγμής, οπότε δεν μπορούν ακριβώς να προβλέψουν την ενδεχόμενη πληρότητα.

154368896_l
Οι απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα από το Σικάγο, την Ουάσινγκτον Ντουλς, την Ατλάντα και τη Φιλαδέλφεια θα είναι επίσης διαθέσιμες online για τη θερινή περίοδο.


«Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση« αναμονής», δηλώνει χαρακτηριστικά η Chantel Kyriakopoulou-Beuvink, διευθύντρια της Natural Greece, ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου που εδρεύει στην Αθήνα και συνεργάζεται κυρίως με πελάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Όπως επισημαίνει η κ. Κυριακοπούλου-Μπιούβικ αρκετές κρατήσεις για τον Μάη έχουν ήδη ακυρωθεί, αν και οι περισσότεροι πελάτες έχουν ζητήσει να κρατηθεί το εισιτήριο τους για μελλοντικά ταξίδια.

Το καλό, βέβαια, είναι όπως γνωστοποιεί η εφημερίδα στους Αμερικανούς αναγνώστες ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί τα δρομολόγια των πλοίων για τα ελληνικά νησιά, οπότε οι ταξιδιώτες μπορούν να προκρατήσουν τα εισιτήρια τους ώστε να είναι σίγουροι ότι θα εξασφαλίσουν το ταξίδι τους σε κάποιο νησί. Μάλιστα, αναμένεται τα δρομολόγια να είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και να υπάρχει συχνή ανταπόκριση στις Σποράδες-και όχι μόνο. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος θα είναι απαραίτητο το δελτίο της κατάστασης της υγείας και θα τηρούνται όλοι οι αυξημένοι κανόνες ασφαλείας.

Στις 15 Μαίου ανοίγουν τα μουσεία

Όπως αποκαλύπτει πρώτα η ΝΥΤ, κάτι που δεν έχει επισήμως γνωστοποιηθεί στην Ελλάδα, στις 15 Μαίου θα ανοίξουν εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, οπότε οι τουρίστες μπορούν να προγραμματίσουν κάποια επίσκεψη, για παράδειγμα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο η εφημερίδα έχει ιδιαίτερη παραπομπή. Μαζί με αυτά θα ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες ενώ όταν γραφόταν το κείμενο υπολόγιζαν ότι θα έχουν ήδη ανοίξει τα εστιατόρια και τα καφέ που ήταν κλειστά από τον Νοέμβριο.

79118977_l
Στις 15 Μαίου θα ανοίξουν εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, οπότε οι τουρίστες μπορούν να προγραμματίσουν κάποια επίσκεψη,


“Για μια χώρα που έχει έντονη κουλτούρα καφέ αυτό ήταν πολύ καίριο” επισημαίνει η εφημερίδα κάνοντας επίσης λόγο για το ψυχολογικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού, οι κάτοικοι των Ελληνικών μεγαλοπούλεων. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους καθώς “Η εθνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2 τοις εκατό το 2020, καθιστώντας την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη ζημία στην Ευρώπη. Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε στον τουρισμό: Το 2020, τα έσοδα της Ελλάδας από τον εξωτερικό τουρισμό μειώθηκαν στο ένα τέταρτο σε σχέση με τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ (σχεδόν 22 δισεκατομμύρια δολάρια) που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος”.

Το εκτεταμένο αυτό άρθρο-αφιέρωμα των New York Times ωστόσο κλείνει με θετικό μήνυμα καθώς η αρθρογράφος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό που συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και στην περίπτωση των ελληνικών νησιών τα οποία παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, covid-free, κάτι που η ίδια προκρίνει ως πολύ θετικό για τους τουρίστες “ώστε να έχουν ένα κίνητρο επιστρέψουν στην Ελλάδα”. Βέβαια, όπως τονίζει παραπέμποντας στις δηλώσεις πρακτόρων και ανθρώπων του τουρισμού η σεζόν θα είναι και πάλι δύσκολη καθώς ο κορονοιός δεν έχει εξαλειφθεί και η κατάσταση θέλει χρόνο ώστε να εκτονωθεί. Αλλά η ελπίδα, ειδικά στην Ελλάδα, πεθαίνει τελευταία.

Ειδήσεις σήμερα

Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία: 1.248 ασθενείς με covid σε Μονάδες - Μικρή μείωση στους διασωληνωμένους

Survivor: Το πάρτι στην Πούντα Κάνα και οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση

Ισπανία: Αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την ηχηρή ήττα τον Podemos
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης