Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε πρώτος τον χειροποίητο κεντητό επιτάφιο, με το άχραντο σώμα του Κυρίου

EPITAFIOS7
Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε χθες, Μ. Παρασκευή, στον Πατριαρχικό Ναό, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε εντός και εκτός του Πατριαρχικού Ναού. Εκκλησιάστηκαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, με τον σύζυγό της, Πρέσβη κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, και μικρός αριθμός προσκυνητών, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Πανδημίας.
EPITAFIOS1
Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης η Ακολουθία του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως

Το πρωί της ίδιας ημέρας, σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης, τελέστηκε η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, κατά την οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συγχοροστάτησαν οι προαναφερθέντες Μητροπολίτες.
Τον θείο λόγο κήρυξε, κατά την τάξη, ο Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος. Τον χειροποίητο κεντητό επιτάφιο, με το άχραντο σώμα του Κυρίου, περιέφεραν στο Ναό και τοποθέτησαν εντός του ανθοστολίστου Ιερού Κουβουκλίου, στο κέντρο του Σολέα, ο Πανοσιολ. Μ.Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος και ο Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος.
Κλείσιμο
EPITAFIOS9
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε πρώτος και ακολούθησαν οι συγχοροστατούντες Αρχιερείς, οι Κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, οι Πατριαρχικοί Χοροί, και οι παριστάμενοι Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, στους οποίους ο Παναγιώτατος μοίρασε τα καθιερωμένα άνθη.

Στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή

Όπως κάθε Μ. Παρασκευή, έτσι και εφέτος, ο Παναγιώτατος μετέβη στην Ι.Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή και προσκύνησε στον τάφο του αμέσου προκατόχου του Πατριάρχη Δημητρίου, κατέθεσε άνθη και έψαλε τρισάγιο, επικαλεσθείς την αγία ευχή του, ως και όλων των προκατόχων του που αναπαύονται στο Κοιμητήριο της Μονής.
EPITAFIOS34
Ευχές

Με αφορμή τις ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και ενόψει της εορτής της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Καθ. Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού που τρέφει προς την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και απένειμε την Πατριαρχική ευλογία του στον ίδιο, στους συνεργάτες και τους οικείους του. Ευχήθηκε δε ο Αναστηθείς Χριστός να χαρίζει σε όλους τους ανθρώπους υγεία και δύναμη, ιδιαιτέρως σε όλους όσοι δοκιμάζονται από την Πανδημία.
EPITAFIOS12
Επίσης, ο Παναγιώτατος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πανοσιολ. Διάκονο κ. Βοσπόριο, Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο οποίος έχει προσβληθεί από τον Κορωνοϊό και νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της Πόλεως, και του ευχήθηκε πατρικώς ταχεία ανάρρωση και πλήρη αποκατάσταση της υγείας του.

Φωτoγραφίες: Νίκος Παπαχρήστου /Οικ. Πατριαρχείο

Ειδήσεις σήμερα:

Ινδία: Κάηκαν ζωντανοί σε ΜΕΘ! - Εικόνες φρίκης σε νοσοκομείο

Στον ανακριτή σήμερα ο Φουρθιώτης και οι συγκατηγορούμενοί του - Τα στοιχεία της δικογραφίας που τους «καίνε»

Παύλος Ιωαννίδης: Έφυγε από τη ζωή ο στενός συνεργάτης και φίλος του Αριστοτέλη Ωνάση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης