Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής (ΘΕΜΑ 104,6): Ο ιός θα μείνει για χρόνια, το θέμα είναι να γίνει ελεγχόμενος

Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής (ΘΕΜΑ 104,6): Ο ιός θα μείνει για χρόνια, το θέμα είναι να γίνει ελεγχόμενος

«Ξεκινάμε να βλέπουμε μία σταθεροποίηση στη χώρα μας, λόγω και του εμβολιασμού και των self tests», τόνισε ο Θεοκλής Ζαούτης

maskes
Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το πότε αναμένουμε το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, που ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας τοποθέτησε το 2022, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Οι απόψεις αυτές δεν στηρίζονται ξεκάθαρα σε κάποια επιστημονικά δεδομένα» σημείωσε και εκτίμησε ότι «σίγουρα θα πάει αρκετά καιρό διότι βλέπουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους να αργούν να εμβολιαστούν, άρα μιλάμε για κάποια χρόνια και έχει σημασία για ποιες χώρες μιλάμε». Κατά την άποψή του «θα μείνει ο ιός και θα κάνει κύματα, είναι δύσκολο να εξαφανιστεί, αλλά το θέμα είναι να γίνει ελεγχόμενος, να μην μπαίνει ο κόσμος στις ΜΕΘ και να μην χάνουμε ζωές» και πρόσθεσε ότι «όπου βλέπουμε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού επιστρέφουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα».

Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα είπε ότι «ξεκινάμε να βλέπουμε μία σταθεροποίηση, λόγω και του εμβολιασμού και των self tests. Αυτά τα δύο εργαλεία έχουν βοηθήσει», ενώ για το άνοιγμα δραστηριοτήτων παραδέχθηκε ότι «όλα έχουν ρίσκο, δεν υπάρχει 100 safe, πάμε βήμα βήμα».

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη της Ινδίας επισήμανε πως «μας δείχνει ότι ο ιός μας εκπλήσσει και τον κυνηγάμε εμείς από πίσω. Δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα όσον αφορά τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις. Πάντως για τη βρετανική μετάλλαξη ξέρουμε ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο».

Για τους πολλούς θανάτους του τελευταίου διαστήματος στη χώρα, σε σχέση με άλλες περιόδους, ο κ. Ζαούτης το απέδωσε περισσότερο στη βρετανική μετάλλαξη, η οποία συνδέεται με αυξημένη θνητότητα, πέρα από την αυξημένη μεταδοτικότητα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σηκώνουμε μανίκια: Ξεκινά ο εμβολιασμός για 3 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 30-49

Σοκαριστική πρόβλεψη Τζανάκη για 400-500 νεκρούς την εβδομάδα έως τις 25 Μαΐου

Απίστευτο περιστατικό στον Βύρωνα: Γυναίκα πέταξε πετρέλαιο σε δυο ανήλικες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης