Κεφαλονιά: «Τo bullying στον στρατό οδήγησε το παιδί μου στην αυτοκτονία», λέει ο πατέρας του 23χρονου

Κεφαλονιά: «Τo bullying στον στρατό οδήγησε το παιδί μου στην αυτοκτονία», λέει ο πατέρας του 23χρονου

Ο πατέρας του 23χρονου φαντάρου καταγγέλλει ότι η αφόρητη ψυχολογική πίεση που δέχθηκε ο γιος του κατά τη διάρκεια της θητείας του τον έφερε σε απόγνωση, η οποία τον οδήγησε στο να βουτήξει με το αυτοκίνητό του στη θάλασσα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
fantarosautoktonia
Αργά και βασανιστικά περνούν οι μέρες για τους γονείς και τον αδελφό του αδικοχαμένου 23χρονου στρατιώτη Κυριάκου Ευαγγελάτου, αφού είναι δεκάδες τα ερωτήματα που τους βασανίζουν για τους λόγους που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Μια απόφαση που καθώς φαίνεται δεν πήρε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, όταν πήρε το αυτοκίνητό του με σκοπό να συναντήσει μια φίλη του, αλλά κατέληξε στον βυθό της θάλασσας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Κεφαλονιάς.

Σαράντα οκτώ ώρες μετά τον θάνατο του «αγαθού γίγαντα», όπως τον φώναζαν οι φίλοι του λόγω του ύψους του (1,98 μ.), ο πατέρας του, γνωστός επιχειρηματίας στον τουριστικό κλάδο της Κεφαλονιάς, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, εμφανίστηκε λίγα λεπτά αφού είχε θάψει τον πρωτότοκο γιο του στο κοιμητήριο του Ληξουρίου, αποκαλύπτοντας ότι ο θάνατος του παιδιού του δεν ήταν τροχαίο ατύχημα, όπως αρχικά πίστευαν όλοι, αλλά αυτοχειρία.
f1-monon-o-aristera_2
Ο Κυριάκος Ευαγγελάτος στον Στρατό. Πίσω από τα χαμόγελα της φωτογραφίας κρύβονταν, σύμφωνα με τους δικούς του, τα καψώνια από βαθμοφόρους και φαντάρους

Ο Κυριάκος, πάντα σύμφωνα με τον πατέρα του, οδηγήθηκε σε αυτή την ενέργεια εξαιτίας bullying και αφόρητης ψυχολογικής πίεσης που δέχθηκε στον Στρατό, όπου και υπηρετούσε τη θητεία του αυτό τον καιρό. «Ο γιος μου έδωσε τέλος στη ζωή του. Τον έστειλα να υπηρετήσει την πατρίδα, όπως την υπηρέτησα κι εγώ. Τον προέτρεπα γιατί αυτό θεωρούσα ότι ήταν το σωστό, όπως έκανα κι εγώ. Δυστυχώς όμως εκεί που πήγε του ασκήθηκε απίστευτη ψυχολογική βία και από φαντάρους και από υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Ηταν πυροβολητής και υπηρετούσε στην Πάτρα. Ολοι αυτοί θα πληρώσουν γιατί δεν θέλω να θρηνήσουμε άλλα παιδιά όπως εγώ. Γιατί κανένας γονέας δεν αξίζει αυτό το πράγμα», ήταν τα λόγια του, τα οποία επαναλάμβανε και στις τηλεοπτικές εκπομπές που τον κάλεσαν να μιλήσει.

Ποια ήταν όμως η κατάσταση στον στρατό που βίωσε ο 23χρονος Κυριάκος, η οποία φαίνεται να τον οδήγησε στην αυτοχειρία; Ο 23χρονος κατατάχθηκε πριν από σχεδόν έναν χρόνο εν μέσω πανδημίας. Εφυγε για τον Εβρο, όπου εκεί κρίθηκε ότι πρέπει να υπηρετήσει άνευ όπλου.

Φυλακή για μία φωτογραφία

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον πατέρα του, το γεγονός ότι καλούνταν να μεταφέρει βαριά αντικείμενα για τις ανάγκες της υπηρεσίας είχε αποτέλεσμα να του δημιουργηθεί πρόβλημα στην πλάτη και στη μέση. Ο γιατρός που τον εξέτασε, πάντα σύμφωνα με τον πατέρα του, τον έβγαλε ακατάλληλο για χρήση όπλου, που σήμαινε ότι δεν επιτρεπόταν να κάνει σκοπιές ή περιπόλους. Και κάπου εκεί, σύμφωνα με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 23χρονου, άρχισαν η ψυχολογική βία και τα καψώνια. Μάλιστα, μια φωτογραφία που είχε ανεβάσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram ο Κυριάκος, όπου εμφανιζόταν με όπλο σε ένα άρμα, ήταν η αρχή του κακού. Ανώτερος αξιωματικός τον έβγαλε στην πρωινή αναφορά του λόχου, όπου του επιβλήθηκε δεκαήμερη φυλακή. Eκτοτε ξεκίνησε και ο Γολγοθάς για τον 23χρονο Κεφαλονίτη, ο οποίος -πολύ ευαίσθητος καθώς ήταν- δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την ψυχολογική πίεση.

Ο ίδιος δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να φορτώσει με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τους γονείς του και ειδικά τον πατέρα του, ο οποίος ήθελε να δει τον γιο του να υπηρετεί την πατρίδα όπως ο ίδιος το είχε κάνει στο παρελθόν, άσχετα αν ο Κυριάκος δεν το θεωρούσε και πολύ σημαντικό, όπως έλεγε σε φίλους του. Στα καψώνια και στην ψυχολογική πίεση, η οποία προέρχονταν τόσο από απλούς φαντάρους όσο και από βαθμοφόρους, προσπάθησε να βρει παρηγοριά στον αδελφό του Μπάμπη και στους φίλους του από την Κεφαλονιά, στους οποίους είχε εκμυστηρευτεί κάποια περιστατικά.

Οπως μiα ημέρα που του πέταξαν στάχτη στο νερό του ή τότε που άκουγε να τον απειλούν για Στρατοδικείο εξαιτίας της φωτογραφίας με το όπλο και το άρμα που είχε ανεβάσει στο Instagram. Ελεγε στον αδερφό του και για ένα στέλεχος που είχε μανία με τις σοκολάτες που είχε μαζί του και του άνοιγε τα ντουλάπια και απειλώντας τον του άρπαζε τα τρόφιμα. «Με τον Κυριάκο μιλούσαμε αρκετά, κάναμε πάρα πολλά ταξίδια, ειδικά τις τελευταίες μέρες προσπαθούσα με κάθε τρόπο να καταλάβω τι έχει γίνει. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να πάει πίσω στον Στρατό, γιατί δεν περνούσε καλά. Οι φαντάροι δεν του συμπεριφέρθηκαν καθόλου καλά. Εμείς ως οικογένεια του δώσαμε χίλιες επιλογές, χίλιες λύσεις, αλλά πραγματικά ο πανικός του, η στενοχώρια του, όλα τα προβλήματα της θητείας δεν τον άφηναν να δει τις επιλογές», θα πει ο αδερφός του. Παρά τις προσπάθειες του αδερφού του να τον βοηθήσει, ο Κυριάκος κλεινόταν ολοένα περισσότερο στον εαυτό του, ενώ άρχισε να νιώθει ότι τον παρακολουθούν και τον καταδιώκουν. Το περασμένο καλοκαίρι διέκόψε τη θητεία του για να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία βρισκόταν από τα 14 του χρόνια, πάντα όταν τελείωνε το σχολείο για τις καλοκαιρινές διακοπές. Μαζί με τον αδερφό του ήταν δίπλα στον πατέρα τους, έπλεναν τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ή έκαναν κρατήσεις.

«Ηθελα από μικρά τα παιδιά μου να μάθουν πώς είναι να βγάζεις τα προς το ζην. Ηθελα να μάθουν ότι στη ζωή μόνο με δουλειά θα καταφέρουν τα όνειρά τους», θα πει ο πατέρας του Κυριάκου στο «ΘΕΜΑ». Ο Κυριάκος ήταν ένα πολύ ευγενικό και χαμογελαστό παιδί. Το ύψος του δεν τρόμαζε τους φίλους του, ενώ εξέπεμπε μια λάμψη που γοήτευε τις κοπέλες. Μετά το σχολείο ο 23χρονος πραγματοποίησε σπουδές στο Μanagement, ενώ έκανε και το μεταπτυχιακό του στη Γλασκόβη. Του άρεσαν τα ταξίδια, το μπάσκετ και η θάλασσα. Ηταν ένα παιδί γεμάτο όνειρα, αστείρευτη ενέργεια και καλοσύνη που σπάνια συναντάς στις μέρες μας.

Στο εξωτερικό είχε δημιουργήσει σχέση με την Εβελίνα, η οποία τώρα μένει στην Αμβέρσα. Η κοπέλα έγραψε στα social media για τον Κυριάκο τα παρακάτω συγκινητικά λόγια: «Ησουν ο εραστής μου, ο καλύτερός μου φίλος, το άλλο μου μισό. Εγινες μέρος της οικογένειάς μου και εγώ της δικής σου. Η σύνδεσή μας παρέμεινε ισχυρή μέσα από τις καρδιές μας. Ακόμη και αν ο COVID κράτησε εμάς μακριά, μου είπες ότι η αγάπη μας θα παραμένει δυνατή μέχρι να ξανασυναντήσουμε ο ένας τον άλλον. Θα φοράω για πάντα το δακτυλίδι υπόσχεσης που μου έδωσες, γιατί έχεις μια θέση στην καρδιά μου που κανένας άλλος δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει. Είμαι ευγνώμων που εσύ με αγάπησες τόσο βαθιά και ευγενικά. Hσουν ένας υπέροχος άνθρωπος, μια τόσο καλή ψυχή, μια καλή καρδιά και ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια. Ξέρω ότι είσαι με το Θεό τώρα. Θα σε αγαπώ για πάντα με όλη μου την καρδιά».
kyriakos-me-kopela-tou
Με την κοπέλα του

Αλλαγή συμπεριφοράς

Σύμφωνα με τους δικούς του ανθρώπους, η αλλαγή στη συμπεριφορά του Κυριάκου άλλαξε μόλις φόρεσε τα χακί. «Από τη στιγμή που πήγε στον Στρατό και ξεκίνησαν τα προβλήματα, ο Κυριάκος άλλαξε. Είχε χάσει το χαμόγελό του, την ενέργειά του. Κλεινόταν στον εαυτό του και βυθιζόταν στις σκέψεις του», λέει ο αδερφός του. Στις 13 Ιανουαρίου 2021 επέστρεψε για να ολοκληρώσει τη θητεία που είχε διακόψει το καλοκαίρι. Παρουσιάστηκε στη Θήβα, ενώ στις 24 Ιανουαρίου πήρε μετάθεση για τον Λόχο Διοικήσεως στην Πάτρα. Οι φοβίες του νεαρού Κυριάκου εκεί γιγαντώθηκαν, παρόλο που δεν είχε προλάβει να κλείσει έναν μήνα θητείας, η οποία μάλιστα λόγω κορωνοϊού διακόπτονταν με επταήμερες άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την οικογένεια, παρόλο που ο Κυριάκος είχε κριθεί ότι δεν πρέπει να φέρει όπλο, στην Πάτρα τον υποχρέωσαν να είναι ένοπλος. Μάλιστα λέγεται ότι συγκεκριμένος αξιωματικός επέμενε σε αυτό παρά τις εκκλήσεις του Κυριάκου ότι δεν μπορεί να φέρει όπλο, ασκώντας στον 23χρονο έντονη ψυχολογική βία. Πριν από σχεδόν μία εβδομάδα ο Κυριάκος πήρε την επταήμερη άδεια και επέστρεψε στο αγαπημένο του νησί. Το βράδυ της Παρασκευής, παραμονή του μοιραίου, η οικογένεια Ευαγγελάτου προσπαθούσε να τον βοηθήσει σε όλα όσα το παιδί τους εκμυστηρεύτηκε. Είχαν αποφασίσει μόλις επέστρεφε στην Πάτρα να ζητήσει και πάλι αναβολή.

«Βλέποντάς τον σε αυτή την άσχημη ψυχολογική κατάσταση, του είπα ότι θα τον βοηθήσουμε να πάρει αναβολή. Οτι θα πάει μετά ένα ταξίδι για να ηρεμήσει και να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του για νέες σπουδές. Ωστόσο το πρόσωπό του ήταν σκοτεινιασμένο από τις σκέψεις και τις φοβίες που του είχαν δημιουργήσει», θα πει ο πατέρας του. Το περασμένο Σάββατο, ο Κυριάκος μίλησε με τους γονείς και τον αδελφό του. Προς το μεσημέρι είχε κανονίσει να συναντήσει μια φίλη του. Προτού φύγει από το σπίτι φίλησε τους γονείς και τον αδερφό του. Ωστόσο κανείς δεν παραξενεύτηκε, μια και ο Κυριάκος ήταν πάντα διαχυτικός.
f3
Ο Κυριάκος ήταν ένα πολύ ευγενικό και χαμογελαστό παιδί. Το ύψος του δεν τρόμαζε τους φίλους του, ενώ εξέπεμπε μια λάμψη που γοήτευε τις κοπέλες. Στις φωτογραφίες, στη Γλασκόβη όπου έκανε το μεταπτυχιακό του

Η βουτιά στο κενό

Πήρε το αυτοκίνητο και έφυγε. Δεν γύρισε ποτέ. Εχοντας προσπεράσει το σημείο όπου τον περίμενε η φίλη του έφυγε στο κενό. Στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου έπεσε με το αυτοκίνητό του στη θάλασσα. «Πήρε το αυτοκίνητο και έφυγε. Μου είπε πως θα πήγαινε στην κοπελιά του. Λίγη ώρα μετά μας ειδοποίησαν πως το αυτοκίνητό του είχε πέσει στη θάλασσα από τον γκρεμό. Την πορεία είχε δει ένας ψαράς και ειδοποίησε το Λιμενικό. Ακόμη δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Η ζωή μας άλλαξε, αλλά θα αγωνιστώ να μην αλλάξουν οι ζωές άλλων γονιών που στέλνουν τα παιδιά τους να υπηρετήσουν την πατρίδα και δέχονται τέτοιο bullying. Δεν θα ησυχάσω μέχρι να δικαιωθεί η ψυχή του γιου μου» θα πει ο πατέρας του Κυριάκου.

Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας εξέτασε το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κυριάκος, ενώ και στον Στρατό έχουν ξεκινήσει ΕΔΕ μετά την τεράστια δημοσιότητα που πήρε το θέμα, αλλά και τις εκκλήσεις του ίδιου του πατέρα ο οποίος ήδη έχει αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι πρώτες ενδείξεις της έρευνας δεν αποδεικνύουν το bullying που ισχυρίζεται η οικογένεια, αλλά η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί σε όλα τα στρατόπεδα από τα οποία πέρασε ο Κυριάκος, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην Πάτρα, παρότι εκεί έμεινε για λίγο καιρό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κηφισιά: Συνελήφθη ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας για παράνομες δραστηριότητες
Μόσιαλος: Μετά την Καθαρά Δευτέρα θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Το σχέδιο για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της Αττικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης