Τι συμβαίνει με τα φλαμίνγκο στη Χαλκιδική;

Τι συμβαίνει με τα φλαμίνγκο στη Χαλκιδική;

Όλο και πρισσότερα φλαμίνγκο εντοπίζονται να έχουν κυνηγετικά σκάγια από μόλυβδο στα στομάχια τους 

flamingo-3
Όλο και περισσότεροι πολίτες, γίνονται μάρτυρες περιστατικών με φοινικόπτερα, κοινώς φλαμίνγκο, να κινούνται στους υδρότοπους του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής, του Αγγελοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής της Επανομής, άρρωστα και εξαντλημένα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Δράση για την Άγρια ΖωήΣταύρος Καλπάκης, πολίτες μάρτυρες των περιστατικών, μεταφέρουν τα φλαμίνγκο στις εγκαταστάσεις της Δράσης, όπου και εντοπίζονται στα στομάχια τους κυνηγετικά σκάγια από μόλυβδο.

flamingo-2


«Όσα έχουν έρθει μέχρι στιγμής, είναι σε προχωρημένη κατάσταση. Επειδή δεν αντέχουν να στέκονται όρθια και μέσα στο νερό δεν μπορούν να καθίσουν, βγαίνουν κάπου στεγνά και ξαπλώνουν. Δυσκολεύονται να κρατήσουν όρθιο ακόμα και το κεφάλι τους. Μέχρι στιγμής, οκτώ πουλιά έχουν έρθει σε εμάς. Κάναμε ακτινογραφίες και επιβεβαιώσαμε ότι στα στομάχια τους υπάρχουν σκάγια μολύβδου. Όταν έχασε το πρώτο τη ζωή του και κάναμε νεκροψία», αναφέρει ο κ. Καλπάκης.

flamingo-4
flamingo-5


Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα υδρόβια πουλιά καταπίνουν πετραδάκια από τον πυθμένα της λίμνης, διότι βοηθούν στη χώνεψη. Το φλαμίνγκο όμως, έχει μία ιδιαιτερότητα. Ουσιαστικά τρέφεται απ’ τον πυθμένα. Ανακινεί τον πυθμένα ώστε να βρει ασπόνδυλα έντομα και να τραφεί, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένη η πιθανότητα να καταναλώσουν κάποιο σκάγι.

«Στους περισσότερους υδρότοπους της χώρας επιτρέπεται το κυνήγι. Τα κρούσματα μολυβδίασης εντοπίστηκαν στους υδρότοπους του Αγίου Μάμα, στην αλυκή Αγγελοχωρίου και στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Ωστόσο ένα μεγάλο ερώτημα, είναι γιατί παρουσιάστηκε αυτό τώρα και όχι τα προηγούμενα χρόνια. Οι ερμηνείες είναι υπό διερεύνηση», αναφέρει ο κ. Καλπάκης.

Κλείσιμο
flamingo-7
flamingo-8


Καταγγελίες για κυνήγι παρά την απαγόρευση – Απαγορεύεται η χρήση μολύβδινων σκαγιών

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το κυνήγι με μολύβδινα σκάγια έχει απαγορευθεί εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς ο μόλυβδος είναι ένα βαρύ, τοξικό και επικίνδυνο μέταλλο, για όλους τους οργανισμούς, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.

«Δυστυχώς χρησιμοποιείται ακόμη γιατί είναι πιο φθηνός. Ο μόλυβδος όμως δεν διαλύεται. Επειδή κυνηγούν πολλοί, φανταστείτε τη συσσώρευση μολύβδου στον πυθμένα του υδρότοπου. Έχουμε δεχτεί μάλιστα αρκετές καταγγελίες που αναφέρουν ότι κυνηγούν παρά την απαγόρευση λόγω κορωνοϊού», αναφέρει.

Η Δράση για την Άγρια Ζωή, αμέσως μετά τα πρώτα περιστατικά μολυβδίασης των φοινικόπτερων, απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, ενώ γνωστοποίησε το ζήτημα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

flamingo-10
flamingo-11
flamingo-12


«Με το που έλαβαν γνώση, πήραν δείγμα από τον πυθμένα αλλά και νερό από τους υδρότοπους. Τα δείγματα στάλθηκαν στο πανεπιστήμιο και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν περεταίρω αναλύσεις. Ενδέχεται, να υπάρχουν τόνοι μόλυβδου στους υδρότοπους και να καταναλώνονται και από ψάρια που τρώει ο άνθρωπος», αναφέρει ο κ. Καλπάκης.

Ο ίδιος μάλιστα, επισημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για την απαγόρευση του μολύβδου.

«Ας χρησιμοποιούν άλλα σκάγια, άλλα μέταλλα. Πρέπει να σταματήσουν να διατίθενται από καταστήματα και να γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι σε υδροτόπους, με κατασχέσεις σε πρόστιμα για τους παραβάτες», προτείνει κλείνοντας.

Πηγή: grtimes

Ειδήσεις σήμερα

Kορωνοϊός: Στα 755 τα νέα κρούσματα - 313 οι διασωληνωμένοι, 13 θάνατοι 

Κικίλιας: Πώς και πότε θα εμβολιαστούν όσοι έχασαν το ραντεβού λόγω κακοκαιρίας 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ακόμη στο σκοτάδι 32.000 νοικοκυριά - Αναζητούνται οι ευθύνες μεταξύ δήμων και ΔΕΔΔΗΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης