Εμβολιασμοί: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ραντεβού σας - Αναλυτικές οδηγίες

Εμβολιασμοί: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ραντεβού σας - Αναλυτικές οδηγίες

Βήμα - βήμα η διαδικασία για το πώς θα κλείνετε το ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού μέσω της ειδικής πλατφόρμας, μέσω ΚΕΠ και μέσω φαρμακείων - Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τους άνω των 85 - Γεωργαντάς (ΘΕΜΑ 104,6): Τρεις μέρες περιθώριο θα έχουν για να απαντήσουν όσοι λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό για το ραντεβού τους

emvolia
Στις 20 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο με βάση το σχέδιο «Ελευθερία» να ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, του γενικού πληθυσμού. Η πρώτη ηλικιακή ομάδα που θα εμβολιαστεί να είναι οι άνω των 85 ετών, για τους οποίους θα ανοίξει αύριο και η ειδική πλατφόρμα, ώστε να κλείνουν το ραντεβού τους.

Περίπου 60.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους σχετικά με το ραντεβού τους, στο οποίο και θα πρέπει να απαντήσουν με μήνυμα αν αποδέχονται το συγκεκριμένο ραντεβού. Όσοι δεν έχουν γραφτεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους μέσω της πλατφόρμας, μέσω ΚΕΠ ή μέσω φαρμακείων, καθώς υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 100.000 οι άνω των 85 που θα εμβολιαστούν. Η άυλη συνταγογράφηση (η εγγραφή μπορεί να γίνει ΕΔΩ) πάντως, αποτελεί «κλειδί» για τον αμεσότερο προγραμματισμό, αφού οι πολίτες έχουν δηλώσει ήδη εκεί ΑΜΚΑ, κινητό τηλέφωνο ή/και e-mail.

Υπενθυμίζεται ότι, αλλαγές στα ραντεβού εμβολιασμού γίνονται δεκτές μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο για μία φορά.  

Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τον προγραμματισμό του ραντεβού σας μέσω της ειδικής πλατφόρμας

Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τους χρήστες των ΚΕΠ

Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τους χρήστες των φαρμακείων

Γεωργαντάς (ΘΕΜΑ 104,6): Τρεις μέρες περιθώριο θα έχουν για να απαντήσουν όσοι λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό για το ραντεβού τους


Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 το πρωί της Κυριακής ο Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα να βλέπει κανείς ακριβώς τους εμβλιασμούς που γίνονται στη χώρα, γιατί υπάρχει μια ontime ενημέρωση», ενώ ανέφερε ότι μέχρι χθες είχαν γίνει 40.160 εμβολιασμοί.

«Αύριο ξεκινάει η δεύτερη φάση του εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό και ξεκινάμε με την κατηγορία άνω των 85 ετών», συνέχισε λέγοντας ο κ. Γεωργαντάς, αναφέροντας ότι «το σύνολο του πληθυσμού που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία είναι 520.000 και εξ' αυτών υπολογίζουμε ότι εντός του Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν οι 100.000» και πρόσθεσε ότι «από το σύνολο των 520.000, οι 60.000 έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση».

Σχετικά με τη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών για το ραντεβού τους, ο υφυπουργός ανέφερε: «Από τη Δευτέρα, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, θα λάβουν ένα sms στο κινητό τους που θα τους δίνει προτεινόμενες ημερομηνίες και προτεινόμενο εμβολιαστικό κέντρο. Έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες για να αποδεχθούν την προτεινόμενη ημερομηνία. Αν επιθυμούν να αλλάξουν τις ημερομηνίες μπορούν είτε να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr είτε να πάνε στα φαρμακεία ή τα ΚΕΠ και να κάνουν την αλλαγή. Αφού κλείσουν το ραντεβού, έχουμε φροντίσει να τους έρχεται μία υπενθύμιση τρεις ημέρες πριν το ραντεβού τους. Όποιος άλλος τη Δευτέρα, πλην όσων είναι άνω των 85 ετών, επιχειρήσει να μπει στο emvolio.gov.gr θα του λέει το σύστημα ότι δεν είστε στις κατηγορίες προτεραιοποίησης. Για να γίνει κατανοητό, σε κάθε κατηγορία που προτεραιοποιείται, ουσιαστικά εισάγουμε στο σύστημα τους σχετικούς ΑΜΚΑ που συνδέονται με αυτό».

«Θα εξυπηρετήσουμε όποιον θέλει να εμβολιαστεί με κάθε τρόπο. Αυτή είναι η αρχή που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Μακάρι να είναι όλος ο πληθυσμός», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.
5212339
Εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών στο Ασκληπιείο.

Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού Εμβολιασμού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Τέλος, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου.


Ειδήσεις σήμερα: 

Πρόεδρος ψαράδων Καλύμνου (ΘΕΜΑ 104,6): Οι Τούρκοι έρχονται στα νερά μας και μας διώχνουν - Βίντεο

Παπαθανάσης: Δεν βοηθάει να κάνουμε προβλέψεις για το άνοιγμα - Προτεραιότητα η δημόσια υγεία

Τα «κρούσματα των εορτών» θα κρίνουν τη διάρκεια του lockdown
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης