Στα 252 τα κρούσματα στην Αττική εκ των οποίων τα 78 στο κέντρο της Αθήνας - 94 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων - Ανησυχεί η αυξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στην Αττική κατά 20-25% - «Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε τη διασπορά των εορτών» ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143.494, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.579 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43251 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 265 (68.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3072 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Παπαευαγγέλου: Να μειώσουμε τη διασπορά που έγινε στις γιορτές
«Μας ανησυχεί η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στην Αττική κατά 20-25% αλλά και η πτώση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη» . Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την αύξηση της διασποράς που έγινε στις γιορτές» τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.
Υπάρχει σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα – σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαικές χώρες - αλλά αύξηση στην Αττική. Το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε τώρα να κερδίσουμε είναι η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου τόνισε και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκαπίδευσης.
Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι προς το τέλος της εβδομάδας παρατηρήθηκε ήπια αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Αττική,. Αντίθετα όπως σημείωσε στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται 10 -15% λιγότερες διαγνώσεις ανα εβδομάδα.
Παπαευαγγέλου: Γιατί εισηγηθήκαμε να ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
"Η ιστορία με τον κορωνοϊό θα τραβήξει, παρά τους εμβολιασμούς και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ζωές μας για αρκετούς μήνες ακόμα", τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλουκαι αναφέρθηκε στο άνοιγμα σχολείων:
"Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Τα σχολεία είναι απόλυτη προτεραιότητα να ανοίξουν, με γνώμονα την καλύτερευση της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών μας".
«Το πιο ασφαλές μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ για όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν.
Η ίδια χαρακτήρισε "ήρωες" και τους εκπαιδευτικούς, επισημαίνοντας ότι πέτυχαν μια προσομοίωση του σχολικού περιβάλλοντος και της μάθησης μέσω της τηλεκπαίδευσης.
Σε ό,τι αφορά τις "κόκκινες περιοχές" η Επιτροπή εισηγήθηκε η οριζόντια επαναλειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Δεν εισηγηθήκαμε άνοιγμα στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς ανησυχούμε για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Κάθε εισήγησή μας γίνεται με πολλή προσοχή», είπε.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς δημοτικών και νηπιαγωγείων μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν τεστ Covid 19 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Μπορειται να κάνετε ρεπορτάζ για τα rapid tests? Πόσο αποτελεσματικά είναι? Που κατασκευάζονται? Ποιες εταιρείες τα παρασκευάζουν και τα εισάγουν στην Ελλάδα?
Υπόθεση: Άντρας 53 ετών με λευχαιμία τελικού σταδίου. Νοσεί από Covid-19 και πεθαίνει. Σύμφωνα με τις επίσημες υπηρεσίες του Κράτους, καταγράφεται ως θανατηφόρο κρούσμα του covid-19.
Ερώτηση: Με την λευχαιμία τι γίνεται; Σε τι είδους λίστα στατιστικών καταγράφεται; Διαγράφεται από τις λίστες της λευχαιμίας; και αν ναι με τι αιτιολογικό;
Ωραία, ας δεχτούμε ότι ακόμα και το 20% των νεκρών COVID είναι λόγω άλλης αιτίας, και οι πραγματικοί νεκροί δεν είναι 5000, αλλά είναι.... 4000. Είσαι ευχαριστημένος τώρα? Τι άλλαξε?
Γιατί μόνο 721 κρούσματα; Αφού οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι θα εκτοξεύονταν σε δύο βδομάδες λόγω των παράνομων ρεβεγιόν των χριστουγένων. Η μάχη βέβαια πρέπει να συνεχιστεί, να μείνουν όλα κλειστά μέχρι να εξαφανιστεί και το τελευταίο κρούσμα και να εμβολιαστούν τουλάχιστον 15 εκατομμυρια στην Ελλάδα, ακόμα και αν χρειαστεί να μείνουμε κλεισμένοι μέχρι το 2025. Μετά τον πρώτο χρόνο θα συνηθίσουμε
Είχαμε συνεχή πτώση για 40 μέρες πριν τις γιορτές και μέσα στις γιορτές σταμάτησε για 2 εβδομάδες και ειμαστε σταθερά περίπου.
Επισης στην Αθήνα έχουν ανεβει λίγο. Επεσαν στην υπολοιπη Ελλάδα.
Ακόμα έχουμε 7 μέρες για να δούμε τι έγινε.
Μπορειται να κάνετε ρεπορτάζ για τα rapid tests? Πόσο αποτελεσματικά είναι? Που κατασκευάζονται? Ποιες εταιρείες τα παρασκευάζουν και τα εισάγουν στην Ελλάδα?