Κορωνοϊός: Στα 721 τα νέα κρούσματα - 386 οι διασωληνωμένοι, 49 θάνατοι

Κορωνοϊός: Στα 721 τα νέα κρούσματα - 386 οι διασωληνωμένοι, 49 θάνατοι

Στα 252 τα κρούσματα στην Αττική εκ των οποίων τα 78 στο κέντρο της Αθήνας - 94 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων - Ανησυχεί η αυξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στην Αττική κατά 20-25% - «Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε τη διασπορά των εορτών» ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου 

krousmata-arthro
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143.494, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.579 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43251 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 265 (68.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

xartis08_01


Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3072 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

hlikia08_01
Κλείσιμο

Παπαευαγγέλου: Να μειώσουμε τη διασπορά που έγινε στις γιορτές

«Μας ανησυχεί η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στην Αττική κατά 20-25% αλλά και η  πτώση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη» . Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την αύξηση της διασποράς που έγινε στις γιορτές» τόνισε η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. 

Ενημέρωση από την Βάνα Παπαευαγγέλου



Υπάρχει σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα – σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαικές χώρες - αλλά αύξηση στην Αττική. Το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε τώρα να κερδίσουμε είναι η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου τόνισε και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκαπίδευσης. 

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι  προς το τέλος της εβδομάδας παρατηρήθηκε ήπια αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Αττική,. Αντίθετα όπως σημείωσε   στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται 10 -15% λιγότερες διαγνώσεις ανα εβδομάδα.

Ενημέρωση από τον Γκίκα Μαγιορκίνη



Παπαευαγγέλου: Γιατί εισηγηθήκαμε να ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

"Η ιστορία με τον κορωνοϊό θα τραβήξει, παρά τους εμβολιασμούς και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ζωές μας για αρκετούς μήνες ακόμα", τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλουκαι αναφέρθηκε στο άνοιγμα σχολείων:

"Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Τα σχολεία είναι απόλυτη προτεραιότητα να ανοίξουν, με γνώμονα την καλύτερευση της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών μας".

«Το πιο ασφαλές μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ για όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν.

Η ίδια χαρακτήρισε "ήρωες" και τους εκπαιδευτικούς, επισημαίνοντας ότι πέτυχαν μια προσομοίωση του σχολικού περιβάλλοντος και της μάθησης μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τις "κόκκινες περιοχές" η Επιτροπή εισηγήθηκε η οριζόντια επαναλειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Δεν εισηγηθήκαμε άνοιγμα στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς ανησυχούμε για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Κάθε εισήγησή μας γίνεται με πολλή προσοχή», είπε.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς δημοτικών και νηπιαγωγείων μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν τεστ Covid 19 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.


Αναλυτικά τα νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 8
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 32
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 3
ΑΧΑΪΑΣ 4
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 25
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 27
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 2
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 35
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 22
ΕΒΡΟΥ 14
ΕΥΒΟΙΑΣ 10
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 18
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 94
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5
ΚΑΒΑΛΑΣ 7
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 18
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 78
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 6
ΚΟΖΑΝΗΣ 20
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 3
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΑΣ 31
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 11
ΛΕΣΒΟΥ 15
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 14
ΝΗΣΩΝ 5
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 19
ΞΑΝΘΗΣ 13
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 39
ΠΕΛΛΑΣ 6
ΠΙΕΡΙΑΣ 8
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 8
ΡΟΔΟΠΗΣ 11
ΣΕΡΡΩΝ 23
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 15
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 19
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 5
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 5
ΧΑΝΙΩΝ 7
ΧΙΟΥ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 4

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ



Ειδήσεις σήμερα:

Ρουμανία: Ανιχνεύθηκε το πρώτο κρούσμα με τη μετάλλαξη της Βρετανίας

Προτάσεις για τον εμβολιασμό καταθέτει η Φώφη Γεννηματά - «Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο»

Θεσσαλονίκη: Αρνητικά και τα 100 rapid tests των επαγγελματιών στη Θέρμη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης