Τσακρής (ΘΕΜΑ 104,6): «Οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη μεταδοτικότητα του ιού»

Τσακρής (ΘΕΜΑ 104,6): «Οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη μεταδοτικότητα του ιού»

«Η εμπειρία που αποκτήθηκε από το πρώτο άνοιγμα των σχολείων, θα πρέπει να εκτιμηθεί, να διορθωθούν τα όποια προβλήματα και να γίνει ακόμα καλύτερη η επαναλειτουργία τους» τόνισε ο καθηγητής

sxoleia_maska_
Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου τόνισε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογιας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. «Θα γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης και αν τα επιδημιολογικά δεδομένα συντελούν προς τέτοια απόφαση, τότε η εισήγηση μπορεί να είναι θετική, τουλάχιστον για τα δημοτικά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «καλό θα είναι να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα».

«Η εμπειρία που αποκτήθηκε από το πρώτο άνοιγμα των σχολείων, θα πρέπει να εκτιμηθεί, να διορθωθούν τα όποια προβλήματα και να γίνει ακόμα καλύτερη η επαναλειτουργία τους», σημείωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη διενέργεια rapid test, τα οποία «σίγουρα βοηθούν», όπως είπε, αλλά και την αποφυγή του συγχρωτισμού και της κινητικότητας.

Ο κ. Τσακρής, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη συνέχεια, χαρακτηρίζοντας τους επόμενους δύο μήνες, δύσκολους και εξήγησε ότι η θερμοκρασία στις νοτιότερες περιοχές της χώρας θα πέσει με αποτέλεσμα να γίνεται μεγαλύτερη διασπορά, καθώς «οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη μεταδοτικότητα του ιού». Φάνηκε δε προβληματισμένος για τις συναθροίσεις των Χριστουγέννων, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως να συντελέσουν σε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος, όπως φάνηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η αναζωπύρωση του κύματος δείχνει τη δυναμική του ιού, όπως βλέπουμε σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και αλλού», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις του ιού, ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι δεν επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όμως θέλει συνεχή επιτήρηση της εξέλιξης, ώστε να ανιχνεύονται οι όποιες μεταλλάξεις. Απαντώντας για την οργάνωση του εμβολιασμού, σημείωσε ότι «το παράδειγμα του Ισραήλ δείχνει ότι θα έπρεπε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης και πιο έγκαιρης προμήθειας».

Όσο για τη δυνατότητα να επιλέγουν οι πολίτες ποιο εμβόλιο θέλουν να κάνουν, σημείωσε ότι «πρέπει να ακολουθήσουμε την πολιτική του ενιαίου εμβολίου, καθώς όσα έχουν πάρει έγκριση τηρούν όλα τα κριτήρια, διότι διαφορετικά θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη δυσλειτουργία στην όλη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης».



Ειδήσεις σήμερα:

Ανησυχούν οι ειδικοί για το... αποτύπωμα του κορωνοϊού στις γιορτές - 140 ασθενείς εισήχθησαν χθες στα νοσοκομεία

Νέα οικονομικά μέτρα: Μειώσεις προκαταβολής φόρου, βαθύτερο «κούρεμα» στα ενοίκια

Κακοκαιρία: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης