LIVE

Κορωνοϊός

Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση στις 11 Ιανουαρίου - Τα σχέδια και τα... εμπόδια

paidak

Σήμερα αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι για το αν θα ανάψουν το «πράσινο φως» - Νέες αποφάσεις στις 9 Ιανουαρίου για άνοιγμα άλλων τομέων - Συναγερμός για τα Φώτα

Εβδομάδα ανακατατάξεων και προετοιμασιών ξεκινά σήμερα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά και πιθανόν μια δεύτερη (μετά τις «διορθωτικές κινήσεις» του καλοκαιριού) ανακατανομή ρόλων στο κυβερνητικό σχήμα απασχολούν έντονα τους ενοίκους του. Χαράσσοντας, ήδη, τους πρώτους σταθμούς στον οδικό χάρτη για το 2021, η επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες την επόμενη Δευτέρα συνιστά εκ των πραγμάτων το πρώτο, μεγάλο στοίχημα του νέου έτους για το κυβερνητικό επιτελείο, αφού το σχολικό κουδούνι θα λειτουργήσει και ως προπομπός για την συνολική επάνοδο στην κανονικότητα.

Νέες αποφάσεις στις 9 Γενάρη

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας εξήγησε χθες πως «τα σχολεία μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, 11 Ιανουαρίου και σιγά- σιγά θα δούμε, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, γύρω στις 9 του μηνός, πως θα πάμε στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες», τοποθετώντας την εκπαίδευση ως αφετηρία στην διαδρομή επιστροφής της χώρας στην ομαλότητα. Η επιβολή, άλλωστε, νέων περιοριστικών μέτρων διάρκειας μιας εβδομάδας, αρχής γενομένης από χθες, αποσκοπεί στη δημιουργία επιπλέον «ζωτικού χώρου» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να ισοσκελιστεί τυχόν νέα επιβάρυνση από το άνοιγμα των σχολείων, υποδηλώνοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης με οριζόντιο τρόπο.

Με την ταχεία επαναφορά της σχολικής διαδικασίας έχει συνταχθεί επί της αρχής και η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων (στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής), προκρίνοντας, μάλιστα, ως πιθανή ημερομηνία την 8η Ιανουαρίου.

Στα θρανία με σχέδιο

Δίνοντας λίγο ακόμη χρόνο στους υγειονομικούς, η ημερομηνία που επελέγη τελικά από πλευράς της κυβέρνησης ήταν η 11η Ιανουαρίου, η οποία συνοδεύεται από ένα αναλυτικό σχέδιο για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Το περιεχόμενο του σχεδίου θα οριστικοποιήσουν σε νέα τηλεδιάσκεψή τους σήμερα τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, παρουσία και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ώστε να προβλεφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού.

Plan B τα δημοτικά

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του σχεδίου, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας το χαρακτήρισε «πολύ καλό» μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ αν «έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου», συμπλήρωσε.

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Με φόντο τη συνεδρίαση της Επιτροπής, «θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων», δήλωσε σχετικά, ενώ απέδωσε την αναβολή των όποιων αποφάσεων για την εκπαίδευση μέχρι σήμερα στην ανάγκη να υπάρξουν επικαιροποιημένα δεδομένα, καθώς «το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια», ξεκαθάρισε.

Διακείμενοι θετικά, οι επιστήμονες καλούνται σήμερα να ανάψουν το πράσινο φως για το πρώτο σχολικό κουδούνι του 2021 υπό όρους, αφού το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων προβλέπει, κατά πληροφορίες, τα εξής:

· Μαζικά rapid test στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, στοχευμένα και σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

· Κλιμακωτή -ως προς το ωράριο λειτουργίας- προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ή οι συναθροίσεις γονέων.

· Xρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρχει μαζική προσέλευση ή αποχώρηση.

· Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.

Με το σχέδιο για τα σχολεία στην τελική ευθεία, ως κυβερνητική συνδρομή περιέγραψε τις αποφάσεις για σκληρό lockdown ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως «είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, διευκολύνονται και οι ειδικοί στις αποφάσεις τους στην επιτροπή, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο, 4 του μηνός να ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει στις 11». «Ξέροντας όμως ότι έχουμε πάρει μέτρα ήδη από σήμερα, τα οποία είναι αρκετά πιο αυστηρά και τα οποία έχουν να κάνουν ακριβώς με την έκκληση που κάνουμε στους πολίτες να τα τηρήσουν, ξέρουν ότι η κατάσταση θα είναι καλή ή και καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα, στις 11 του μήνα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η προσπάθεια, ωστόσο, του Μεγάρου Μαξίμου να διευκολύνει στο έπακρο τους επιστήμονες ως προς την προπαρασκευή του ανοίγματος των σχολείων δημιουργεί ταυτόχρονα προβληματισμούς για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το Lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» δήλωσε σχετικά ο Ηλίας Μόσιαλος Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics στον ΣΚΑΪ, ενώ διερωτήθηκε ποιος μπορεί να πάρει απόφαση για άνοιγμα εάν αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν. «Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», επεσήμανε ο ίδιος.

Πίσω στις 13 Δεκεμβρίου

Παρά την «πολιτική βούληση» για την επάνοδο στα σχολικά θρανία, τον υφιστάμενο προβληματισμό εντείνει και η επιστροφή -από χθες- στις συνθήκες της 13ης Δεκεμβρίου, αφού έχουν ανασταλεί η λειτουργία μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου:

· Για τα βιβλιοπωλεία

· Τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών

· Τα ΚΤΕΟ

· Τους ιερούς ναούς, όσον αφορά την παρουσία κοινού, αλλά κυρίως

· Το click away, δηλαδή την παράδοση εμπορεύματος στην είσοδο του καταστήματος.

Ειδικά για το click away, οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας προσδιορίζονται σε 8%- 9% αύξηση των κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στην κινητικότητα που δημιουργείται από τις αγορές αυτού του είδους, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο. «Η κυβέρνηση το γνώριζε, ήταν αναμενόμενη αύξηση, δεν θεωρούσε ότι θα ανοίξει χωρίς καμία επιβάρυνση δεν γίνεται αυτό» υποστήριξε ο κ. Βασιλακόπουλος, ερμηνεύοντας την κίνηση λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε πως μεθαύριο «Τρίτη και την Παρασκευή θα είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές μέρες για να δούμε πώς πηγαίνει η επιδημία στη χώρα μας, καθώς τις προηγούμενες μέρες τα τεστ ήταν λιγότερα και λιγότεροι πολίτες προσέρχονταν για να υποβληθούν λόγω εορτών», ανεβάζοντας κατακόρυφα το δείκτη της αγωνίας για τους επιστήμονες.

Συναγερμός για τα Φώτα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι έλεγχοι των υφιστάμενων μέτρων από τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, με το ενδιαφέρον των Αρχών να επικεντρώνεται τώρα στην ημέρα των Θεοφανίων. Μολονότι έχει ανασταλεί η δυνατότητα καθαγιασμού των υδάτων και οι λειτουργίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά τις αντιδράσεις από πλευράς των κληρικών, οι οποίοι ζητούν να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί για τους πιστούς τα Θεοφάνια με όλα τα μέτρα προστασίας που προέβλεπε η απόφαση της κυβέρνησης παραμονές των γιορτών. Μάλιστα, επιστολή με σχετικό αίτημα έχει αποστείλει προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας, με αφορμή και την απαγόρευση της εισόδου πιστών στους ναούς για τον εορτασμό των Φώτων.


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Διασωληνωμένος νοσηλεύεται ο υποδιοικητής του Θριάσιου νοσοκομείου-Είχε εμβολιαστεί

Σκωτία: Οδεύει σε νέο lockdown από σήμερα ως την άνοιξη

Πανδημία-Ιρλανδία: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων-Ξεπέρασαν τις 100.000 οι μολύνσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (40)

Ανοιχτά σχολεία, ναι...

...όμως με ασφάλεια: 15 μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν μάσκες, σύμπτυξη του προγράμματος στα απολύτως απαραίτητα μαθήματα, περικοπή της ύλης, τεστ και εφαρμογή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας κι όχι με ανακοινώσεις στον τύπο και αυταρχικές εγκυκλίους, πραγματική κι όχι ευκαιριακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Απαιτήστε για τα παιδιά σας τις ασφαλείς συνθήκες και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου σχολείου.

Fxx

0,0004% οι νεκροί απο covid στην Ελλάδα. Συνεχίστε να κρατατε σε ομηρεια ενα λαό. Τα καταφερνετε περιφημα. Τα νουμερα μιλανε. Μπραβο! Μην ανοιξετε τιποτα. Ετσι και αλλιως οι Ευρωπουλιες θα ανθιζουν αιωνιως. Δεν χρειαζονται, δουλειες, σχολεία. Τιποτα. Έχουμε πανδημια, άλλωστε. Τα νουμερα μιλανε. 0,0004% οι νεκροί. Χανόμαστε!!!

Alex

Όλα τά παιδιά είναι είκοσι είκοσι στις γειτονιές και παίζουν χωρίς μάσκες και αγκαλιές και φιλιά . αυτοί που δεν θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία είναι εκπαιδευτικοί αρχιτεμπελαραδες . γρήγορα απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες έτσι και αλλιώς είναι τελείως άχρηστοι.

!!!

ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ. ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΧΑΜΟΣ!!!

ΖΝ

Άδωνις: «Ήξερα ότι θα κλείσουν τα μαγαζιά, αλλά δεν γινόταν να το πω» αντε να τους παρεις μετα στα σοβαρα. γελανε και οι πετρες μαζι τους.

Tasos

Κάνεις, ούτε ο Πετσας, ούτε οι λοιμωξιολογοι δεν αναφέρθηκαν στους εκπαιδευτικούς. Σε μεγάλο λύκειο της Αθήνας στο γραφείο των καθηγητων είμαστε 47 άτομα σε χώρο 35 τετραγωνικών. Όλα καλά δεν κολλάει εκεί. Η επιτροπή γνωρίζει ότι σε ενα σχολείο δεν υπάρχουν μόνο οι μαθητές?

wooolfos

Με το click away, μόνο ανέβηκαν 8-9 % τα κρούσματα, ενώ στα σούπερ μάρκετ, δεν τρέχει τίποτα, ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Καθόλου δεν φαίνεται ότι θέλετε να καταστρέψετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να θησαυρίσουν οι πολυεθνικές, ώστε μετά την κρίση, να αγοράσουν τα πάντα για ενα κομμάτι ψωμί και να μείνουν οι μόνοι κυρίαρχοι στην ελληνική αγορά!!!

χαρος

τωρα τις γιορτες για να βαλουν πιο πολλους μεσα στα μαρκετ,αυτο το ειδα με τα ματιά μου,εμπαινε μια τετραμελη οικογενεια και εδιναν καρτες εισοδου μονο στους ενηλικες.Αυτο σημαινει υπεραριθμοι πελατες βαση τετραγωνικων.

ΝΟΚΟΣ

Τα σχολεία πρεπει να μείνουν κλειστά μεχρι να ξεκαθαρίσει η επιδημιολογική κατάσταση ειδικά τα λύκεια που εξυπηρετούνται με τηλεεκπαίδευση.

Άνοιγμα σχολείων και αίφνης....

να'σου το τρίτο κύμα! Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος! Όλα στην ώρα τους, όλα βάσει σχεδίου. Για το εμβόλιο της φακής! Γίδια, σας πηδάνε και σεις τρέμετε σύγκορμοι από ατομική ευθύνη, από τρόμο ή από τον οργασμό της αγελάδας;

Δημητρης

Επιτέλους!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης