Κορωνοϊός: Η Ελλάδα εμβολιάζεται - Ανοίγει «παράθυρο ελπίδας» στη μάχη κατά της πανδημίας

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα εμβολιάζεται - Ανοίγει «παράθυρο ελπίδας» στη μάχη κατά της πανδημίας

Παρούσα η χώρα στο πανευρωπαϊκό ραντεβού μαζικών εμβολιασμών, με τον πρωθυπουργό, την ΠτΔ και τον Σωτήρη Τσιόδρα στην «πρώτη γραμμή» - Σήμερα εμβολιάζονται Αλέξης Τσίπρας και Βασίλης Κικίλιας

ELLADA_EMBOLIAZETAI2
Ως ημέρα -σταθμός στην νεότερη ιστορία της χώρας έχει καταχωρηθεί ήδη η χθεσινή, καθώς πραγματοποιήθηκαν και στην Αθήνα -ταυτόχρονα με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες– οι εμβολιασμοί απέναντι στον κορωνοϊό. Για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και ήχησε συναγερμός και επί ελληνικού εδάφους αναφορικά με την εμφάνιση του κορωνοϊού, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη που -με όχημα το εμβόλιο- κλονίζουν σοβαρά την «παντοδυναμία» της πανδημίας, η οποία εξαπλώθηκε ανεμπόδιστα επί οκτώ σχεδόν μήνες σε όλο τον πλανήτη. Για το λόγο αυτό, στην πρώτη γραμμή του εθνικού εμβολιασμού βρέθηκαν χθες εκτός από τους υγειονομικούς, οι πολιτικοί ταγοί του τόπου, αλλά και εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, στέλνοντας με το παράδειγμά τους πολλαπλά μηνύματα σχετικά με την αναγκαιότητα της διαδικασίας.

Στην ανάγκη, άλλωστε, εμβολιασμού της πλειοψηφίας των πολιτών αναφέρθηκε ειδικά ο Πρωθυπουργός, ενώ κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό να προσέλθει στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα απηύθυναν όλες και όλοι όσοι εμβολιάστηκαν χθες, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν πρωτίστως τις πλέον ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.
Εμβολιάστηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Κλείσιμο
Παράλληλα, η πρώτη δόση του εμβολίου διατέθηκε χθες στην Ευσταθία Ευσταθία Καμπισιούλη, Νοσηλεύτρια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ως φόρος τιμής προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της χώρας, οι οποίοι προσφέρουν άοκνα τις υπηρεσίες τους όλο αυτό το διάστημα υπό αντίξοες συνθήκες, στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό. «Ήταν τιμή μου να με επιλέξουν. Είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας» τόνισε από πλευράς της η κ. Καμπισιούλη, έχοντας δεχτεί το εμβόλιο Ν1, μαζί με μια εξέχουσα θέση στις ιστορικές στιγμές της χθεσινής ημέρας.

Ο πρώτος εμβολιασμός στην Ελλάδα


Εθελοντής στη διαδικασία του εμβολιασμού υπήρξε από τις πρώτες ημέρες της επικείμενης άφιξής του στην Ελλάδα και ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο οποίος εμβολιάστηκε δεύτερος και συνοδεία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία βρέθηκε από νωρίς χθες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Επιχείρηση Ελευθερία: Ο δεύτερος εμβολιασμός - Ηλικιωμένος Μιχάλης Γιοβανίδης (ΕΡΤ, 27/12/2020)


Λίγα λεπτά αργότερα, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στον «Ευαγγελισμό» ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Πρώτη εμβολιάζεται μια νοσηλεύτρια και μετά ένας υπέργηρος σε αυτή την επιχείρηση “Ελευθερία”, και φυσικά σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της χώρας σε μία συμβολική κίνηση αλλά και ουσιαστική προστασίας από την Covid-19» περιέγραψε ο κ. Κικίλιας, καταλήγοντας πως «προχωράμε με προσοχή χωρίς βιασύνες, βήμα, βήμα και θα πάμε καλά, με προσοχή».

Εμφανώς συγκινημένη, η πρώτη πολίτης της χώρας ήταν το τρίτο κατά απόλυτη σειρά άτομο που δέχτηκε το εμβόλιο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλε, άλλωστε, προσπάθειες να κινητοποιήσει προς τον ίδιο σκοπό όλους τους πολιτικούς αρχηγούς το τελευταίο διάστημα, ενώ χαρακτήρισε το εμβόλιο ως χριστουγεννιάτικο δώρο της επιστήμης.

Η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τον εμβολιασμό


Η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Τα φετινά Χριστούγεννα το μεγαλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη. Όλοι αυτοί οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο που μόχθησαν και πέρασαν ίσως νύχτες με αγωνία προσπαθώντας να έχουν εγκαίρως -όσο γίνεται πιο έγκαιρα- όσο γίνεται νωρίτερα, έτοιμο το εμβόλιο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση που κατάφερε να μοιραστούν οι πρώτες ποσότητες σε όλα τα κράτη μέλη έτσι ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός απέδειξε με τον τρόπο αυτό ότι είναι και μια κοινότητα αλληλεγγύης.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πέρα από το έργο που προσφέρουν όλο αυτό τον καιρό και για το οποίο ποτέ πραγματικά δεν θα μπορέσουμε να τους ευχαριστήσουμε όσο τους αναλογεί, θα έχουν τώρα να υπηρετήσουν και το πρόγραμμα εμβολιασμού να μπορέσουν να το υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά αυτή τη φορά τώρα πια δίπλα στην αγωνία μπορεί να φωλιάσει και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. Γι΄αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όσο γίνεται περισσότεροι φυσικά μέσα στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και με τις οδηγίες των γιατρών για να μπορέσουμε να νικήσουμε, να φύγουμε από αυτή την περιπέτεια, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να ανακτήσουμε την ελευθερία μας, να ανταμώσουμε πάλι, να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας. Χρόνια Πολλά σε όλους».

Μητσοτάκης: «Σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Στην άλλη άκρη της πρωτεύουσας, στο νοσοκομείο «Αττικόν» εμβολιάστηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσήλθε στο χώρο του εμβολιασμού συνοδευόμενος από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο κ. Μητσοτάκης παρέμεινε για λίγα λεπτά στο χώρο του νοσοκομείου μετά τον εμβολιασμό, όπως προβλέπει το ιατρικό πρωτόκολλο και συνομίλησε με ιατρούς και νοσηλευτές, τους οποίους ευχαρίστησε για τον αγώνα που δίνουν και αντάλλαξαν ευχές. Μάλιστα, εξήρε την επιστήμη σε δήλωσή του μετά το πέρας της διαδικασίας και χαρακτήρισε το εμβόλιο «ασφαλές και αποτελεσματικό».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον εμβολιασμό
Η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Σήμερα, είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη, είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο την ίδια ημέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας πράξη το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Πιστεύω ότι σήμερα όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας, καθώς ξεκινάει και στην πατρίδα μας το δύσκολο εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού, με το εμβόλιο, κατά του Covid 19.

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εμβολιαζόμαστε πρώτοι για να στείλουμε το παράδειγμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό. Μαζί μας θα εμβολιαστούν, σήμερα, οι πρώτοι υγειονομικοί. Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του COVID, τους χρωστάμε τόσα πολλά και πρέπει πάνω απ’ όλα αυτοί να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, όχι μόνο για να δώσουν το παράδειγμα, αλλά για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς να μπορούν να επιτελούν το σπουδαίο τους καθήκον.

Μέσα στους επόμενους μήνες ο σκοπός μας είναι να εμβολιάσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Και πιστεύω ότι καθώς ο εμβολιασμός θα προχωρά και καθώς θα διαπιστώνουμε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό και αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι, σήμερα, με καχυποψία μπορεί να αντιμετωπίζουν την προοπτική του εμβολιασμού θα πείθονται ότι αυτό είναι το σωστό. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα.

Όλα αυτά πιστεύω ότι θα γίνουν πράξη μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021, για να μπορέσουμε αυτήν την εμβληματική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες για τη χώρα μας -200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης- να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας.

Καλές γιορτές, χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλες και σε όλους».

5212159
Εμβολιασμός της Προέδρου της Δημοκρστίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
5212229
Εμβολιασμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
5212445
Στον «Ευαγγελισμό» εμβολιάστηκε από μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
5212642
Στον «Ευαγγελισμό» εμβολιάστηκε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμο.Εμβολιάστηκε και η «Βουλή των Ελλήνων»

Στην πρεμιέρα του εθνικού εμβολιασμού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Βουλή των Ελλήνων, καθώς εκπροσωπήθηκε στο πρόσωπο του Προέδρου της, Κώστα Τασούλα. Μετά τον εμβολιασμό του, ο Πρόεδρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2020 ξεκίνησε με μία απροσδόκητη αγωνία που μετατράπηκε σε φόβο και κατέκλυσε όλο τον κόσμο. Μία πρωτόγνωρη πανδημία, από αυτές που εμφανίζονται κάθε εκατό χρόνια, σκόρπισε απελπισία, φόβο και άλλαξε τις ζωές όλου του κόσμου και στη χώρα μας. Κλείνοντας το 2020, την αγωνία και τον φόβο τα διαδέχεται η ελπίδα. Η επιστήμη, η συνεργασία και η λογική κέρδισαν το στοίχημα. Και τώρα, απομένει σε όλους εμάς μία πρωτόγνωρη γοητεία, η γοητεία της ευθύνης να αλλάξουμε τη ζωή μας. Όσο περισσότεροι εκμεταλλευτούμε κι αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επιστήμης και λογικής, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αντεπίθεση της υγείας έναντι αυτής της πανδημίας.

Το 2021 είναι η χρονιά της ελπίδας και της ελευθερίας. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μετέχω σε αυτή την προσπάθεια και αν μου επιτρέπετε, καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να απολαύσουν αυτή την πρωτόγνωρη γοητεία ευθύνης και ελευθερίας που τους χαρίζει η εξασφάλιση της υγείας τους με αυτόν τον εμβολιασμό».

Τον Πρόεδρο της Βουλής συνόδευσαν στην αίθουσα εμβολιασμών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ μετά τον εμβολιασμό του, ο κ. Τασούλας συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου, εκφράζοντάς τους την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του για τον αδιάκοπο αγώνα που δίνουν στο μέτωπο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.5212122
Εμβολιασμός του Μιχάλη Γιοβανίδη, φιλοξενούμενου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
5212126
Εμβολιασμός της Ευσταθίας Καμπισιούλη, Νοσηλεύτριας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
5212195
Στο νοσοκομείο «Αττικόν» εμβολιάστηκε και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
5212275
Εμβολιασμός της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου.Βαρουφάκης: «Το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί»

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έκοψε πρώτος το νήμα του εμβολιασμού από πλευράς της αντιπολίτευσης, προσερχόμενος για το λόγο αυτό στον «Ευαγγελισμό». Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:

«Είμαι εδώ σήμερα για να δηλώσω έμπρακτα ότι το εμβόλιο είναι τόσο η ορθή ατομική επιλογή όσο και δημόσιο αγαθό. Νιώθω όμως ντροπή που αυτό το πολύτιμο αγαθό θα είναι για μήνες προνόμιο τόσο λίγων επειδή η κυβέρνηση, μήνες τώρα, αγνοεί τις εκκλήσεις μας να στήσει πραγματικό δημόσιο δίκτυο κέντρων εμβολιασμού και πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί για την απελευθέρωση από την πανδημία. Χρειάζεται και απελευθέρωση από τις ολιγαρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Χρόνια πολλά και δημιουργικά - με υγεία για όλους».5212289
Εμβολιασμός του Διοικητή του νοσοκομείου Αττικόν.
5212339
Εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών στο Ασκληπιείο.
5212522__2_
5212669
Εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών στο Αττικόν
5212673
Εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών στο Αττικόν
5212308
5212398
Εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών στο Αττικόν.
5212462
5212465
Εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών στο Αττικόν.


Τσιόδρας: «Δεν είναι το τέλος ακόμα»

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» εμβολιάστηκε χθες -αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό- και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εξήγησε, ωστόσο, πως «δεν είναι το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλων και περισσότερων». Ο ίδιος συνέστησε ότι «αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί και να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο με την τήρηση των γνωστών μέτρων».
Εμβολιάστηκε o λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας

Στον «Ευαγγελισμό» εμβολιάστηκε από μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αλλά και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμο.

Το σημερινό πρόγραμμα

Τη σκυτάλη των εμβολιασμών λαμβάνουν σήμερα, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στις:

11:30 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

12:15 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

12:45 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αποφάσεις για τις Θεσπιές

Εν τω μεταξύ, 342 νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, αριθμός αισθητά μειωμένος, αλλά με τους διασωληνωμένους να υπολογίζονται σε 469, διατηρώντας αμείωτη την πίεση προς το ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, στις πρώτες θέσεις με υψηλότερους μέσους όρους κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες βρέθηκε χθες ο νομός Βοιωτίας και ενώ σήμερα εκπνέει η ισχύς των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί, με τους ιθύνοντες να αποφασίζουν για νέα παράταση ή μη του πλαισίου επιδημιολογικού ελέγχου της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ισχύουν:

· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας

· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ).Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Πατέρας και γιος ταυτοποιήθηκαν για την επίθεση στη δομή ανήλικων μεταναστών στο Ωραιόκαστρο

ΗΠΑ: O Τραμπ υπέγραψε το πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολαρίων για την πανδημία

Πανδημία-Βέλγιο: Κατηγορούν τον.... Άγιο Νικόλαο για τον θάνατο 23 ηλικιωμένων σε γηροκομείο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης