Μηταράκης για το ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο: Τους εντόπισαν οι Τούρκοι, αλλά δεν τους βοήθησαν

Μηταράκης για το ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο: Τους εντόπισαν οι Τούρκοι, αλλά δεν τους βοήθησαν

«Η τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε, δεν τους παρείχε βοήθεια» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης αναφορικά με το ναυάγιο με δύο αγνοούμενους και 32 διασωθέντες στη Λέσβο - «Η διεθνής κοινότητα οφείλει τον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών»

mitarakis_notis_main
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε βάρκα με 34 πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά της Λέσβου, ωστόσο, η τουρκική ακταιωρός που την εντόπισε, αρνήθηκε να παράσχει βοήθεια.

Το ελληνικό Λιμενικό διέσωσε 32 εξ αυτών, ενώ δύο αγνοούνται και οι έρευνες στη θαλάσια περιοχή συνεχίζονται. 

Το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν παρείχαν βοήθεια αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος, σε δήλωσή του, έθιξε και το ζήτημα της δράσης των ΜΚΟ.

Είπε συγκεκριμένα ο Νότης Μηταράκης:

«Εκφράζω την λύπη μου για το ναυάγιο σήμερα στην Λέσβο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, στη μοιραία βάρκα.

Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας.

Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης- δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε, αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά και οι ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών».

Ειδήσεις σήμερα

Σάλος με το άγαλμα της Θάτσερ και τα πανακριβά αποκαλυπτήρια - Χιλιάδες θέλουν... να πετάξουν αβγά 

Τριαντάχρονη παρέσυρε 14χρονο αγόρι σπίτι της από το πάρκο για να κάνουν σεξ - Περιγραφή σοκ του εφήβου

Εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ: 615 διασωληνωμένοι - Δεν πέφτει το φορτίο στη Β. Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης