Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: 2.150 ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία!

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: 2.150 ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία!

Πιέζονται δραματικά τα νοσοκομεία - Απορρίφθηκε η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή - Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις επόμενες ημέρες

thesalonikart
Στην πιο δύσκολη εβδομάδα της υγειονομικής μάχης με τον κορωνοϊό έχει εισέλθει η Θεσσαλονίκη. Καθώς το επιδημικό κύμα που χτύπησε τη βόρεια Ελλάδα, και κυρίως την καρδιά της, τη Θεσσαλονίκη, τείνει να κορυφωθεί, αφήνει πίσω του χιλιάδες ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό και περίπου 2.150 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, το 50% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ.

Στην ίδια κορύφωση βρίσκεται η αγωνία όλων των αρμοδίων για τη διαχείριση της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης, που έχουν πλέον στο τραπέζι εφικτά εναλλακτικά σχέδια για την περίθαλψη των εκατοντάδων ασθενών που αναμένεται να φτάσουν στα υπερπλήρη νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκαταστήσει το "στρατηγείο" τους οι επικεφαλής του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών, κ. Πύρρος Δημήτρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Από το τέλος Οκτωβρίου και σύμφωνα με το σχέδιο που υλοποίησαν, χιλιάδες κλίνες του ΕΣΥ παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της επιδημίας και της νοσηλείας ασθενών με κορωνοιό ενώ για τις ανάγκες των λοιπών ασθενών αξιοποιήθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές της πόλης.

Κατά πληροφορίες, η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή έχει απορριφθεί και με δεδομένη την πληρότητα των υγειονομικών σχηματισμών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής πλέον προκρίνονται οι αεροδιακομιδές ασθενών με C130 προς την Αττική αλλά και οι διακομιδές με επίγεια μέσα επίσης προς νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Αττικής. Ήδη οι επικεφαλής των ΜΕΘ έχουν κληθεί να αξιολογήσουν ποιοι ασθενείς είναι αιμοδυναμικά σταθεροί και μπορούν να διακομιστούν σε άλλη ΜΕΘ νοσοκομείου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα διακομιδές με τον πιο πρόσφορο και ασφαλή για τους ασθενείς τρόπο.

Επίσης, πολλά τεχνικά προβλήματα έχουν ανακύψει και στο θέμα της αξιοποίησης του πυρηνικού καταφυγίου στο 424 στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που ήταν μια από τις λύσεις που συζητούσαν οι αρμόδιοι.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, στο καταφύγιο λόγω του ειδικού συστήματος εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο, μπορούν να νοσηλευτούν μόνο ασθενείς non Covid-19, δηλαδή με άλλες παθήσεις και προβλήματα και όχι με λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού.

Αν τελικά αποφασιστεί να αξιοποιηθεί ο χώρος, σε αυτόν θα μεταφερθούν οι ασθενείς με άλλες παθήσεις του ίδιου νοσοκομείου και εκείνοι με Covid-19 θα νοσηλευόταν στις κλινικές του 424. Πρόκειται για μια διαδικασία διακομιδων που θα μελετηθεί προσεκτικά, εάν και εφόσον προκριθεί η χρήση, τελικά, του καταφυγίου.

Κλείσιμο
Χθες η Θεσσαλονίκη μπήκε στον επιδημιολογικό χάρτη με 595 κρούσματα, αριθμός που θεωρείται ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τις επόμενες δέκα ημέρες, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι έχει αρχίσει η σταθεροποίηση της καμπύλης. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι θα κινείται συνεχώς ανοδικά το επόμενο 15νθήμερο, καθώς πρόκειται για τους ασθενεις που "άφησε" πίσω του το δυνατό κύμα της επιδημίας των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Το περασμένο 24ωρο τουλάχιστον 122 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεςςαλονίκης, σε απλές κλινικές Covid-19 και σε ΜΕΘ, ενώ οι διασωληνώσεις των βαρέως ασθενών ακολουθούν μια επικίνδυνη για το σύστημα υγείας εκθετική αύξηση. Χθες άλλοι 16 ασθενείς διασωληνώθηκαν, εντός κι εκτός ΜΕΘ, προστιθέμενοι στους 225 ασθενείς που είναι ήδη διασωληνωμένοι και παλεύουν με τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του.

Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, που έχει πιέσει δραματικά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και των όμορων πόλεων που έχουν επιστρατευτεί σε αυτην την υγειονομική μάχη, όπως πχ της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Κατερίνης. Ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη έχει υπερκαλύψει τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει και αναπτύσσει συνεχώς νέες κλίνες, πολυδύναμες με φορητό εξοπλισμό, σε άλλους διαθέσιμους χώρους των νοσοκομείων.

Ενδεικτικά, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 41 ασθενείς στο Παπαγεωργίου, 37 στο ΑΧΕΠΑ, 33 στο Παπανικολάου, 24 στο Ιπποκράτειο, 7 στον Άγιο Παύλο, 8 στον Άγιο Δημήτριο, 12 στο 424 στρατιωτικό νοςοκομειο. Μεγάλο φορτίο σηκώνουν και τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως των Σερρών (12 διασωληνωμένοι), Καβάλας (8), Ξάνθης (7), Χαλκιδικής (6), Βέροιας (12).

Ειδήσεις σήμερα: 

Πέτσας: Με ανοιχτά καταστήματα τα Χριστούγεννα - Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

Θεσσαλονίκη: Αύξηση κρουσμάτων μέχρι το τέλος του μήνα δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων

Ιράκ: Νεκρό κοριτσάκι σε επίθεση με ρουκέτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης