Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του μήνα δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του μήνα δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων

Υπερδιπλάσιο φορτίο στα λύματα δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ - Στο τέλος του μήνα ενδεχόμενη μείωση της καμπύλης

thessaloniki-lockdown
Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη στα τέλη Νοεμβρίου «δείχνουν» οι αναλύσεις των λυμάτων που διενεργεί η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ. Αυτό ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου διαπιστώθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όχι πάντως τόσο επιθετική όσο αυτή που παρατηρήθηκε τα δύο δεκαπενθήμερα του Οκτώβρη. «Υπάρχει αύξηση, μεγάλη. Δύο με 2,5 φορές πάνω», επισήμανε, τονίζοντας ότι τα ευρήματα συνάδουν με τις εκτιμήσεις των γιατρών ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. «Στο ερώτημα του οποιουδήποτε σε τι αντανακλά αυτό το επίπεδο η απάντηση είναι 5 με 10 φορές πάνω από τα κρούσματα που έχουμε», επισήμανε.

Ο πρύτανης τόνισε πως είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσει κάθε κοινωνική επαφή. «Αν υποτεθεί ότι έχουμε έναν θετικοποιημένο 25χρονο και έναν θετικοποιημένο 60χρονο, το ιικό φορτίο είναι μεγαλύτερο στον νεαρότερο. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να σταματήσει τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα οποιαδήποτε κοινωνική επαφή που δεν χρειάζεται», ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα των αυριανών μετρήσεων και αυτών της Παρασκευή να δείξουν ότι πιθανόν την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει μία επιπέδωση, η οποία θα αντικατοπτριστεί τρεις – τέσσερις μέρες μετά. «Στα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να φτάσουμε για να μιλάμε για καθοδική πορεία της καμπύλης», τόνισε.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης ότι η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ προσανατολίζεται στον διαχωρισμό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος σε 3 – 4 σημεία, ώστε να γίνεται ξεχωριστή συλλογή δειγμάτων και να υπάρχει επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής.

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, ανέφερε πως από την ξεχωριστή ανάλυση λυμάτων θα πρέπει να προκύψουν διαφορετικές δράσεις ανά περιοχή και όχι διαφορετικά μέτρα. “Για παράδειγμα, δεν μπορεί να έχει άλλο όριο κυκλοφορίας η μία περιοχή και άλλο η άλλη. Αλλά να υπάρχει πιο στοχευμένος έλεγχος με πιο εκταταμένες δειγματοληψίες ή άλλου είδους δράσεις”.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας και την επόμενη σημάδια αποκλιμάκωσης και στις ΜΕΘ εξέφρασε ο διευθυντής του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Κλείσιμο
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μακροπρόθεσμης διαχείρισης της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κυλιόμενα lockdown υπό περιορισμούς. «Στο βαθμό που μπορούμε να το εφαρμόσουμε θα μπορούσε να μας οδηγήσει με ασφάλεια στον Μάρτιο. Μιλάω για διαχειρίσιμα κρούσματα που θα αυξομειώνονται σε λογικές τιμές και ασφάλεια του συστήματος δημόσιας υγείας», ανέφερε κάνοντας λόγο για έναν σχετικό αριθμό νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ κάτω ή περίπου στους 200.

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι εξετάζονται κι άλλα σενάρια και αναλύονται διάφορες λύσεις, τονίζοντας πως το τι κάνουμε τώρα και το επόμενο διάστημα θα επηρεάσει το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Πηγή: voria.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Instagram: Ο λογαριασμός του Πάπα Φραγκίσκου έκανε like σε σέξι μοντέλο από τη Βραζιλία - Δείτε φωτογραφίες

Ρωσίδα εστεμμένη ήρθε αντιμέτωπη με τη φρίκη του κορωνοϊού

«Καταιγίδα» από ριάλιτι το 2021 στην ελληνική τηλεόραση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK