LIVE

Κορωνοϊός

Διενέργεια 600 rapid τεστ σε όλους τους εργαζόμενους των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων

23210114

Η απόφαση συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η διενέργεια 600 rapid τεστ σε όλους τους εργαζόμενους όλων των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων από τον ΕΟΔΥ, συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν δυο εργαζόμενοι σε μονάδα εκτροφής μινκ στο Καλονέρι Δήμου Βοΐου Κοζάνης καθώς και εργαζόμενοι στη Σιάτιστα (Πουρλέτι), όπως και στις περιοχές του Κρανοχωρίου (1 κρούσμα), του Καλοχωρίου (1 κρούσμα) και της Μεσοποταμιάς/Αγίας Κυριακής (5 κρούσματα) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Σε ό,τι αφορά τη μονάδα του Καλονερίου στο Βοΐο Κοζάνης, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε 9 ζώα, τα οποία και βρέθηκαν θετικά, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί «η θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων της συγκεκριμένης μονάδας» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες μονάδα εκτροφής μινκ όπου βρέθηκαν θετικοί εργαζόμενοι, έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί άμεσα έλεγχος των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μετάδοση της νόσου και στα ζώα και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι «το Υπουργείο βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το δόγμα της Ενιαίας Υγείας, το οποίο προβλέπει τη στενή συνεργασία του ΥπΑΑΤ με το Υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνση θωράκισης της Δημόσιας Υγείας και τονίζει τη στενή συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ινστιτούτο Παστέρ και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

Παράλληλα, σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών για τη διαχείριση της κρίσης καθώς και η εφαρμογή του «μηχανισμού αντιμετώπισης πρωτοεμφανιζόμενου νοσήματος» σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στην εν λόγω σύσκεψη έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, ο Σπύρος Γεωργίου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Αναγνώστης Αργυρίου και ο αναπληρωτής διευθυντής Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Σωκράτης Ηλιάδης.

«Στην αρχή του φαινομένου ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε άλλες μονάδες και η θωράκιση πάνω απ΄ όλα της υγείας των εργαζομένων για την οποία επιλαμβάνονται αρμοδίως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας» δήλωσε σχετικά η κ. Αραμπατζή.

Αναφορικά με το μηχανισμό, αυτός αφορά στη λήψη μέτρων, τόσο για την προσβεβλημένη εκμετάλλευση και τη ζώνη ελέγχου γύρω από αυτήν, όσο και για τις εκμεταλλεύσεις με υπόνοια κρούσματος. Όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ανακοίνωσή του, τα εφαρμοζόμενα μέτρα ως προς την προσβεβλημένη εκμετάλλευση - εκτροφή, προβλέπουν:

- Δημιουργία ζώνης ελέγχου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων γύρω από την εκτροφή, λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο, την πυκνότητα και τη χωροταξική κατανομή των λοιπών εκμεταλλεύσεων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.

- Άμεση απογραφή και επιτόπια θανάτωση όλων των γουνοφόρων ζώων της εκμετάλλευσης, υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία και κατά τρόπο που να αποτρέπεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2.

- Καταστροφή με υγειονομική ταφή και υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης.

Διεξαγωγή επιζωοτιολογικής διερεύνησης.

- Απαγόρευση εισόδου και εξόδου κατοικίδιων θηλαστικών δίχως την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής, με εξαίρεση τα κατοικίδια θηλαστικά που έχουν πρόσβαση αποκλειστικά στους χώρους διαμονής των ανθρώπων.

Ειδήσεις σήμερα:

Αύριο οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο των σχολείων - Τα σενάρια που εξετάζονται

ΠΟΥ: Έχουμε ενθαρρυνθεί από τα αποτελέσματα του εμβολίου, βλέπουμε πρόοδο

3.038 νέα κρούσματα - 725 στη Θεσσαλονίκη και 697 στην Αττική .
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ftemp

Δεν ήξερε κανείς ότι εκτρέφουμε και εξάγουμε εκατομμύρια ζωάκια για την ικανοποιηση κάποιον ηλιθίων που δεν μπορούν να αγοράσουν συνθετική γούνα. Ελπίζω μετά από αυτό, να καταστραφούν οι επιχειρηματιές και ο κόσμος να κάνει κάτι άλλο για να ζήσει. Να φτιάχνουν συνθετικά δεν είναι κακή ιδέα. Ελεος δηλαδή.

KastSiat

προφανώς δεν ήξερες εσύ ότι εκτρέφονται γουνοφόρα ζώα στην Δυτική Μακεδονία . Τα εκτρέφουμε και την γούνα τους την πουλάμε στις διεθνείς αγορές φέρνοντας συνάλλαγμα στην χώρα .

Leon Degrelle

Τρομερό λάθος αν θανατώσουν τα ζωντανά. Ας βάλουν άτομα που πέρασαν τον ιό να τα ταϊζουν μέχρι να έρθει το εμβόλιο!

Για τους συγκεκριμένους σφαχτες

που βγάζουν μ αυτόν τον τρόπο το "μεροκάματο", χ*στηκα αν κολλήσουν κι αν πεθάνουν. Στα @@ μου. Μόνο για τις ΜΕΘ που θα πιάσουν λυπαμαι, καθώς τους θεωρούν "ανθρώπους" κ θα τρέχουν να τους σώσουν.

Aris

Καλος είσαι στο πληκτρολόγιο έλα Σιάτιστα να μου τα πεις αυτά γατάκι.... Χαιρετισμούς στη μάνα σου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης