Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Έχουμε ενθαρρυνθεί από τα αποτελέσματα του εμβολίου, βλέπουμε πρόοδο

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Έχουμε ενθαρρυνθεί από τα αποτελέσματα του εμβολίου, βλέπουμε πρόοδο

«Ποτέ στην ιστορία, η έρευνα για τα εμβόλια δεν είχε προχωρήσει τόσο γρήγορα», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - Η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1,29 εκατομμύρια θανάτους

ergastirio-lab-emvolia
Στο πλαίσιο των ενθαρρυντικών μηνυμάτων που φτάνουν από τη διεθνή ιατρική κοινότητα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία διεξάγεται η κούρσα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αλλά ζήτησε κάθε «επιστημονική πρόοδος» να είναι επωφελής για όλες τις χώρες.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα εμβόλιο θα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία, και έχουμε ενθαρρυνθεί από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα» από την Pfizer και την BioNTech,» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά το κλείσιμο της ετήσιας συνέλευσης του ΠΟΥ.

Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα ανέφερε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech έκαναν λόγο τη Δευτέρα για ένα «κατά 90% αποτελεσματικό εμβόλιο» κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας δοκιμής που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

«Ποτέ στην Ιστορία, η έρευνα για τα εμβόλια δεν είχε προχωρήσει τόσο γρήγορα», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Πρέπει να επιδείξουμε την ίδια επιτακτικότητα και το ίδιο πνεύμα καινοτομίας ώστε όλες οι χώρες να επωφεληθούν από αυτήν την επιστημονική πρόοδο», πρόσθεσε.

Η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1,29 εκατ. θανάτους.

Το ψήφισμα που προκρίνει ο ΠΟΥ

Ο δρ Τέντρος είπε πως η πανδημία ανέδειξε την επιτακτικότητα να τεθεί σε εφαρμογή ένα «παγκόσμιο σύστημα διαμοιρασμού των παθογόνων παραγόντων και των κλινικών δειγμάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία ανάπτυξη» θεραπειών στα νοσοκομεία, εμβολίων και άλλων θεραπειών που θα είναι έτσι «παγκόσμια δημόσια αγαθά».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε πως ένα τέτοιο «σύστημα δεν μπορεί να βασίζεται σε διμερείς συμφωνίες, και οι διαπραγματεύσεις γι΄αυτό δεν μπορούν να διαρκούν χρόνια».

«Προτείνουμε μια νέα προσέγγιση που θα περιλαμβάνει έναν αποθηκευτικό χώρο» παθογόνων παραγόντων που θα «φιλοξενούνται από τον ΠΟΥ σε μια ασφαλισμένη ελβετική εγκατάσταση», είπε.

Πρόσθεσε πως ο διαμοιρασμός παθογόνων παραγόντων και άλλων κλινικών δειγμάτων -τον οποίο μπορεί να διευκολύνει ο ΠΟΥ- θα πρέπει να γίνει ωστόσο σε «εθελοντική βάση» και σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια που μένει να καθοριστούν.

Τα μέλη του ΠΟΥ ενέκριναν, εξάλλου, σήμερα ένα ψήφισμα για την ενίσχυση της προετοιμασίας σε καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Στο ψήφισμα, πλήρες καλών προθέσεων, η παγκόσμια κοινότητα της υγείας καλείται να «καταστήσει τη βελτίωση και τον συντονισμό της προετοιμασίας σε καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης προτεραιότητα στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο».

Το κείμενο καλεί επίσης την παγκόσμια κοινότητα της υγείας να συνεχίσει την ανάπτυξη των ικανοτήτων εντοπισμού μολυσματικών ασθενειών μέσω της πλήρους εφαρμογής του διεθνούς υγειονομικού Κανονισμού.

Κλείσιμο
Αυτή η διεθνής συμφωνία για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια, που εγκρίθηκε το 2005 και τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα, ρυθμίζει κυρίως την κήρυξη υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας, και περιλαμβάνει επίσης ιδιαίτερα μέτρα για εφαρμογή στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα σύνορα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση κινδύνων.

Πολλοί αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτού του εργαλείου απέναντι στην πανδημία της Covid-19, εκτιμώντας ότι δεν επέτρεψε να προβλεφθεί η κρίση ούτε να κατασταλεί.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, που κατηγορήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι άργησε πολύ να κηρύξει συναγερμό, επέκρινε και ο ίδιος τον περιοριστικό χαρακτήρα του υπάρχοντος συστήματος παγκόσμιου συναγερμού του RSI.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα ζητεί από τον δρα Τέντρος να μελετήσει έως την επόμενη ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ αν «επιπλέον μηχανισμοί» θα ήταν απαραίτητοι προκειμένου να προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για «τη σοβαρότητα και/ή το εύρος της έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία προκειμένου να κινητοποιήσει την απαραίτητη βοήθεια και να διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία».

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - ΜΕΘ: Στο 73% η πληρότητα σε όλη τη χώρα

Προσαγωγές ατόμων μέσα στο Πολυτεχνείο - Ταυτόχρονη επιχείρηση και στην Πολυτεχνειούπολη

Επανέρχεται η ρύθμιση για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στην αγορά
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης