Lockdown: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από αύριο

Lockdown: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από αύριο

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα

sxoleia_mathites
Προληπτικά κλείνουν από αύριο Δευτέρα,  τα γυμνάσια και τα λύκεια ενώ η επιτροπή των ειδικών διχάστηκε  για τα γυμνάσια, τα οποία ήταν να μείνουν ανοιχτά αλλά μόνο για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε να κλείσουν και αυτά. Για τα λύκεια δεν  υπήρξε καμία διχογνωμία, διότι θεωρήθηκε ότι τα παιδιά αυτά , ηλικίας άνω των 16 ετών κυκλοφορούν περισσότερο και κατά συνέπεια υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.

Αντιθέτως σε δημοτικά και γυμνάσια τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δείχνουν  ότι υπάρχει σχεδόν μηδενική διασπορά του ιού καθώς το ποσοστό των σχολείων και των σχολικών τμημάτων που έμειναν κλειστά ανέρχεται σε ποσοστό 0,7% για τις 14000 σχολικές μονάδες και σε ποσοστό 0,9% για τα σχολικά τμήματα. Η υποχρεωτική  χρήση μάσκας στα σχολεία  από την ηλικία των 4 ετών κι άνω,  που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι τηρήθηκε κατά γράμμα αποδίδοντας αποτελέσματα ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία που η μάσκα απευθυνόταν σε μαθητές άνω των 11 τώρα τη φορούν στο σχολείο και μαθητές άνω των 6 ετών.

Από αύριο Δευτέρα με πλήρες ωράριο και συνέχιση της ύλης κανονικά  ξεκινά  η τηλεκπαίδευση στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Με τηλεκπαίδευση θα γίνονται τα μαθήματα και στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Αντίθετα  συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία τους  τα δημοτικά και τα  νηπιαγωγεία, τα σχολεία ειδικής αγωγής, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα, προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη, να υποστηριχθούν έμπρακτα οι οικογένειες και να αποφευχθεί η επαφή με ομάδες αυξημένου κινδύνου, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες.  Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργούν τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα Κολλέγια και τα Πανεπιστήμια (στα δύο τελευταία επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων φοιτητών). Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική για καθηγητές και μαθητές και θα μπαίνουν και απουσίες.

Την προληπτική αναστολή λειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων της γενικής εκπαίδευσης όλης της χώρας,  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ύστερα από εισήγηση  της Επιτροπής των Ειδικών για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας,  αποτυπώνοντας τις σκέψεις αλλά και τη διχογνωμία στην επιτροπή είπε: «Η επιτροπή διχάστηκε. Δεν έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στο μαθητικό περιβάλλον. Θέλουμε να περιορίσουμε τη διασπορά στα σχολεία ως συμβολή στη μεταδοτικότητα στην κοινότητα και φαίνεται ότι μετά τα 10-12 ανεβαίνει αυτό. Το μέγιστο όφελος της συνέχισης της εκπαίδευσης για τα μικρά παιδιά. Μετά την ηλικία 16-18 είχαμε εισηγηθεί υπέρ του κλεισίματος σχολείων σε αυτή τη φάση της μεγάλης διασποράς γιατί συμμετείχαν περισσότερο αυτά τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση. Το κάνουμε όχι γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά αλλά για να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο. Τα δεδομένα για την Ελλαδα είναι και παραμένουν καλά για τα παιδιά. Τα παιδιά θα είναι ο πρώτος πληθυσμός που θα επιστρέψει στην κανονικότητα».
SXOLEIA_KLEISTA_LOCKDOWN
Κλείσιμο

Η τηλεκπαίδευση

Αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex, καθώς ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές), από 4.500 περίπου συσκευές που υπήρχαν τον Ιούλιο του 2019, είναι κάποια από τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Παιδείας ενόψει της έναρξης της τηλεκπαίδευσης από τη Δευτέρα σε γυμνάσια και λύκεια.

Φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών θα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας για το ίδιο χρονικό διάστημα και θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης. Τα σχολεία που αναστέλλουν τη δια ζώσης λειτουργία τους ξεκινούν άμεσα υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση, ως εκ τούτου οι διευθυντές καλούνται να εκπονήσουν προγράμματα για σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ύλη θα προχωράει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης. Η  υπουργός  Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Η εκθετικά αυξανόμενη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία και η πιθανή μεταφορά του από το εξωσχολικό περιβάλλον των μαθητών στο ενδοσχολικό, οδήγησε στην προληπτική αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των δομών δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης, διατηρώντας ανοιχτές όλες τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της, στηρίζουμε με κάθε μέσο τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας, τα στελέχη μας, και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε λίγο καιρό θα επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Οι απουσίες

Η απουσία των μαθητών από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης και προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών που θα πραγματοποιήσει ο μαθητής  κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής του. Η συμπλήρωση και φύλαξη του Ηλεκτρονικού Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης είναι υποχρέωση του εκπαιδευτικού. Για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), στο οποίο καταχωρίζεται αριθμητικά το άθροισμα των απουσιών της ημέρας κάθε μαθητή που απουσίασε, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης. Η τήρηση του Βιβλίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ανατίθεται σε καθηγητή, που ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος το τηρεί ηλεκτρονικά. Επίσης κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στους δρόμους χιλιάδες Αμερικανοί πανηγυρίζουν την εκλογή Μπάιντεν - Φωτογραφίες και βίντεο

Προκαλεί ο Ερντογάν: Θα κάνουμε με τον Μπαχτσελί πικ νικ στα Βαρώσια στις 15 Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε από το γκολφ και βρήκε πάρτι υπέρ του Μπάιντεν έξω από τον Λευκό Οίκο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης