Μέτρα για τον κορωνοϊό: Παραμένει ο συναγερμός για τη χαλαρότητα που φέρνει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Παραμένει ο συναγερμός για τη χαλαρότητα που φέρνει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων

Χαρδαλιάς: 8 στα 10 κρούσματα στην Ελλάδα οφειλονται στη μαζική κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων - Μόνιμα στο λιμάνι του Πειραιά κλιμάκιο της περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου για δειγματοληπτικά τεστ - Πως ελήφθησαν οι αποφάσεις για Πάρο και Αντίπαρο

greek-island-beach-summer-arthrou
Τη χαλαρότητα που επικράτησε το τελευταίο διάστημα «έδειξε» για άλλη μια φορά ο Νίκος Χαρδαλίας ως την αιτία για την αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται από τις αρχές Αυγούστου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, 8 στα 10 κρούσματα που έχουν καταγραφεί είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα.

«Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Προειδοποίησε, δε, ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο από πολλές άλλες χώρες, «αλλά αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, τα πράγματα θα πάρουν πολύ δύσκολη τροπή».

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι τα τελευταία μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ οφείλονται στην άνοδο των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκάθαρισε, επίσης, ότι σε μητροπολιτικές περιοχές όπως η Αττική δεν μπορούν να υπάρξουν περιορισμοί σε επίπεδο δήμων.

Δηλώσεις Χαρδαλιά
Κλείσιμο


Την ίδια ώρα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου από σήμερα, Τρίτη, θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση δομή Ειδικών Ιατρών και Νοσηλευτών ΠΕ στο Λιμάνι του Πειραιά, (Πύλη Ε1).

Ειδικότερα εξειδικευμένα κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών ξεκινώντας από σήμερα, θα διενεργούν από τις 10 το πρωί και μετά, σε εθελοντική βάση, τυχαιοποιημένους δειγματοληπτικούς ελέγχους ρινοφαρυγγικού δείγματος με την τεχνική PCR, σε ταξιδιώτες με ύποπτα συμπτώματα για λοίμωξη από κορωνοϊό, όπως πυρετός ή βήχας, με έμφαση σε αυτούς που επιστρέφουν από προορισμούς που κρίνονται ότι έχουν υψηλή επικινδυνότητα.

Εξηγώντας, εντωμεταξύ, το πώς ελήφθη η απόφαση για περιοριστικά μέτρα στην Πάρο και την Αντίπαρο ο κ. Χαρδαλίας είπε αρχικά ότι «η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανα νησί γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι το μοναδικό κριτήριο».

«Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Σε αυτά ερχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Χαρακτήρισε, δε, αστήριχτη τη φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων. «Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του, ελέγχουμε τα εργαστήρια. Δεν υπάρχει λόγος πανικού στα δύο νησιά. Υπάρχουν κρούσματα αλλά είναι απομωνομένα. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος».

Ειδήσεις σήμερα:

Bloomberg: H Τουρκία προκαλεί την ΕΕ με νέες γεωτρήσεις στις ακτές της Κύπρου

Βίντεο: Γιατί τραβάει η Μελάνια το χέρι της μακριά από το χέρι του Τραμπ;

Κικίλιας: «Η πρώτη δόση εμβολίου στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης