LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Προ των πυλών η υποχρεωτική χρήση μάσκας - Ανησυχία για τη διασπορά κρουσμάτων

katasthmata-mall-eboriko--arthrou

Ο εφησυχασμός των πολιτών η αιτία της αυξημένης κυκλοφορίας του κορωνοϊού -  Στην Αττική το ένα τρίτο του συνόλου των κρουσμάτων τον Ιούλιο- Δείτε σε ποιες περιοχές της Αττικής καταγράφονται κρούσματα - Το μεσημέρι η νέα ενημέρωση Χαρδαλιά

Συναγερμός έχει σημάνει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση μετά τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα που αποτυπώνεται σταθερά το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου στα επιδημιολογικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους, εκτός από τα σούπερ μάρκετ όπου ήδη εφαρμόζεται, φαίνεται ότι είναι μονόδρομος.

Το ζήτημα, μάλιστα, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους, δηλαδή σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, σε εμπορικά κέντρα, σε εκκλησίες, που ιδίως τον Αύγουστο θα βρίσκονται στο προσκήνιο λόγω των θρησκευτικών εκδηλώσεων, θα συζητηθεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό του υπουργείου Υγείας. Στη 1 το μεσημέρι αναμένονται οι νέες ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά

Πρόκειται για ένα θέμα που όχι μόνο δεν διχάζει τους επιστήμονες - μέλη της Επιτροπής όπως τον περασμένο Μάρτιο -που τα δεδομένα για τα οφέλη της μάσκας δεν ήταν πολλά- αλλά τους βρίσκει σε απόλυτη ομοφωνία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, από το Μέγαρο Μαξίμου ως την Επίδαυρο, εχει πάντοτε καλυμμένο το πρόσωπό του με μάσκα.

Αλλά και στο κυβερνητικό πεδίο φαίνεται πως είναι σε ετοιμότητα οι αρμόδιοι για να δεχτούν και να υλοποιήσουν την πιθανότατα θετική εισήγηση των επιστημόνων για περαιτέρω υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι «τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους». Έδωσε και μια πρώτη εικόνα των χώρων όπου είναι πολύ πιθανό να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Έτσι, μετα τα σούπερ μάρκετ όπου πριν από ένα 10ήμερο επιβλήθηκε ως υποχρεωτική η μάσκα και από τους καταναλωτές, εκτός από τους εργαζόμενους, στο νέο πλέγμα χώρων όπως είπε ο κ. Πέτσας θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται τα εμπορικά καταστήματα, ακόμα και οι εκκληςίες «όπου βλέπουμε και εκεί να υπάρχει συγχρωτισμός» όπως σημείωσε.

Ο εφησυχασμός των πολιτών είναι η αιτία της αυξημένης κυκλοφορίας του κορωνοϊού κατά τους ειδικούς. Στην προςπάθεια να μπει φρένο στην κυκλοφορία αυτη, εκτός από την διαρκή υπενθύμιςη στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Πέτσας, το διάστημα από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 ημερών συνολικά.

Συναγερμός για τα κρούσματα στην Αττική

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θεωρείται καλή -ιδίως σε σύγκριση με εκείνη άλλων χωρών- ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές δεν ανησυχούν και δεν προβληματίζονται για το πως θα διατηρηθεί σε αυτο το επίπεδο. Αλλά και πως θα προληφθούν τυχόν αιφνίδια γεγονότα που θα αλλάξουν τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα είναι οι υπερμεταδόσεις του κορωνοϊού, απο κοινωνικές, ψυχαγωγικές ή αλλες εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Ο Ιούλιος είχε χαρακτηριστεί ως μήνας κομβικός καθώς θα άνοιγαν οι πύλες εισόδου της χώρας και όλοι γνώριζαν πως παρά τον σχέδιαςμό και την ετοιμότητα θα καταγράφονταν και εισαγόμενα περιστατικά κορωνοϊού. Στις τελευταίες ημέρες του όμως ο Ιούλιος δείχνει πως η ανατροπή ήρθε μάλλον από τα εγχώρια και όχι απο τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού. Ο απολογιςμός των κρουσμάτων δείχνει πως την τελευταία εβδομάδα η ζυγαριά γέρνει περισσότερο στην πλευρά των εγχώριων και όχι τόσο των εισαγόμενων για τα οποία διαγράφεται τάση σταθεροποίησης.

Χθες, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 35 νέα περιστατικά κορονοϊού. Από αυτά, τα εννέα είναι «εισαγόμενα» και συγκεκριμένα τέσσερα εντοπίστηκαν στους ελέγχους που διενεργούνται στις πύλες εισόδου της χώρας και πέντε ταξιδιώτες προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο. Τα «εισαγόμενα» ανέρχονται πλέον σε 472.

Τα εγχώρια είναι 450. Το 1/3 αυτών έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Μάλιστα, χθες, ακόμη 17 κρούσματα κορωνοϊού προστέθηκαν στο Λεκανοπέδιο, που διατηρεί την αρνητική πρωτιά σε θετικά στον κορωνοιό περιστατικά. Επιπλέον, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που στην Αττική ο ημερήσιος απολογισμός δείχνει 17 κρούσματα. Τον ίδιο υψηλό αριθμό έδειξαν οι έλεγχοι και την περασμενη Τριτη 21 Ιουλίου.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 160 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική. Μάλιστα, τα περισσότερα (101) δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ από τις 15 του μήνα και μετά. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 15 είχαν καταγραφεί 59 νέα περιστατικά στην Αττική.

Η κινητικότητα του κορωνοϊού το δεύτερο 15νθημερο του Ιουλίου στην Αττική αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων. Την ίδια κινητικότητα δείχνουν και τα στοιχεία από τις εισαγωγές περιστατικών στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο. Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο «Σωτηρία» νοσηλεύονται τις τελευταίες δέκα ημέρες 12 με 15 ασθενείς στις απλές κλινικές Covid-19. Τρεις ασθενείς ειναι διασωληνωμένοι.

Στον Ευαγγελισμό οι ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού είναι 6 και άλλοι 12 στο Θριάσιο. Επισης, ένα παιδι νοσηλεύεται στο Αγία Σοφία.

Ωστόσο, η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων κρουσμάτων δείχνει εξάπλωση του ιού σε ολοένα και περισσότερες περιοχές. Συγκεκριμένα, στον χάρτη με τους «σταθμούς» του κορωνοϊού εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τουλάχιστον 18 Περιφερειακές ενότητες: Ξάνθη, Εύβοια, Μαγνησία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθος, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Σάμος, Αχαϊα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκιδική.

Ειδήσεις σήμερα:

Φίλης (Θέμα 104.6): «Πάγωμα» των κινήσεών της επέλεξε η Τουρκία

Καύσωνας προ των πυλών: Δείτε τις θερμοκρασίες σε κάθε περιοχή ανά ημέρα - 42άρια από την Πέμπτη

Πρέβεζα: Με drone και σκύλους εντόπισαν 1.102 χασισόδεντρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (153)

Tost

Ποτε μασκα οτι κ να κανετε ! Μονο καθυστεριμενοι φορανε μασκα !

Evi Angel

Φίλε μου όταν οι νεκροφόρα θα αρχίσει να φορτώνει στην γειτονιά σου τότε θα αλλάξεις γνώμη. Σε κανέναν δεν αρέσει αλλά πίστεψε με αν δεις πώς βγαίνουν οι άνθρωποι από την εντατική τότε θα καταλάβεις τι σου λέω. Δεν τα λέω τυχαία. Το έζησα στο περιβάλλον μου. 8 βδομάδες σε κώμα, 52 ετών φίλος, και βγήκε από την εντατική σαν να ήταν 70 ετών. Καλύτερα με μάσκα λοιπόν παρά σε τέτοιο χάλι Φίλε μου. Ο πνεύμονας του υπό λειτουργεί,η καρδιά του με πολλά προβλήματα, τα βήματα του περιορισμένα και πολλά άλλα κουσούρια που του άφησε ο ιός. Καλό βράδυ Φίλε μου. Η κατάσταση είναι δραματική. Ας βοηθήσουμε όλοι για να σωθούμε όσο μπορούμε.

Νεοεισερχόμενη στην Ελληνική αγορά

βιομηχανία κατασκευής χειρουργικών μασκών μίας χρήσης θησαυρίζει και αυξάνει γεωμετρικά τη παραγωγή της!!! Πρόσφατα δήλωσε ότι επενδύει σε αυτή ο ιδιοκτήτης γνωστής βιομηχανίας σνακς.... Γιατί άραγε; Σκοπός τους το 80% της παραγωγής να διοχετεύεται στο εξωτερικό διαμορφώνοντας ακούσια ή εκούσια τη τιμή της μονάδας εσωτερικά σε ποιά νομίζετε τιμή στην αγορά;Υψηλή ή χαμηλή; Αφού η πανδημία κατά τους λοιμωξιολόγους είναι φονική προς τι η εισαγωγή 472 κρουσμάτων κορωναιου; Για να τονώσουμε λένε την αγορά και το τουρισμό!!!! Ενώ τώρα που θα επιβληθεί να φοράμε μάσκα και στον ύπνο μας ποιούς θα τονώσουμε οικονομικά με την «οδηγούμενη» άνοδο των κρουσμάτων;;;; Υποθέτω τους βιομήχανους παραγωγής υγειονομικού υλικού και τους κρυφομετόχους που κατέχουν εκτιμώ και ως αξιωματούχοι και όχι μόνο νευραλγικες θέσεις στα κέντρα εισηγήσεων προς τη κυβέρνηση. Τη κυβέρνηση που εκείνη χαλάρωσε τα μέτρα με άνοιγμα των συνόρων ή υπήρξε θεατής των αρνητικών αποτελεσμάτων από τις αποφάσεις της. Αυτός ο αποκαλούμενος από τη δεθνή ιατρική κοινότητα ως φονικός ιος δε γνωρίζω εάν είναι πράγματι τόσο απειλητικός για τη δημόσια υγεία. Εκείνο που είναι σίγουρο ότι με πρόσχημα τον κίνδυνο του ιού θα αφανιστούμε οικονομικά με απανωτές κρίσεις και κραχ ώστε την επόμενη ημέρα των όποιων αποκαλυπτηρίων για τη πραγματικό εύρος κινδύνου του ιού, οι φτωχοί θα έχουν γίνει φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Εκείνο το αμφιλεγόμενο και κατακριτέο από τη διεθνή κοινότητα πείραμα της Σουηδίας πως τελικά εξελιχθηκε; Αφανιστήκαν ως Κράτος από τον ιό; Και πόσα θύματα αριθμούν περισσότερα από κράτη που αποφάσισαν γενικευμένο lockdown; Μήπως έχουν τα ίδια θύματα ή αριθμούν σταδιακά και με τη πάροδο του χρόνου λιγότερα; Η Ιστορία θα δείξει εάν πρέπει να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα ή εάν πρέπει λογικά να προβληματιζόμαστε πάντα όμως ανεπηρέαστα και ακομμάτιστα. Καλή δύναμη.

Καλά ....

Εσύ μείνε και χωρίς τροφή για να μην πλουτίσει η βιομηχανία τροφίμων κάλε .....

Θα φάμε όλοι αγκούρι

για τις ανοησίες διάφορων ψεκασμένων κάφρων, παρτάκιδων σταρχιδιστών τάχα μου και όσων ανεγκέφαλων κάθονται και τους ακούνε. Να είσαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι από αυτούς, στην αναμπουμπούλα μες τον πανικό που θα τους πιάσει κωλοπιλάλα, θα είναι οι πρώτοι πάλι που θα σπεύσουν να εξαφανίσουν μάσκες και αντισηπτικά από την αγορά ......

Το Σεπτέμβριο θα λένε:

"Ωχ, πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, έχουμε πολύ χαμηλή ανοσία!!!"

Υπαρχει λυση

Νωρις το καταλαβατε οτι πρεπει να φοραμε μασκα στους κλειστους χωρους.... Παλι καλα!

G

5 mines lockdown! 5 mines me monh eksodo sto market kai isws enas peripatos sto dasos. Polloi me xaraktirizoun ypervoliki pou dinw tetoia varytita kai den vgainw eksw opws oloi allwste. Ti einai omws telika simantiko? oi diakopes 10-20 imerwn, oi kathimerinoi kai isws ligo askopoi eksodoi me risko tis proswpikis kai oxi mono ugeias i i prolipsi kai i upeythinotita apenanti se mia pandimia pou exei skotwsei xiliades anthrwpines zwes pagkosmios?! o ios einai aoratos kai ksexname grigora alla den payei na einai ekei gyrw mas! Ypeythinotita mia leksh pou ksexname syxna! Kalo kalokairi apo Sweden

Giannos

Βγείτε κάντε κάνα έλεγχο στα αστικά, βάλτε κ κανένα όχημα παραπάνω που μαστε παστωμενοι σα σαρδέλες.. Κι αφήστε την πιπίλα της ατομ. ευθύνης στην οποία θα μπουν ξαφνικά τα 6 εκατμ των κατοίκων της Αθήνας. Αυτά μαθαίνονται από μικρές ηλικίες.. Α κ που στε παλληκάρια, δώστε και κάνα επίδομα μάσκας γιατί δεν πέφτουν απ τον ουρανό

Κανένα κρούσμα από "εφησυχασμό"

Μόνο από ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥΣ ταξιδιώτες! Λέμε πλέον ανοιχτά ΟΧΙ στη μάσκα. Και έπονται νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου!

Mάσκα σας είπαν να βάλετε, όχι anal plug!

Φοράω την μάσκα (απλή χειρουργική) και περπατάω σχεδόν κάθε μέρα 4 χιλιόμετρα και το μόνο που παθαίνω είναι να στεγνώνει το στόμα μου και αυτό επειδή γενικώς δεν αναπνέω από την μύτη. Πάντα φόραγα μάσκα στα ΜΜΜ.

Ξυπνατε

Κάθε μέρα μπαίνουν λαθρομεταναστες με κορονοιο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης