Κρούσματα κορωνοϊού: Ανησυχία από τα 9 «ορφανά» στην Κοζάνη - Θετικό και κορίτσι σε κατασκήνωση

Κρούσματα κορωνοϊού: Ανησυχία από τα 9 «ορφανά» στην Κοζάνη - Θετικό και κορίτσι σε κατασκήνωση

Στη Χαλκιδική η κατασκήνωση με το κρούσμα - Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας (ΘΕΜΑ 104,6): Από τις 24 Ιουνίου έχουμε 36 κρούσματα - Μαγιορκίνης (ΘΕΜΑ 104,6): Είμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση - Στο τραπέζι η απαγόρευση των πανηγυριών

test-koronoios-arthro
Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές λόγω της κινητικότητας του κορωνοϊού στην κοινότητα, όπως εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν για έξαρση στην Κοζάνη αλλά και ένα κρούσμα σε ανήλικο κορίτσι σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική.

Το ακόμια πιο ανησυχητικό είναι ότι από τα εννέα κρούσματα στην Κοζάνη (7) και στην Καστοριά (1) είναι «ορφανά» γεγονός που κάνει πιο δύσκολη την ιχνηλάτησή τους.

Εντωμεταξύ επιπλέον πονοκέφαλο για τους ειδικούς εξακολουθούν να αποτελούν τα πανηγυρία με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα να δηλώνουν ότι εξετάζεται η απαγόρευσή τους αν δεν διασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων.

Τα ορφανά κρούσματα της Κοζάνης

Όπως εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Τοπαλίδης τα εννέα κρούσματα που εντοπίστηκαν το Σάββατο «δυστυχώς δεν συνδέονται με άλλα κρούσματα και χαρακτηρίζονται ως "ορφανά"».


Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον ίδιο οι 9 φορείς του ιού «είχαν συμπτώματα και πήγαν στο νοσοκομείο της Κοζάνης και μετά πήγαν στο νοσοκομείο αναφοράς στο Μποδοσάκειο με ορισμένους να νοσηλεύονται και άλλους να έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό».

«Προσπαθούμε να δούμε και την πηγή εισόδου και την διασπορά κορωνοϊού» συμπλήρωσε ο κ. Τοπαλίδης τονίζοντας ότι «η περιοχή μας έζησε ένα δίμηνο χωρίς κρούσμα. Από τις 24 Ιουνίου μέχρι σήμερα μετράμε 36 κρούσματα, τα 25 είναι κάτοικοι στην ΠΕ Καστοριάς και 10 της ΠΕ Κοζάνης».

«Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα νέα περιστατικά έχουν ήπια συμπτωματολογία» είπε ο κ. Τοπαλίδης και συμπλήρωσε «υπάρχει ανησυχία, είμαστε σε συνεχή ενημέρωση και με το υπ. Υγείας ώστε να δούμε αν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα»

Μαγιορκίνης: Αυξημένα τα ορφανά κρούσματα

Για «αυξημένη επαγρύπνηση λόγω της κινητικότητας του ιού» έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σημειώνοντας ότι η καταγραφή «ορφανών» κροσυμάτων «εμπνέει ανησυχία».


«Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες. Τα νούμερα είναι λιγάκι αυξημένα, το ίδιο και τα ορφανά, ως προς την κινητικότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «το πιο σημαντικό είναι η εφαρμογή των μέτρων. Υπήρξε μια χαλάρωση επειδή υπήρχε μια σχετικά χαμηλή επιδημιολογική κινητικότητα αλλά τώρα υπάρχει μια ανησυχία. Εμείς έχουμε δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον συγχρωτισμό είτε αφορά τα πανηγυρία είτε άλλους τέτοιους χώρους. Ο τρόπος που θα επιτηρηθεί αυτό είναι θέμα της πολιτείας».

Κρούσμα σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής

Κρούσμα κορωνοϊού σε ανήλικη εντοπίστηκε σε παιδική κατασκήνωση στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ανήλικη πήγε στην κατασκήνωση στις 5 Ιουλίου και μετά από τέσσερις μέρες ανέβασε δέκατα. Από τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης θεωρήθηκε ύποπτο περιστατικό με βάση τα πρωτόκολλα και έτσι τέθηκε υπό παρακολούθηση για 24 ώρες. Ο πυρετός δεν έπεσε και κλήθηκαν οι γονείς της. Από την κατασκήνωση τους ζητήθηκε αρνητικό τεστ προκειμένου η μαθήτρια να επιστρέψει στην κατασκήκωση.

Η ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας όπου και διαγνώστηκε θετική.

Η κατασκήνωση ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ χθες το βράδυ και ζητήθηκε να απομονωθούν όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Το πρωί της Κυριακής κλήθηκαν οι γονείς των παιδιών που ήταν μαζί με την ανήλικη στην ίδια σκηνή προκειμένου να τα πάρουν από την κατασκήνωση και να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

O 21χρονος γιος του David Beckham παντρεύεται: Ο γάμος των 4 εκατ. λιρών και το προγαμιαίο συμβόλαιο

Στις Βρυξέλλες η τουρκική προκλητικότητα - Έτοιμο κατάλογο ισχυρών κυρώσεων ζητά η Ελλάδα

Βίντεο-σοκ: Ζευγάρι ξυλοκοπεί αφροαμερικανή υπάλληλο επειδή δεν είχε ζεστό νερό το δωμάτιό της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης