Στις Βρυξέλλες η τουρκική προκλητικότητα - Έτοιμο κατάλογο ισχυρών κυρώσεων ζητά η Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες η τουρκική προκλητικότητα - Έτοιμο κατάλογο ισχυρών κυρώσεων ζητά η Ελλάδα

Δένδιας: O Ερντογάν υπερέβη τα εσκαμμένα με την Αγιά Σοφιά - Κουμουτσάκος (ΘΕΜΑ 104,6): Θα μπορούσε να απαγορευθεί η διέλευση τουρκικών φορτηγών μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη

agia-sofia-simaies-arthro
Σε πλήρη κινητικότητα έχει τεθεί η ελληνική διπλωματία μετά την τελευταία πρόκληση της Τουρκίας με την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.

Πρώτο πεδίο επίσημης δράσης θα είναι το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα όπου ο Νίκος Δένδιας θα ζητήσει να συνταχθεί έτοιμος κατάλογος ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση απόπειρας παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις διεθνείς επαφές για να ενημερώσει ηγέτες και παράγοντες για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας.

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι το ζήτημα με την Αγιά Σοφιά δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές και γι' αυτό ζητά πρωτοβουλίες από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα αναζητεί «ευφιείς» τρόπους, όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να προτείνει, για παράδειγμα, ότι ίσως «θα μπορούσαν να σταματήσουν οι διελεύσεις τουρκικών φορτηγών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας μέχρι τις 24 Ιουλίου», ημερομηνία, δηλαδή, στην οποία έχει ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος ότι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή.

Δένδιας: Θα ζητήσουμε έτοιμο κατάλογο ισχυρών κυρώσεων

Η Ελλάδα τη Δευτέρα θα ζητήσει «έτοιμο κατάλογο ισχυρών μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας» είπε ο Νίκος Δένδιας το πρωί της Κυριακής.

Κλείσιμο
Έστειλε, δε, το μήνυμα ότι στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει «μια ποιοτική διαφορά. Η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να λάβει γρήγορα θέση και να αποτρέψει γιατί εάν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει καθόλου αυτο που θα συμβεί».

Ο Νίκος Δένδιας για την Αγιά Σοφιά


«Δεν θα μείνουμε αδρανείς με κανένα τρόπο σε περιπτωση παραβίασης των εθνικών μας δικαιωμάτων. Θα προστατεύσουμε απολύτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να λάβει πρωτοβουλίες για την υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς. «Οι κυρώσεις αυτές (σ.σ. που θα συζητηθούν τη Δευτέρα ) δεν θα αφορούν την Αγιά Σοφία εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει, να υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ, της UNESCO, του ΟΗΕ».

Κουμουτσάκος: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με εκβιασμούς και απειλές

Ως κίνηση που δηλητηριάζει τις ελληνοτουρικές σχέσεις χαρακτήρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στον ΘΕΜΑ 104,6 την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.

«Μια τέτοια απόφαση δεν δημιουργεί ατμόσφαιρα για διάλογο. Η επόμενη ημέρα δεν μπορεί να είναι ίδια με την προηγούμενη. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει με εκβιασμούς και απειλές» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.


Ερωτηθείς αν ανησυχεί για νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε ότι «δύσκολα θα αρνηθεί (σ.σ. ο Τούρκος πρόεδρος) την πίεση που μπορεί να ασκήσουν 4 εκατ. μετανάστες στο έδαφος της Τουρκίας. Δεν μπορώ να αποκλείσω να ενεργοποιήσει αυτό το "εργαλείο" στα δικά του μάτια».

Ωστόσο ο κ. Κουμουτσάκος διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ενισχυθεί με μέσα και πόρους για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα» προσθέτοντας ότι η «θεαματική μείωση» που έχει καταγραφεί στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τον Μάρτιο «δεν σημαίνει εφησυχασμό».

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση για την Αγιά Σοφιά ο Γιώργος Κουμουτσάκος αφού ξεκαθάρισε ότι το θέμα «δεν ειναι ελληνοτουρκικό το θέμα γιατί περιορίζουμε την διεθνή του διάσταση» σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι χώρα πρώτης γραμμής στη διεθνή κινητοποίηση κατά της απόφαση του Τούρκου προέδρο».

«Όλα τα διεθνή φόρα είναι χώρος άσκησης αυτής της δράσης. Ήδη διαμορφώνεται μια συναντίληψη με τη Γαλλία και με άλλα δυτικά κράτη» πρόσθεσε.

Κατά τον ίδιο «θα πρέπει να αναζητηθούν ευφιείς τρόποι αντίδρασης για την απόφαση αυτή. Οι σχέσεις της UNESCO με την Τουρκία δεν μπορεί να είναι πια ίδιες, πρέπει να αλλάξουν. Αν συμβεί αυτό έχει επίδραση στον τουρισμό και στη διεθνή εικόνα μιας χώρας. Θα μπορούσαν να σταματήσουν οι διελεύσεις τουρκικών φορτηγών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Ειδήσεις σήμερα:

Εξετάζεται η απαγόρευση των πανηγυριών, λέει ο Σύψας

Τελικός J2US: Κόνι Μεταξά και Τάσος Ξιάρχο οι νικητές του σόου

Πέθανε ο αστρολόγος Πητ Παπαδάκος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης