LIVE

Κορωνοϊός

Τουρισμός: Κληρώνει για το restart - Τι προτείνει η Κομισιόν, τι ζητά η Ελλάδα

ELADA-AERODROMIA-AL-VENIZELOS-ARTHRPOU

Άνοιγμα χωρίς διακρίσεις η πρόταση της ΕΕ - Από ποια ημερομηνία ζητά σταδιακή επαναφορά η Αθήνα - Συνεδριάζει σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και θα ανακοινωθούν οδηγίες για τη διάσωση της τουριστικής περιόδου

Ιδιαίτερη βαρύτητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο εξής αποκτά η σημερινή ημέρα με την Κομισιόν να εκδίδει εντός των επόμενων ωρών το πρώτο προσχέδιο οδηγιών για την διάσωση της φετινής τουριστικής περιόδου,  καθώς σήμερα συνεδριάζει για το θέμα το Κολέγιο των Επιτρόπων.  

Όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης η σημερινή ημέρα «είναι μια κρίσιμη ημέρα, αλλά εμείς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και μόνοι μας για να υποδεχθούμε τον τουρισμό, εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα», μαρκάροντας την πρώτη από τις ημερομηνίες - σταθμούς για τη σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα.

Με σήμανση ως σημαντικής ημέρας για την εξέλιξη του κλάδου του τουρισμού τοποθετούν στις ατζέντες τους την 13η Μαΐου και οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων στην χώρα, με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο να δηλώνει χθες ότι «θα έχουμε εικόνα αν το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε τουρισμό ή όχι», μέχρι τη σημερινή δύση του ηλίου, τη στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή και για τη σύναψη διμερών συμφωνιών για την μετακίνηση των τουριστών.

Η πρόταση της Κομισιόν

Βασική κατεύθυνση των Βρυξελλών θα είναι η ενθάρρυνση των κρατών μελών να ανοίξουν εκ νέου σταδιακά τα εσωτερικά σύνορα.

Σύμφωνα με έγγραφο, αντίγραφο του οποίου επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με «συντονισμένη,  «όσο το δυνατόν πιο αρμονική» και «χωρίς διακρίσεις» μέθοδο.

Αυτές είναι απλές συστάσεις της Κομισιόν, δεδομένου ότι εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν να άρουν αυτούς τους ελέγχους και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν ότι όταν οι χώρες βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν λάβει τα ίδια προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Αν, για παράδειγμα, η Αυστρία ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία, πρέπει να πράξει το ίδιο και με την Τσεχία αν αυτή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συγκρίσιμη με τη Γερμανία.

Ομοίως, όταν μια χώρα ανοίγει τα σύνορά της με μια άλλη, πρέπει να το πράξει για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι την ιθαγένεια.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να λάβουν τις αποφάσεις τους βάσει της υγειονομικής αξιολόγησης της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους συνεννόηση.

Στις συστάσεις της η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει επίσης το ακανθώδες ζήτημα της επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα ταξίδια και κρατήσεις διαμονής. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο καταναλωτής δικαιούται να ζητήσει επιστροφή χρημάτων, αλλά πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες προτιμούν να προσφέρουν πίστωση στους πελάτες τους.

«Οι μεταφορείς και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να ακολουθούν μια κοινή προσέγγιση, προσφέροντας στους επιβάτες και τους ταξιδιώτες μια ελκυστική επιλογή μεταξύ της επιστροφής χρημάτων, σύμφωνα με τα δικαιώματά τους με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ή της αποδοχής κουπονιών», υποδεικνύει το έγγραφο.

«Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επιβάτες και οι ταξιδιώτες να δεχτούν κουπόνια αντί για επιστροφή χρημάτων, τα κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από τυχόν αφερεγγυότητα του εκδότη και να είναι επιστρεπτέα μετά από ένα έτος το μέγιστο», προσθέτει η Επιτροπή.

Η θέση της Ελλάδας

Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει υποβάλει τη δική της πρότασης στην οποία τονίζει ότι «στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν».

Η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή». Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.

Προτείνει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Λέει επίσης ότι εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο».

Στην ίδια επιστολή η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού» και διευκρινίζει:

«Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, “όλα τα καθίσματα” πρέπει να γεμίσουν, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνεισφέρουν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Χρυσοχοΐδης πλησιάζει τους δολοφόνους της Marfin

Τα «μαύρα μεσάνυχτα» των επιστημόνων - Εννέα ερωτήματα χωρίς απάντηση

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: DNA Ξυλούρη-Καλομοίρη στα όπλα και στους κάλυκες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (38)

...

Μήπως το ΠΘ πρέπει κάποια στιγμή να απενεργοποιήσει τα σχόλια ; Για πολλα κιλά ηλιθιότητα εντος συνόρων

Citizen

Αυτό το καλοκαίρι λέμε οχι στους τουρίστες απο το εξωτερικό λεμε όχι στον τουρισμό πού θα φέρει τον θανατο κ την πανδημία στην Ελλάδα

Ι

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΥΡΙΟΙ, ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ?

all

στην αρχή είπαν καλοπληρωμένες δουλείες και μετά έγινε εκ περιτροπής εργασία....στην αρχή μας λέγαν για ανάπτυξη ρεκορ δεκαετιας και μπορεί να σπάσουμε το προηγούμενο δεκαετίας....στην αρχή μας λέγαν για για ασφαλές καταφύγιο κορωνοιου, μετά φτάσαμε στον οδικό τουρισμό....στην αρχή μας έλεγαν δεν είναι απαραίτητη η μάσκα σε υγιείς, μετά οπωσδήποτε στα μμμ και ισχυρή σύσταση για άλλους χώρους....

EX

Ξερει ο κ. Μητσοτακης ποσο κοστιζει το κορωνα τεστ για μια 4τραμελη οικογενεια;

Χ.Π.

Α μπά τι ακούω Κύριε Μητσοτάκη υποτακτικέ της χιτλερικής Μέρκελ??? Δεν θέλουν να μας στείλουν τουρίστες αυτοί και τα άλλα κράτη παρίες και δορυφόροι της??? Και πολύ σωστα κάνουν!! Πρέπει πρώτα να τους ξεπουλήσουμε τα φιλέτα των ελληνικών τουριστικών εταιρειών σε εξευτελιστικές τιμές, να κάνουμε και το 5ο καλό μνημονιάκι με την υπογραφή σου Κύριε Μητσοτάκη και μετά θα έρθουν για διακοπές (στην δική τους βέβαια περιουσία!)....!! Καταστρέψατε την πατρίδα Κύριε Μητσοτάκη, βάζοντας μπροστά έναν με φάτσα νταβατζή ως άλλον ζαγοριαννάκο, και από πίσω μιά συμμορία επιχορηγούμενων από πολυεθνικές "φαρμακευτικές" λοιμωξιολόγων( τον κακό τους τον καιρό) και ξανα-χρεοκοπήσατε την χώρα..!!! Μητσοτάκη άνοιξε τώρα αμέσως τα πάντα, εξαφάνησε τωρα την δικτακτορία που έχεις επιβάλλει, άφησε ελεύθερα τα πάντα (νησιά, εμπόριο καταστήματα, ξενοδοχεία, σκάφη ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!) και ότι γλυτώσουμε. Και κάτι ακόμη, κατήργησε τους ηλίθιος εμπορικούς περιορισμούς με την Ρωσία. Οι πατρωνές σου γερμανοί δεν τους τηρούν και το ξέρεις.. Επίσης ξέρεις ότι οι εκλογές ΕΡΧΟΝΤΑΙ καί ότι οι εκλογές πάντα είναι πολύ διαφορετικές από τις πληρωμένες δημοσκοπίσεις και τα πουλημένα και πληρωμένα με το αίμα μας βρωμοκάναλα!!! Καί κάτι ακόμη κάτι σκέψεις που έχεις (να τα βρούμε με τον βρωμερό χασάπη Ερτογάν) να τις ξεχάσεις!!! Αυτά !! Και κάτι για τον κύριο Κωστα Καραμανλή (τον χοντρό).. Η ΝΔ του Μητσοτάκη τον εκφράζει???

κοινος νους

ο πανικο-βλητος γαλαζιος θιασος αφου κατερευσε το αφηγημα του περι υφεσης 4,7% και σταθεροποιηθηκε γυρω στο 10%(μεγαλυτερη υφεση στην ευρωπη) με τον πλεον επισημο τροπο,αφου πλεον ο λαος εχει μεινει αφραγκος-ανεργος με την τσεπη αδεια και μιας και δεν χορταινει με το γαλαζιο σανο που παρεχουν σε αφθονια τα μμε...ανεκρουσε πρυμναν και προσπαθει με καθε τροπο να σωσει οτι σωζεται...και τα χειροτερα ερχονται....!αλεξη θα λεμε και θα κλαιμε....

ΟΧΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

μακρυα και αγαπημενα οι βρωμιαριδες ευρωπαιοι και τα τεστ τελειως αναξιοπιστα

Τελικά ο Έλληνας δεν έχει μυαλό

Βλέπω πολλούς να λένε όχι σε τουρίστες κτλ. Έχετε καταλάβει ότι αν μια χρονιά δεν έρθουν, την επόμενη θα πεθάνετε από πείνα. Δεν έχει αλλά έσοδα η χώρα. Δυστυχώς. Επίσης, μην νομίζετε ότι οι ξένοι θέλουν να έρθουν. Σχεδόν οι μισές χώρες της Ευρώπης βγάλανε οδηγία να μην ταξιδέψουν οι πολίτες φέτος. Τους παρακαλαει η κυβέρνηση. Όχι αυτοί εμάς. Έχουν αλλού να πάνε. Μην ανησυχείτε. Είναι και άλλα όμορφα κράτη, φθηνά δεν είναι. Αυτό είναι το πρόβλημα.

all

για αυτό το λόγο θα πρέπει η χώρα να δει σιγά σιγά ενα άλλο μοντέλο που ο τουρισμός θα είναι συμπληρωμα και όχι βασικός τρόπος εισοδήματος

Αληθεια τωρα

Δεν μας αφηνετε να παμε μεχρι το Λαυριο με δεκα κρουσματα και θα φερετε τουριστες;;;

Φιλάκια απο το Μόναχο

Όχι ρε παιδιά αυτός ο λαός δεν αξίζει αυτή την μεταχείριση... 2 μήνες θυσίες να πάνε χαμένες?, τι να κάνουν οι Γερμανοι στην Ελλάδα?, για μια χωριάτικη και μια μαλσματινα (το υπόλοιπο χρήμα το οικονομία η TUI) να κολλήσει η Ελλάδα με τον ιό? Ας πανε στα Μικροασιατικα παραλια να κάνουν διακοπες και τώρα που η τουρκική λίρα έπεσε θα είναι πολύ φθηνά... Εγώ πάντως για την αγάπη μου προς την Ελλάδα δεν θα έρθω φέτος θα προτιμήσω να πάω Τουρκία με 300 ευρώ Ανταλια ώστε να μεταφέρω τον ιό στους Τούρκους και όχι στους Έλληνες

ντροπη

ντροπή σου να τα λες αυτά. η οικονομικη μηχανη της ελλαδας ειναι ο τουρισμος. αν δεν σου αρεσει να πας βορεια κορεα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης