LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Τα «μαύρα μεσάνυχτα» των επιστημόνων - Εννέα ερωτήματα χωρίς απάντηση

covid19-0

«Καυτά» ερωτήματα, «θολές» απαντήσεις - Πόσοι έχουν πραγματικά προσβληθεί από τον ιό, πόσο επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες, τι θα γίνει με τα εμβόλια, τις θεραπείες και την ανοσία

Κόντρα στο πνεύμα της χαλάρωσης μέτρων και συμπεριφορών, η επιστήμη υπενθυμίζει ότι η επανάπαυση δεν επιτρέπεται απέναντι σε έναν τόσο πανούργο και ύπουλο εχθρό, όπως ο Covid-19. Και όχι επειδή ξέρουμε πια αρκετά για το τι να περιμένουμε, αλλά ακριβώς για το αντίθετο: διότι ακόμη και οι ειδικοί βρίσκονται σε βαθιά άγνοια, ακόμη και για τα βασικά ζητήματα που αφορούν στην πανδημία.

Ο δημοσιογράφος Τζέρμαν Λόπεζ του vox.com έθεσε τα «καυτά» ερωτήματα. Και δεν πήρε καθησυχαστικές απαντήσεις.

1. Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19;

Έως τις 12 Μαΐου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του worldometer.info, έχουν καταγραφεί 4.303.440 κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Εξ αυτών, περίπου 290.000 άτομα έχουν αποβιώσει. Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι το πραγματικό πλήθος των θυμάτων του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι, ακόμη και σήμερα, έναν και πλέον αιώνα μετά την πανδημία της γρίπης του 1918, ο αληθινός αριθμός των θυμάτων παραμένει απροσδιόριστος.

Ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα στην ακρίβεια των καταγραφών είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς. Όσοι δηλαδή μεταδίδουν τον ιό εν αγνοία τους, εφόσον δεν εμφανίζουν κανένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου. Γι' αυτό και είναι κεφαλαιώδους σημασίας η χρήση της προστατευτικής μάσκας.

2. Η τήρηση αποστάσεων έχει διάφορες μορφές. Ποια είναι η πιο αποτελεσματική;

Η αποφυγή των στενών επαφών είναι βέβαιο ότι επιβραδύνει την εξάπλωση της επιδημίας. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι σαφές το πώς επιτυγχάνεται αυτό στην πράξη. Δηλαδή, δεν είναι διαπιστωμένο πέραν πάσης αμφιβολίας εάν λειτουργεί π.χ. η απαγόρευση των μεγάλων συγκεντρώσεων, οι περιορισμοί στα αεροπορικά ταξίδια, η τηλεργασία ή οτιδήποτε άλλο. Το αποτέλεσμα είναι το ευκταίο, η διαδικασία όμως επί του παρόντος άγνωστη.

Η καθηγήτρια βιοστατιστικής στο πανεπιστήμιο της Φλόριδας, Νάταλι Ντιν, παρατηρεί ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται σε εσωτερικούς χώρους, όπου πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα». Πέραν αυτού, επικρατεί αβεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε άλλου μέτρου.

O Αμές Αντάλγια, ανώτερο στέλεχος στο Κέντρο Έρευνας για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins, λέει κάτι πολύ ενδιαφέρον: «Εάν μαντρώσεις τον κόσμο μέσα στο σπίτι του για δύο ή τρία χρόνια, πώς θα δουλέψουν οι άνθρωποι για τον βιοπορισμό τους; Πώς θα παραχθούν τα απαραίτητα αγαθά για όλους μας; Πώς θα αντιμετωπιστούν άλλα προβλήματα υγείας; Υπάρχει λοιπόν μια ισορροπία. Η λύση δεν μπορεί να είναι να βάλουμε τέλος στον βιομηχανικό πολιτισμό του ανθρώπου. Διότι, ακριβώς η παραγωγή του εμβολίου για τον κορωνοϊό εξαρτάται από αυτό τον βιομηχανικό πολιτισμό».

3. Μπορεί να γίνουν τα παιδιά φορείς του κορωνοϊού;

Ένα ξεκάθαρο και ηχηρό «δεν έχουμε ιδέα» είναι η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα κατά τον Μπιλ Χανάζ, επιδημιολόγο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Στην αρχή είχε θεωρηθεί βέβαιο ότι τα παιδιά δεν νοσούν από κορωνοϊό, ούτε τον μεταδίδουν. Συν τω χρόνω όμως, αποδείχθηκε, δυστυχώς, ότι ακόμη και βρέφη μπορούν να μολυνθούν από τον ιό. Βεβαίως, δεν φτάνουν να νοσήσουν τόσο σοβαρά όσο οι μεγαλύτεροι, παρ' όλα αυτά όμως δεν έχουν κάποιου είδους εγγενή ανοσία.

Προφανώς, η συμπεριφορά του κορωνοϊού στον οργανισμό ενός παιδιού, το πόσο εύκολα ή δύσκολα μεταδίδεται σε νεαρά άτομα, επηρεάζει τις αποφάσεις της πολιτείας για το σύστημα εκπαίδευσης: Το μέγεθος των αιθουσών, τον συνολικό αριθμό των μαθητών κ.ο.κ.

4. Γιατί κάποιες χώρες ή πόλεις απέφυγαν την ανεξέλεγκτη έξαρση της επιδημίας;

Πέρα από τα προφανή, όπως πχ την έγκαιρη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όπως συνέβη στην Ελλάδα, την πιστή τήρησή τους από τους πολίτες κ.λπ., οι επιστήμονες διεθνώς προβληματίζονται έντονα, καθώς μελετούν την εξέλιξη της πανδημίας. Στην πραγματικότητα αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί φερ' ειπείν το Τόκιο, μια πόλη τρομακτικά πυκνοκατοικημένη, εμφανίζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με τον Covid-19 απ' ό,τι η Νέα Υόρκη; Και, μάλιστα, ενώ οι Ιάπωνες κάνουν 20 φορές λιγότερα τεστ από τους Αμερικανούς;

Οι παράγοντες και οι μεταβλητές που μπορούν να επηρεάζουν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο την επιδημιολογική εικόνα είναι, κατ' ουσίαν, αναρίθμητοι. Γι' αυτό και οι ειδικοί αδυνατούν να καταλήξουν σε πειστικά συμπεράσματα.

5. Πόσο επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας οι καιρικές συνθήκες;

Θεωρητικά, η ζέστη, η ηλιοφάνεια και η υγρασία στην ατμόσφαιρα εξασθενούν τον κορωνοϊό. Αν όμως ήταν αρκετά αυτά τα στοιχεία για να τον αναχαιτίσουν, τότε γιατί υπήρξε εκρηκτική αύξηση των θυμάτων σε μέρη όπως η Λουιζιάνα των ΗΠΑ, ο Ισημερινός, η Σιγκαπούρη κ.α.;

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, η αυξημένη υγρασία και η υπεριώδης ακτινοβολία δεν ευνοεί τη διάδοση του κορωνοϊού. Η μεν ζέστη γιατί, πολύ σχηματικά, «λιώνει» το εξωτερικό μέρος του ιού, η υγρασία διότι κάνει τα σωματίδια σιέλου των νοσούντων να βαραίνουν και να πέφτουν στο έδαφος αντί να περιίπτανται στην ατμόσφαιρα και οι ακτίνες UV επειδή, ούτως ή άλλως, έχουν αντισηπτικές ιδιότητες.

Οι μέχρι στιγμής μελέτες βασίζονται κυρίως στην αντίδραση άλλων κορωνοϊών -στους οποίους όμως ο άνθρωπος έχει αναπτύξει ήδη αντισώματα. Το τι θα συμβεί με τον Covid-19, όταν χιλιάδες άτομα θα συνωστίζονται στη θάλασσα και τις παραλίες, ουδείς δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει.

6. Είναι ασφαλές το να ανοίξουν ξανά οι οργανωμένες παραλίες, τα πάρκα κ.λπ.;

Ίσως ναι, ίσως και όχι. Γενικώς ισχύει ότι σε ανοιχτούς χώρους, με ελεύθερη κυκλοφορία αέρα, η διάδοση του ιού περιορίζεται. Ωστόσο, τίθενται σοβαρά ζητήματα, ως προς τους κανόνες προστασίας. Πόσο κοντά είναι σωστό να έρχονται μεταξύ τους οι λουόμενοι; Οι πελάτες ενός beach bar; Θα πρέπει να φοράμε μάσκες ακόμη και στην παραλία; Ο συγχρωτισμός μεταξύ αγνώστων, οι γνωριμίες, η όλη λειτουργία των κοινωνικών επαφών σε πολυσύχναστα μέρη, παραμένει ένα υγειονομικό αίνιγμα.

7. Ο οργανισμός μας θα αναπτύξει μόνιμη ανοσία στον κορωνοϊό;

Το πιο συνηθισμένο σενάριο για τα λοιμώδη νοσήματα, είναι ότι όσοι έχουν νοσήσει, παύουν να κινδυνεύουν στο υπόλοιπο του βίου τους. Ο κορωνοϊός όμως δεν υπακούει σε αυτό τον κανόνα, καθώς έχουν εμφανιστεί ασθενείς οι οποίοι υποτροπιάζουν και νοσούν ξανά, μετά από την επιτυχή έκβαση της θεραπείας τους. Στο σκοτάδι βρίσκεται, λοιπόν, η επιστήμη και σε αυτό τον τομέα, αδυνατώντας να προσδιορίσει εάν η ανοσία του ιαθέντος ασθενούς διαρκεί ημέρες, μήνες, χρόνια κ.λπ.

Στη σύγχυση σχετικά με τις υποτροπές συντείνει οπωσδήποτε και η ενδεχομένως πλημμελής εκτέλεση της αρχικής διάγνωσης. Διότι εάν κάποιος θεωρείται θεραπευμένος ενώ η ίασή του δεν είχε ολοκληρωθεί, τότε δεν τίθεται ζήτημα υποτροπής, αλλά απλώς εξακολούθησης της νόσου. Εάν όμως ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να αναπτύξει ισχυρά και μακρόβια αντισώματα, τότε η πανδημία θα επιστρέψει. Με την ίδια ή και ακόμη μεγαλύτερη μανία.

8. Μπορεί να υπάρξει εμβόλιο μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες;

Ορισμένοι επιστήμονες, όπως η Η καθηγήτρια βιοστατιστικής στο πανεπιστήμιο της Φλόριδας, Νάταλι Ντιν, είναι αισιόδοξοι: Με τόσο μεγάλη και εντατική προσπάθεια, από τόσο πολλούς φορείς ανά τον πλανήτη, δεν μπορεί, το εμβόλιο θα παρασκευαστεί και θα αρχίσει να χορηγείται μέσα στον επόμενο ένα-ενάμιση χρόνο.

Άλλοι όμως τονίζουν ότι, ακόμη και εάν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα έχει κανένα προηγούμενο στην ιστορία της σύγχρονης φαρμακολογίας. Οι διαδικασίες έρευνας, εξέλιξης, δοκιμής κ.λπ. ενός νέου φαρμάκου είναι, εκ φύσεώς τους, ιδιαίτερα χρονοβόρες. Κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη δημόσια ασφάλεια, διότι προτού διατεθεί ένα οποιοδήποτε φάρμακο -πόσο μάλλον ένα εμβόλιο- θα πρέπει να έχει αποκλειστεί, ή τουλάχιστον να είναι εκ των προτέρων γνωστή, κάθε παρενέργειά του. Και, ας μην ξεχνάμε, ότι τα εμβόλια για μεταδοτικές νόσους που έχουν βρεθεί έως σήμερα, ανήκουν σε μια μειονότητα αντιδότων. Για τις περισσότερες λοιμώδεις νόσους δεν υπάρχουν εμβόλια, παρά τις μακροχρόνιες έρευνες.

9. Ίσως όχι ακόμη εμβόλιο, θα έχουμε όμως άλλα φάρμακα για τον κορωνοϊό;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται από τον HIV, τον ιό του AIDS: Όχι, δεν έχουμε εμβόλιο. Έχουμε όμως πλέον πάρα πολλά φάρμακα που αντιμετωπίζουν τις χειρότερες συνέπειες και αποτρέπουν το θάνατο του ασθενή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί κάλλιστα και με τον Covid-19. Αν δεν μπορούμε -ακόμη- να τον εξολοθρεύσουμε, ίσως εφοδιαστούμε με κάποια όπλα για να δώσουμε τη μάχη εναντίον του, προκαλώντας του φθορές, αναγκάζοντάς τον να απωλέσει την επιθετική του ισχύ.

Απ' ό,τι φαίνεται, η χλωροκίνη δεν είναι το σωστό φάρμακο για κάτι τέτοιο. Η ρεμδεσιβίρη ενδέχεται να τα καταφέρνει κάπως καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως οι επιστήμονες ψάχνουν, αποκτώντας γνώσεις, βήμα βήμα, σε μια διαδικασία που μπορεί να φαντάζει απελπιστικά αργή, είναι όμως η μόνη που διαθέτει η ανθρωπότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: «Μην το παίρνουμε στα αστεία, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε χαλάρωση» - 18 νέα κρούσματα

Με μάσκα, αποστάσεις ασφαλείας και έως 50 άτομα στις Εκκλησίες

Χαρδαλιάς: Ελεύθερες μετακινήσεις προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα από 18 Μαΐου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (41)

Μακ

Επειδή αποκτήσαμε smartphones πιστέψαμε ότι έχουμε εξελιχθεί πάρα πολύ. Ακόμα κινούμαστε με κινητήρες εσωτερικής καύσης που ανακαλύφθηκαν ~2 αιώνες πριν και κάνουμε αναλύσεις για τον κορωνοϊό με μεθόδους που ανακαλύφθηκαν το ~1960. Ναι έχουμε έξυπνα αυτοκίνητα και πιο γρήγορα μηχανήματα αναλύσεων, αλλά η επιστήμη στην οποία βασίζονται είναι πολύ παλιά. Εξελίχθηκε η τεχνολογία των μικροεπεξεργαστών ταχύτατα, αλλά στα υπόλοιπα κινούμαστε πολύ αργά. Πρέπει να δούμε, να παρατηρήσουμε για να καταλάβουμε. Αυτό που έκανε ο Ιπποκράτης κάνουμε, αλλά με καλύτερα εργαλεία και τη συσσωρευμένη γνώση μερικών χιλιάδων ετών. Πραγματικό επίτευγμα θα είναι η εξέλιξη της γενετικής σε τέτοιο βαθμό που δεν θα χρειαζόμαστε εμβόλια και φάρμακα. Απέχουμε μερικούς αιώνες από αυτό το στάδιο...

who am l ?

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ.. Η καραμελα της  παπαραλογιας ... προσπαθεί να καλύψει τον Παγκόσμιο (βιολογικο) Πόλεμο που εχει ξεσπάσει ..  Ναι ειναι ενας ιος φτιαγμενος σε εργαστηριο δεν τους ξεφυγε αλλα τον χρησιμοποιησαν για να μπορεσουν οι elites να προχωρησουν με το σχεδιο τους για ενα παγκοσμιο ας πούμε , κρατος/ επιχειρηση . Για να μπορεσει να υπαρξει αυτο ,πρεπει να υπαρξει ο απολυτος ελεγχος των πληθυσμων . Οπως και η μειωση του παγκοσμιου πληθυσμου. Θα πεθάνετε απο κορονοιο. εμείς θέλουμε να σας προστατεύσουμε.. Παρτε και ενα τσιπακι μαζι με το εμβολιο . . (Πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει η εμμονή του δισεκατομμυριούχου Bill Gates για την παραγωγή του εμβολίου του κορωνοϊού ενώ μεγάλες υποψίες έχει προκαλέσει το γεγονός ότι 2 μήνες πριν την πανδημία χρηματοδοτήθηκε μια προσομοίωση από το ίδρυμα Gates βάση της οποία 65 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από κορωνοϊό! Αυτό δημιουργεί την απορία: Ήταν μια διαβολική σύμπτωση; Ή κάτι άλλο;) Ο αγώνας ειναι μεταξύ παγκοσμιοποιητών που θέλουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κράτους και εκείνων που θέλουν να διατηρήθει το Status quo. Διατηρώντας την παγκόσμια επιρροή τους όπως πριν .Η Αλήθεια ειναι  οτι Χωρίς την εξαπάτηση της Κίνας και την καλυψη  του ΠΟΥ (ΟΗΕ δηλαδή παγκοσμιοποιηση)  για το Πεκίνο, η επιδημία θα μπορούσε να ήταν πιο περιορισμένη και ο κόσμος τουλάχιστον θα είχε περισσότερο χρόνο να αντιδράσει στον ιό. και τιμωρώντας τους γιατρούς και τους εξαφανισμένους δημοσιογράφους που είπαν την αλήθεια, ενώ ο ΠΟΥ διέπραξε αμαρτίες παράλειψης Στην πραγματικότητα, η Κίνα και ο ΠΟΥ συνεργάστηκαν για να εκθέσουν τον υπόλοιπο κόσμο στον ιό , την ίδια στιγμή υποτιμούσαν τους κινδύνους του.  Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΑΠΟΦΑΣΊΣΤΗΚΕ ΤΟ 1975 ΣΤΗΝ ΛΙΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ .(απο τον ΟΗΕ) ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ,,ΩΣ ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΡΑΤΆΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΟΜΗΡΟΥΣ  Kαποιοι  κινούν τα νηματα πισω απο την κουρτίνα ωστε να χορεύουμε σαν τις κούκλες στο κουκλοθέατρο Δυστυχώς, αυτό δεν είναι ψευδή νέα ή συνωμοσίες. Έχουν υπογράψει μια πολιτική και όχι μια επιστημονική δήλωση που περιλαμβάνει ρητά τη τεχνητή μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, τη τεχνητή μείωση της ανθρώπινης γονιμότητας και τον οικογενειακό προγραμματισμό.θα απαγορεύονται η ιδιοκτησία γης επισης και δεν θα υπαρχει οικονομία τράπεζες και χρημα . Το να μην θες να πιστέψεις κατι .αυτο δεν το κανει λιγοτερο αληθεια...

Κυνικός

Και εγώ που νόμιζα ότι η μόνη λύση είναι να μείνω σπίτι για τα επόμενα 30 χρόνια, δηλαδή μέχρι να γίνω 80, οπότε θα είμαι και εντελώς ευπαθής γέρος και θα μείνω ακόμα περισσότερο μέχρι να πεθάνω... Ωστε οι επιστήμονες έχουν και πράγματα που αγνοούν; Πέφτω από τα σύννεφα...

Konstantinos Kostikas

Άρθρο με ουσία και χωρίς φανφάρες, ξερολισμό ή περιττές λεπτομέρειες. Pls θέλουμε περισσότερο τέτοια άρθρα σαν αυτό. Μπράβο πρώτο θέμα.

Λάθος το γένος του άρθρου

To πρώτο ερώτημα αναφέρεται «στον» covid-19. Έτσι όμως λέγεται η νόσος (θηλυκού γένους στα ελληνικά). Ο ιός λέγεται SARS-Cov-2.

Λοιμωξιολόγος ψάλτης με 7 παιδιά

Αργά ξυπνήσατε,τώρα ο κλέφτης μπήκε σπίτι κι έχει κόψει το τηλέφωνο

Κουλιτσα

Ο κλασικος Ελληναρας όταν γίνεται σεισμός γίνεται σεισμολογος και ξέρει τα πάντα καλύτερα απο τους επιστήμονες.Τώρα έγιναν όλοι γιατροί και οι καθηγητές πανεπιστημιου είναι το τίποτα μπροστά τους.

Three

Ο ανθρωπος δεν ειναι Θεος ηρεμηστε ολοι οι ξερολες εδω μεσα

Ειρήνη@@@

Τιιιιιιι ??? Δεν έχει η ,παντοδύναμη για κάποιους Επιστήμη απαντήσεις ??? Καλά κ τζάμπα εσπευσαν καποιοι να την θεοποιησουν ??? Τζάμπα εβαλαν τον Θεό στην άκρη ??? Λοιπόν ο,τι μα ο,τι κ να κάνει ο παντοδύναμος επιστημονικά άνθρωπος, θα τρέχει πάντα τελευταίος πισω απο τις εξελίξεις...λοιπόν μάγκες, χωρίς Θεό ο άνθρωπος είναι ενα ΤΙΠΟΤΑ, κυριολεκτικά όμως. Αντε γεια λοιπόν και αμα Ποτέ καταληξουν οι λοιμωξιολογοι θα έχει προκύψει κατι νεο και πολυ χειρότερο.

@Ειρήνη@@@

Ο θεός σου για ποιό λόγο άφησε τον ιό να εξαπλωθεί και να σκοτώσει τόσους ανθρώπους;Σε τόσο μοχθηρό θεό πιστεύεις;Ντροπή σου, μισάνθρωπε βρωμιάρη. ΥΓ Ο θεός σου, αφού σκότωσε τόσο κόσμο, ποια θεραπεία προτείνει για να σωθούν οι υπόλοιποι;

Αν κρυβόμασταν από ότι δεν γνωρίζουμε δεν θα μαθαίναμε τίποτα ποτέ

Επιστήμονες χειρότεροι σκοταδιστές από θρησκόληπτους!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία