LIVE

Κορωνοϊός

Πλησιάζει η κανονικότητα: Ανοίγουν τα καταστήματα και o δρόμος για ελεύθερες μετακινήσεις

Katastimata-anoigma-arthro

Ποιές επιχειρήσεις επανέρχονται από Δευτέρα και με τι ωράριο - Σε τρεις φάσεις η απελευθέρωση των μετακινήσεων στα νησιά - Η συμμόρφωση των πολιτών πυροδοτεί το «καλό σενάριο» για την κυβέρνηση

Το επόμενο δεκαπενθήμερο φέρνει την κανονικότητα σε… απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα, αφού η πρώτη εβδομάδα της σταδιακής άρσης των μέτρων κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά και οι όποιες «παραφωνίες» αντιμετωπίστηκαν στη ρίζα τους.

Με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να σαρώνουν την επικράτεια, 414 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, 18 παραβάσεις ως προς τη λειτουργία επιχειρήσεων, 18 συλλήψεις και αυστηρές συστάσεις -κυρίως σε νεαρές και νεαρούς – συγκεντρωμένους σε πλατείες ή άτυπα take away πάρτι εντοπίστηκαν γρήγορα και αποφασιστικά, μειώνοντας την περίμετρο της «ανυπακοής».

Προς τα «καλά σενάρια»

Οι μεμονωμένες, αυτές, περιπτώσεις καταστρατήγησης των μέτρων προστασίας, σε συνδυασμό με την σχεδόν καθολική συμμόρφωση των πολιτών με την τήρηση της ατομικής υγιεινής (Χέρια – Αποστάσεις – Μάσκες), φαίνεται να πυροδοτούν τα «καλά σενάρια» στο κυβερνητικό επιτελείο, όπως διαφάνηκε χθες ανάμεσα στις γραμμές των δηλώσεων κορυφαίων υπουργών.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο» οι απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης στα νησιά να ταξιδέψουν προς αυτά μετά τις 18 Μαΐου, οπότε και ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα», αποκάλυψε χθες, μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, χαρακτηρίζοντας ως ορόσημο για την μετάβαση στην πλήρη κανονικότητα, οπότε και εκκινούν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις εστίασης. Με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες διάσωσης της φετινής τουριστικής σεζόν στο μέτρο του δυνατού, η δυνατότητα κατεύθυνσης των απασχολούμενων στον κλάδο της εστίασης από τις 18 Μαΐου και εξής στις νησιωτικές περιοχές θα παρείχε μια κρίσιμη υπηρεσία στον τομέα του τουρισμού, συνθήκη που επιχειρεί να δρομολογήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάσκα στα πλοία

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, «προετοιμάζουμε τα πρωτόκολλα των πλοίων» εξήγησε στο Θέμα 104, 6 ο κ. Πλακιωτάκης, τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι:

· η χωρητικότητα των πλοίων θα μειωθεί στο 50% και στο 55%, αν έχουν δυνατότητες καμπίνας,
· η δυνατότητα φιλοξενίας θα είναι ένας επιβάτης ανά καμπίνα,
· η διάθεση των καμπινών θα γίνεται από τον αφετήριο λιμένα και όχι από τους ενδιάμεσους,
· θα τηρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας,
· θα υπάρχουν ειδικοί χώροι ασφάλειας και απομόνωσης στα πλοία,
· ενώ η χρήση της μάσκας στα πλοία θα είναι υποχρεωτική
· επιπλέον, από τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσει και η θερμομέτρηση από τις διεθνείς πλόες και θα επεκταθεί στη συνέχεια στα εσωτερικά δρομολόγια.

Το «πράσινο φως» προς την απελευθέρωση των μετακινήσεων και επί ξηράς φαίνεται πως ανάβει στις 18 Μαϊου το κυβερνητικό επιτελείο, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να ανοίγει σήμερα και για πρώτη φορά το όλο το τελευταίο διάστημα παράθυρο μετάβασης σε περιοχές εκτός νομού, της ηπειρωτικής όμως χώρας.

«Αντιλαμβανόμαστε, κατανοούμε πλήρως την ανάγκη των συμπολιτών μας να μετακινηθούν εκτός νομού κατοικίας για μια πληθώρα λόγων. Τους καλούμε όμως να κάνουμε υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε και αν όλα πάνε καλά, θα είναι δυνατή η μετακίνησή τους χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν εκτός του μόνιμου τόπου κατοικίας και για δευτερεύοντες λόγους (υγεία, εργασία και τροφοδοσία συνιστούν τους πρωτεύοντες) στα μέσα Μαΐου.

Λιγότερη… πανδημία στην τηλεόραση

Την ίδια ώρα, πολύτιμη ώθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο για να προχωρήσει και αυτό με τη σειρά του στο επόμενο βήμα, δίνουν οι μικροί αριθμοί νέων κρουσμάτων και θυμάτων, εκπέμποντας την εικόνα μιας παγιωμένης σε χαμηλά ποσοστά και «ελεγχόμενης» εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα, δεδομένα που παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο οι λοιμωξιολόγοι. Δηλωτικό, επιπλέον, της συγκρατημένης αισιοδοξίας μεταξύ γιατρών και κρατικών αξιωματούχων αποτελεί και η διακοπή της ενημέρωσης από τους κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά σε καθημερινή βάση, επιλέγοντας στο εξής να απευθύνονται στους πολίτες μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες 4 (αντί για 7) φορές την εβδομάδα.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό | Τσιόδρας - Χαρδαλιάς - Παπαθανάσης 08.05.2020


Βαρόμετρο, πάντως, στις τελικές αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου θα αποτελέσει η προσαρμογή στην νέα καθημερινότητα από τη Δευτέρα, οπότε και επαναλειτουργεί η συντριπτική σχεδόν πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων. «Είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε αργά, από το να αναγκαστούμε να γυρίσουμε πίσω» σχολίασε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, δείχνοντας την κατεύθυνση εξασφάλισης του συλλογικού κεκτημένου της χαμηλής μετάδοσης της νόσου, παρά τις ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση αν η εφαρμογή των κανόνων προστασίας, από κοινού με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα περιορίσουν τυχόν «παραφωνίες» αρχής γενομένης από Δευτέρα, δεν αποκλείεται να απελευθερωθούν ακόμη και νωρίτερα εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Με το πείραμα της …πειθαρχίας εν κινήσει, πλήρεις οδηγίες για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου μεθαύριο έδωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα ανοίγουν επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:

· εξοπλισμού ήχου και εικόνας
· κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
· σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
· χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
· ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
· επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
· εγγραφών μουσικής και εικόνας
· παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
· υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
· καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
· ρολογιών και κοσμημάτων
· καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Παράλληλα, επιστρέφουν στην έδρα τους, δηλαδή στα καταστήματά τους και οι επιχειρήσεις:

· ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
· ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
· ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
· καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop).

Ρολά σηκώνουν μεθαύριο και:

· οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
· οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
· καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Κοινός παρονομαστής, ωστόσο, για όλο το φάσμα επιχειρήσεων και καταστημάτων που εκκινούν μεθαύριο αποτελεί η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπουν:

1. Την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού ατόμων ανά κατάστημα:

· Έως 20τμ: 4 άτομα
· Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
· Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
· Την μεταφορά της ώρας έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων στις 10 το πρωί.
· Την υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
· Την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Ακόμη πιο στενό καθίσταται από υγειονομικής άποψης το πλαίσιο λειτουργίας για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, τις Σχολές Οδηγών, αλλά και την πώληση βιομηχανικών προϊόντων σε πάγκους και λαϊκές αγορές.

Δρακόντεια μέτρα

Συγκεκριμένα, ως προς τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες, ενώ υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες. Με ραντεβού αποκλειστικά και μόν θα ανοίξουν μεθαύριο και οι Σχολές Οδηγών, με τους ιδιοκτήτες τους να τηρούν υποχρεωτικά κατάλογο πελατών, με υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν και για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, καθώς επιβάλλεται:

· Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
· Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές εως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
· Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
· Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Μαρία

Κούλη τρέχα. Να ανοίξεις την τουριστική περίοδο ! Τώρα ψάχνεις δικαιολογίες για να σταματήσεις το θέατρο της μάσκας και των προστίμων.

Κωστας

Παντως οι πλατειες ειναι γεματες ηλικιωμενους με καφεδες και υψηλη κριτικη.....

Αμάν πια

Επιτέλους να φτιάξω τη ρημάδα τη βρύση που μου χει σπάσει τα νεύρα και να πάρω και ντουί για το ρημάδι το φωτιστικό, και σιλικόνη για το σιφώνι! Επιτρέπεται αυτά τα μαγαζιά να είναι δυο μήνες κλειστά;

Dr.

Έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν έπρεπε να κλείσουν αυτά τα μαγαζιά.

ΤΙΜΩΡΟΣ ΚΡΑΤΙΚΏΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ

Τα πράγματα είναι παρα πολύ δύσκολα. Εκλογές σύντομα για νέα αυτοδύναμη εντολή Μητσοτάκη και διάλυση του απατεώνα λαϊκιστή Τσίπρα αλλιώς δεν βγαίνει η τετραετία ομαλά. Δύσκολη απόφαση αλλά απαραίτητη για το καλό όλων μας.

Φωταρας

Τα studio ποτέ θα ανοίξουν ρε παλληκάρια. Μια επίσημη ανακοίνωση δεν έχουμε ακούσει.το νοίκι τρέχει τα κορίτσια γκρινιάζουν οι πελάτες δυσανασχετούν. Όλη μέρα πάνω από το pc ειμαι για ακυρώσεις.μετρα στηρίξεις για μας τίποτα?

Leon Degrelle

Τα νησιά πρέπει να τα αντιμετωπίσετε σαν προϊοντα. Οι νέοι στην ενδοχώρα ειδικά κάτω των 30 χωρίς προβλήματα, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι ακόμα και να αρρωστήσουν. Η Φύση γνωρίζει. Η γεροντοκρατούμενη Ελλάδα δεν γίνεται να διοικείται για πολύ ακόμα από μαρξιστές ανθέλληνες και φιλάργυρους νεοφιλελέδες γέρους. Κάντε τόπο.

Δε βαριέσαι...

και οι νέοι θα γεράσουν..

Ναι καλά

Ας βγουν πρώτα από τα φουστάνια της μάνας τους η νέοι και ας αρρωστήσουν ελεύθερα. Όσο για τον χώρο που ψάχνεις, να είσαι σίγουρος ότι θα καλυφθεί από τους "ψημένους" στην δουλειά μετανάστες και όχι από τους βουτηρομπεμπέδες. Σιγά μην πάτε να δουλέψετε τεχνίτες, αγρότες, τουριστικά επαγγέλματα, συναγωνιζόμενοι τους ξένους !!

Γιώργος ΝΔ

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ανεργία φτώχεια και στο βάθος μετανάστευση. Ο τζίρος των επιχειρησεων στο μείον 50% και τους Έλληνες να κοιτάνε χαμένοι τους επιδοτουμενους λαθρο των χιλίων ευρώ το μήνα να περιμένουν να μας μπολιασουν. Οι Τούρκοι δίπλα μας είναι έτοιμοι για τα χειρότερα και εμείς ασχολούμαστε με τα πάρτι στις πλατείες και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Αδωνη και του Τσιορδα

γκουρου

καμια κανονικότητα δεν πλησιαζει , την τελευταια εβδομαδα ολοι εχουν ξεσαλωσει και δεν προσεχουν καθολου , οχι μονο στις πλατειες που λενε για τους εφηβους αλλα παντου , ολες οι γειτονιές ειναι γεματες με παιδια με ποδηλατα εικοσι εικοσι πανε μαζι , επισκεψεις στα σπιτια ειναι καθημερινες καμια δεκαρια ατομα μαζευονται για πλακα . ΤΟ μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να προσεχουμε ο καθενας ατομικα , μετρα δεν προκειται να παρουν αλλα διοτι δεν υπαρχει σαλιο . οι συνομωσιολογοι πετυχαν να κανουν τον κοσμο να πιστευει οτι δεν υπαρχει ιος , η τελεια καταιγιδα ερχεται .

Η καταιγίδα

έρχεται ετσι κι αλλιώς απλά με το μάντρωμα την καθυστέρησες και βέβαια τα λάθη σε αυτή τη ζωή πληρώνονται. Ξύπνα καλύτερα γιατί είσαι βαθιά νυχτωμένος.

Σημαντική ερώτηση

Τα γυμναστήρια πότε θα ανοίξουν να σκεφτούν λίγο και εμάς τους νάρκισσους πως θα βγούμε στην παραλία το καλοκαίρι ;

Εντελώς Ερωτικός

Εγώ πάντως σκέφτομαι ποτε θα ανοίξουν οι οίκοι ανοχής... Τα έχω παίξει!!!

κα

Να μην ανησυχούν οι νάρκισσοι. Από την πείνα μέχρι τον Αύγουστο θα είναι στυλάκια!

Νώντας

Χωρίς εμβόλιο ή έστω αποτελεσματική θεραπεία χωρίς νοσοκομεία , δεν θα υπάρξει κανονικοτητα δυστυχώς..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης