Σχολεία: Θα ανοίξουν με 15 μαθητές ανά τάξη, αποστάσεις 1,5 μέτρου και... μεμβράνη στους υπολογιστές

1etoima-sxoleia-koronoios-arthro

Με 15 μαθητές ανά τάξη, αποστάσεις 1,5 μέτρου και... μεμβράνη στους υπολογιστές οι αίθουσες - Τι προβλέπει εγκύκλιος για την προσέλευση των μαθητών, τα διαλλείμματα και την... φορά των θρανίων

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων στην οποία περιέχονται επιπλέον λεπτομέρειες για την επόμενη ημέρα των σχολικών μονάδων.

Στην ΚΥΑ ορίζεται ότι η απόσταση ασφαλείας ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι το 1,5 μέτρο και όπου αυτό δεν είναι εφικτό το τμήμα χωρίζεται στα δύο.

Τα ισοδύναμα υποτμήματα, σύμφωνα με την ΚΥΤΑ, θα συγκροτούνται κατ' αλφαβητική σειρά με μέριμνα του Διευθυντή του κάθε σχολείου.

Διευκρινίζεται, επίσης, πως θα προσέρχονται τα υποτμήματα στα σχολεία εναλλάξ ανά ημέρα ενώ για σχολικές μονάδες που έχουν την υποδομή να φιλοξενήσουν όλα τα υποτμήματα η διδασκαλία μπορεί να γίνεται καθημερινά.

Δείτε φωτογραφίες από σχολική αίθουσα που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να τηρούνται οι αποστάσεις

etoima-sxoleia-koronoios__4_
etoima-sxoleia-koronoios__5_
sxoleia-koronoios__2_
sxoleia-koronoios__3_
sxoleia-koronoios__1_
1etoima-sxoleia-koronoios-maketa
1etoima-sxoleia-koronoios-arthro


Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς μαθητών σε παράλληλη στήριξη ή τους σχολικούς νοσηλευτές καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ενώ «κατά τα λοιπά, η χρήση προστατευτικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική».

Στο τρίτο άρθρο της ΚΥΑ τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνεται αερισμός των αιθουσών, ότι θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες ατομικής υγεινής ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο μάθημα της Πληροφορικής με την οδηγία τα πληκτρολόγια να καλύπτονται από μεμβράνη οικιακής χρήσης που θα αντικαθίσταται με την εναλλαγή κάθε χρήστη.

Στην ΚΥΑ προβλέπεται επίσης ότι θα είναι κλειστά τα κυλικεία καθώς και ότι δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές και σχολικοί περίπατοι μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.

Δείτε ΕΔΩ την Κοινή Υπουργική Απόφαση

sxoleia-koronoios__3_
sxoleia-koronoios__2_
sxoleia-koronoios__1_


Πώς θα γίνεται η προσέλευση των μαθητών, τι ορίζεται για τα διαλλειμματα

Στα σχολεία εστάλη σήμερα, Πέμπτη, και εγκύκλιος με οδηγίες για τη διαρρύθμιση των αιθουσών και την οργάνωση των διαλειμμάτων.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος προβλέπει:

- Για την προσέλευση στον χώρο του σχολείου

Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση-αποχώρηση στη σχολική μονάδα, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.

- Για τη διαρρύθμιση των αιθουσών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο.

Προτείνεται, επίσης, τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι είναι σημαντική η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

- Ωράρια διαλειμμάτων

Προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων, είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα εφημεριών θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών σε κάθε χώρο του σχολείου.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη σταδιακή έξοδο, με σειρά, των μαθητών στο προαύλιο. Κάθε τμήμα/τάξη θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο και απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο).

- Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν τη δυνατότητα να καλούν τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεδρίαση σε χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των εκπαιδευτικών, ακόμη και αν αυτό απαιτεί τη μετακίνηση της συνεδρίασης του Συλλόγου σε άλλο χώρο από εκείνο που συνήθως χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό.

- Για τους καθηγητές γυμνασίων

Ειδικότερα, για τους καθηγητές γυμνασίου, η καθημερινή παρουσία στο σχολείο δύναται, έως την επανέναρξη της λειτουργίας των γυμνασίων, να ορίζεται από τον διευθυντή σύμφωνα με τις διοικητικές ανάγκες σε κάθε περίσταση.

Οι αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ

Την Τετάρτη εσταλησαν στις σχολικές μονάδες αναλυτικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολείων  από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν ενημερωτικά σημειώματα προς Διευθυντές σχολείων, Εκπαιδευτικούς, Γονείς/κηδεμόνες και Μαθητές.

Υγιεινη-Χεριων-αφισα-1-


Το υπ. Παιδείας καλεί τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής και τους υπενθυμίζει αφενός να τα κρατούν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα και αφετέρου να τα αποθαρρύνουν να συνωστίζονται σε κλειστους χώρους.

checklist


Από τους εκπαιδευτικούς το υπ. Παιδείας ζητά να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους, να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα και να συμμετέχουν στον καθαρισμό επιφανειών και αντικειμένων.

checklist-ekpaideytikoi


Απευθυνόμενο στους μαθητές το υπ. Παιδείας τους καλεί να τηρούν τις αποστάσεις αλλά και να ακολουθούν τους κανόνες σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος.

checklist-mathites
checklist-efivioi


Οι οδηγίες, τέλος, για τους διευθυντές εκτείνονται σε συνολικά εννέα σελίδες και αφορούν λεπτομέρειες για την οργάνωση της σχολικής ζωής, των αιθουσών διδασκαλίας, των ειδικών μαθημάτων κ.α.

Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες για τους διευθυντές

Στο πακέτο περιλαμβάνονται και αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί πριν και αφού μπουν στην τάξη, τι θα συμβαίνει στο διάλλειμμα αλλά και τι πρέπει να αποφεύγεται όσον αφορά τα αντικείμενα και τον κοινό εξοπλισμό

senaria__1_
senaria__2_
senaria__3_
senaria__4_


Αντίστοιχες οδηγίες περιλαμβάνονται και σε έναν οδηγό 17 σελίδων με εικόνες και επεξηγήσεις για τη συμπεριφορά μέσα στη σχολική μονάδα

Δείτε ΕΔΩ τον αναλυτικό 17σελιδο οδηγό

Στο πακέτο, τέλος, περιλαμβάνονται οι διακασίες για τον καθαρισμό και την εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εξοπλισμό στα σχολεία.

Δειτε ΕΔΩ τις οδηγίες για καθαρισμό

Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο του υπ. Παιδείας

Ειδήσεις σήμερα:

Σταϊκούρας στον ΘΕΜΑ 104,6: Σκεφτόμαστε λελογισμένες μειώσεις φόρων - Ποιοι θα στηριχθούν και τον Ιούλιο

Όλο το σχέδιο για την ακτοπλοΐα: Πώς θα ταξιδέψουμε φέτος το καλοκαίρι

Όλοι μαζί και ο Τσίπρας... χώρια στην εκδήλωση για την τιμητική πλακέτα της Marfin

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Δάσκαλοι και καθηγητές από τα Lidl

Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από Ελληνες Δημόσιους Υπαλλήλους

.

Οι διευθυντές να υπογράφουν υπεύθυνες για την υγεία των μαθητών δηλώσεις παρουσία δικηγόρου

Αντωνης

Το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλο ρίσκο τώρα.... Η γ Λυκείου δεν θα πάει γιατί θα διαβάζουν σπίτι....στις άλλες τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου δεν υπάρχουν εξετάσεις.....για δημοτικά νηπιαγωγεία παιδικους σταθμούς υπήρχε πιο μεγάλη λογική να ανοίξουν λόγω δουλειάς των γονέων ......αλλά όχι την 1η Ιουνίου αφού έκλειναν στις 12 Ιουνίου

Εγκληματίες

Ντροπή.

προς Δημητρης

πρέπει να ανοίξουν, για να ανοίξουν κ άλλες δουλειές κ η ψυχολογία. Βέβαια το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα των σχολείων, είναι όπως κ οι δημόσιες τουαλέτες.

@

Είσαι για λύπηση.

Διαλεξτε

Αν δεν ανοιξουν τοτε κουρεμα μισθων 70% στους κοπρους

Βασίλης

Αν είσαι γονιός που τ' άφηνε ξαμολυτά τα παιδιά του έξω να συγχρωτίζονται σε μπουλούκια με φίλους (ενώ εμείς οι βλάκες καθόμασταν μέσα επι διμήνου) για να έρθουν μετά στο σχολείο ως ασυμπτωματικοί φορείς και χωρίς να κρατούνε κανένα μέτρο ασφαλείας για να μας στείλουν στα θυμαράκια, καλύτερα να γίνει απο εσένα η περικοπή μισθού που άφηνες τα παιδιά σου να μεγαλώνουν αυτοφυώς σαν μανιτάρια χωρίς ανατροφή για να χεις το κεφάλι σου ήσυχο. Έρχομαι εγώ να κάνω την δική σου δουλειά που δεν είναι κατηγορίας κόπρου όπως ισχυρίζεσαι να μπείς εσύ στην τάξη με 15 έφηβους να δούμε πόση ώρα θα αντέξεις.

@Διαλεξτε

Κόπρο να πεις τον εαυτό σου γίδι.

Δεν ακουτε

Τους γονεις...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ .Η Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΥ 8 ΜΕΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΚΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΣΚΟ.ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης