«Νέα καθημερινότητα»: Κωδικοποιημένα όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

metra-0

Τι αλλάζει και από πότε για Μέσα Μεταφοράς, μετακινήσεις, σχολεία, Εκκλησίες, εστίαση, ξενοδοχεία - Πως θα λειτουργήσει το Δημόσιο - Κλειστοί οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας - Αναλυτικά τα επτά στάδια

Μια νέα πραγματικότητα ξεκινάει την Δευτέρα 4 Μαΐου με την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Από την ερχόμενη Δευτέρα καταργείται η αποστολή sms στο 13033 ή η έγγραφη βεβαίωση.

Ωστόσο, η κυκλοφορία σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να συνοδεύεται και από μάσκα. Επίσης θα επιτραπεί η επαναλειτουργία καταστημάτων, με αυστηρούς υγιειονομικούς κανόνες και στην περίπτωση που δεν τηρείται της χρήσς προστατευτικής μάσκας θα επιβάλλεται τσουχτερό πρόστιμο 150 ευρώ.

Αναλυτικά τι περιλαμβάνει η νέα καθημερινότητά που ξεκινά στις 4 Μαΐου:

-Καταργείται το sms και η κυκλοφορία πλέον θα γίνεται ελεύθερα
-Από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.
χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα καταστήματα, νοσοκομεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαγνωστικά κέντρα κ.α.
-Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία μόνο για την Γ Λυκείου και στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια.
-Την 1η Ιουνίου και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.
-Κλειστοί θα είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
-Οι εκκλησίες θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου για ατομική προσευχή και στις 17 Μαΐου για όλους τους πιστούς πάντα με μέτρα ασφαλείας.
-Οι οργανωμένες παραλίες θα μείνουν κλειστές.

Πιο αναλυτικά τα μέτρα

Ποια καταστήματα ανοίγουν στις 4 Μαΐου και ποια στις 11 Μαΐου – Σε 7 στάδια το άνοιγμα των επιχειρήσεων

Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών ανοίγουν στις 4 Μαΐου. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά:

Στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Στο τρίτο στάδιο στις 18 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πως θα λειτουργήσει το Δημόσιο – Κλειστά τα ΚΑΠΗ και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Συνεχίζονται η εξ αποστάσεως και η εκ περιτροπής εργασία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, από την προσεχή Δευτέρα οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που εργάζονται σε πρωινή βάρδια θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις, είτε στις 7, είτε τις 8 ή είτε στις 9 το πρωί. Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να φροντίζουν για την ισοκατανομή των εργαζομένων σε κάθε μία από τις τρεις ζώνες.

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των σχολείων. Όταν θα ανοίξουν τα δημοτικά, τα γυμνάσια, οι παιδικοί κι βρεφικοί σταθμοί, με εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών θα επανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων της ειδικής άδειας. Διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διατηρείται όπως έχει και ο τρόπος εξυπηρέτησης με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση, αυτή συνεχίζεται να γίνεται με προκαθορισμένο ραντεβού.

Εξακολουθεί η χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του κοινού των πολιτών από τα ΚΕΠ μέσω αποστολής εγγράφων κατ’ οίκον με ταχυμεταφορά.

Σε ό,τι αφορά στις δομές των δήμων, τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές μέχρι νεοτέρας. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη. Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά γήπεδα ανοίγουν και μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Αντίθετα δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πως θα λειτουργούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό. Η είσοδος στους σταθμούς θα είναι ελεγχόμενη ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συγχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, είναι οι κανόνες που θα ισχύουν εφεξής για τις μετακινήσεις μας.

Πιο αναλυτικά:

Στο μετρό και τον ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.

Στο τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.

Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.

Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Επίσης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.).

Επίσης, παρατείνεται η αναστολή ισχύος του δακτυλίου έως το τέλος Μαΐου. Για τα ταξί συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.


sx01
sx02
sx03
sx04
sx05
sx06
sx07
sx08
sx09
sx10
sx11
sx12
sx13
sx14
sx15
sx16
sx17
sx18
sx19
sx20
sx21
sx22


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: «Μένουμε ασφαλείς» - Διαβάστε ολόκληρο το διάγγελμα

Μόνο με ραντεβού στα κομμωτήρια - Ανοιχτά έως τις 22:00 τις καθημερινές και έως τις 21:00 το Σάββατο  

Άρση μέτρων: Δείτε εδώ σε PDF όλο το σχέδιο της κυβέρνησης

Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα εκεί που απαιτείται

Ο «οδικός χάρτης» για το ΕΣΥ - Από 4 Μαΐου τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (154)

κάθε σαβάτο μαζί με σώβρακο και φανελίτσα

θα αλάζουμε κ μάσκα . Σιγά το δίσκωλο

Ποιος κωδικός

Αντιστοιχεί σε μηνύσεις για το άνοιγμα των σχολείων? Που θα τον στέλνουμε?

Κομωτηρια

Μακιγιαζ με μασκα (εδω γελαμε).

Μπράβο

Ας είχαμε χιλιάδες νεκρούς, δεν θα υπήρχε οικονομία. Όχι μόνο στην Ελλάδα, διεθνώς. Εδώ κινδύνεψε η ζωή του Άγγλου πρωθυπουργού, που στην αρχή το έπαιξε οικονομία και αγέλη. Άριστη η κυβέρνηση και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στην πρώτη φάση. Επιτέλους, σοβαρότητα, μετρημένα λόγια και σχέδιο σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

Ο ουρανός έγινε πιο γαλανός

Επιστροφή στην κανονικότητα μας έλεγες. Α ρε Μητσοτάκη και τα δύο χέρια θα κόψω όχι μόνο το ένα που σε ψήφισε δύο φορές για πρώτη φορά ΝΔ για να φύγει ο κατσαπλιάς Στις επόμενες εκλογές ΑΠΟΧΗ δεν αξίζει κανείς σας, μας καταστρέψατε ξανά τη ζωή άχρηστοι

dj.

λάθος οι υποχρεωτικές μάσκες. θα έπρεπε να γίνει σύσταση να φοράμε μάσκες και σωστή ενημέρωση για το πως θα το κάνουμε χωρίς πρόστιμα. η μάσκα χωρίς γυαλιά είναι άχρηστη, αν φτάσει το μικρόβιο στην μάσκα από ένα φτέρνισμα θα πάει και στα μάτια. επίσης δεν έχει νόημα να είναι κάποιος στο δρόμο έξω και πριν μπει σε κατάστημα να βγάλει από την τσέπη του την μάσκα να την φορέσει πριν μπει να την βγάλει αφού βγει και χωρίς να έχει πλύνει τα χέρια του να την ξανά βάλει στην τσέπη του για το επόμενο κατάστημα, γραφείο, σούπερ μάρκετ κτλ που θα πάει. είναι μέτρο χωρίς καμια ουσιαστική προστασία όπως πολλές μέρες τώρα έχουν πει στις απογευματινές ενημερώσεις και κυρίως για αυτούς που νοσούν. ας το ξανά σκεφτούν οι αρμόδιοι γιατί έχουν μπερδέψει και το κόσμο με τοσα διαφορετικά που έχουν πει

Μαρινάτης

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ; Απλά ρωτάω , το σπούδασα το ρημάδι και δεν μου βγαίνει ! 4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.» Άρθρο 120 . 4 Χρήζει ερμηνείας ; Συμβαίνει ; Απορία : στον πόλεμο όσοι κυκλοφορούσαν ήταν υποχρεωτικό το κράνος και τους ρίχναν πρόστιμο ; Απορίες έχω πολλές !

Αγύριγο κεφάλι

Λέει ο άλλος ο Βλάκας και κολλημένος με την Δεξιά (Sergio), ότι εάν κυβερνούσαν τώρα οι Τσίπρας και Πολάκης θα είχαμε 10.000 νεκρούς!___Εγώ του απαντάω και του λέω ότι σε αυτήν την περίπτωση ΔΕΝ θα είχαμε κανέναν νεκρό. ___Διότι θα έκλειναν αυτοί ΑΜΕΣΩΣ τις αεροπορικές μεταφορές των Κεφαλαιούχων που έχουν τις αεροποριές εταιρίες με το ΠΡΩΤΟ κρούσμα της γυναίκας που ήλθε από το Μιλάνο, ή έστω ΑΜΕΣΩΣ με το δεύτερο κύμα κρουσμάτων του ΠΟΥΛΜΑΝ που ήλθε από τους Αγίους Τόπους του Ισραήλ!___Αυτοί που κυβερνάνε ΔΕΝ το έκαναν!___Τι χαίρεστε και παραληρείτε βλακωδώς λοιπόν;___Άσε που ο Τσίπρας παρά τις φωνές εναντίον των Κρατικών Νοσοκομείων των ΜΜΕ που κάποιοι είναι βουλευτές τώρα της Δεξιάς ΕΤΟΙΜΑΣΕ το διαλυμμένο λόγω απολύσεων υπό της Δεξιάς Κρατικό Σύστημα της Υγείας και σηκώνει (μόνο αυτό τώρα) το βάρος εκ του κορωναϊού!____("Κακός" λοιπόν ο Τσίπρας, ε΄; Και "καλός" ο Μητσοτάκης έ΄; __Ναι ...πολύ ... "επιτυχημένος" λέω κι εγώ!..).

@01.59Πρέπει να είσαι ο Νο 2 γελόπουλος.... ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΣΩΜΟΥ.

,

μαρια

Μάσκες μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας , υφασμάτινες που θα τις πλένουμε στους 60 C. Διπλώνεις ένα πανί και το στερεώνεις με λαστιχάκια . Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν πως γίνεται .Ένα βίντεο του αμερικ στρατού το δείχνει. Στους εργαζόμενους πρέπει να τις χορηγεί ο εργοδότης.

Αγύριγο κεφάλι

Η Κυβέρνηση αυτή (Δεξιάς-Μητσοτάκη) ΕΙΔΙΚΕΥΕΤΑΙ στον κορωναϊό!.. ______(ΚΑΙ στα πρόστιμα!).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης