Κορωνοϊός - Ο Δημήτρης Παρασκευής εξηγεί στο ΘΕΜΑ 104,6 πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Κορωνοϊός - Ο Δημήτρης Παρασκευής εξηγεί στο ΘΕΜΑ 104,6 πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Όπως είπε νωρίτερα στο ΘΕΜΑ 104,6 η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, προτεραιότητα αποτελούν τα μεγαλύτερα παιδιά - «Αν ανοίξουν τα δημοτικά, τα παιδιά δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες», τόνισε, από την πλευρά του. ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

sxoleia1
Το πλάνο που αφορά στα σχολεία, για το οποίο μίλησε νωρίτερα στο ΘΕΜΑ 104,6 η Σοφία Ζαχαράκη και που θέλει τα Δημοτικά να ανοίξουν μετά τα Γυμνάσια και Λύκεια, επιβεβαίωσε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος για την Επιτροπή για τον κορωνοϊό, στον ίδιο σταθμό, και τον Μάκη Πολλάτο.

Όπως εξήγησε ο κ. Παρασκευής, τα παιδιά του Δημοτικού είναι πιο δύσκολο να πειθαρχήσουν. Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, θα τηρηθεί το αρχικό πλάνο που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Ενδεχομένως τα Δημοτικά να ανοίξουν τον Ιούνιο, δήλωσε ο κ. Παρασκευής.

Μαγιορκίνης: Εισήγηση για άνοιγμα των σχολείων με όρους ασφαλείας για τα δημοτικά

Για την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για τη στατιστική ανάλυση για την ανοσία της αγέλης μίλησε στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κλείσιμο
«Εισηγηθήκαμε τα σχολεία να μην ανοίξουν πριν τις 11 Μαΐου», κάτι που αφορά όλες τις βαθμίδες, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης, καθώς «τα παιδιά είναι κυρίως ασυμπωματικοί μεταδότες του ιού».

Αν ανοίξουν τα δημοτικά, τα παιδιά δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, τόνισε ο καθηγητής.

Επιπλέον, είπε ότι «πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει μετάδοση μέσα στα σχολεία. Τα παιδιά καλό θα είναι να ελέγχονται πριν πάνε στο σχολείο. Οι όροι ασφαλείας για το άνοιγμα των σχολείων βρίσκεται στο τραπέζι των εισηγήσεων της επιτροπής».

Ο καθηγητής, στη συνέχεια εξήγησε πως η ανοσία της αγέλης χρειάζεται εκτενή σχεδιασμό και στατιστική ανάλυση γιατί «μπορείς πολύ εύκολα να πέσεις έξω» στους υπολογισμούς.

«Στην Ελλάδα για να μπορούμε να αποκτήσουμε πραγματική ανοσία», όπως υπολογίζει ο κ. Μαγιορκίνης, θα πρέπει οι θάνατοι να φτάσουν τους 35.000-40.000 και αυτό είναι το καλό σενάριο.

Αυτή τη στιγμή 10.000-30.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί. «Αν έχουν ανοσία και θα έχουν και μετά από δυο χρόνια δεν το ξέρουμε», είπε ο καθηγητής. Ο υπολογισμός αυτός συνεπάγεται πάνω από 1 εκατ. ώρες στη ΜΕΘ για τα επόμενα 7,5 χρόνια.

Σχολεία: Έτσι θα ανοίξουν φέτος αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά

Το περίγραμμα των σχεδίων του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων το επόμενο διάστημα μέσα στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως είπε προτεραιότητα αποτελούν «τα μεγαλύτερα παιδιά» προσθέτοντας ότι «η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή».

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση και της επιστροφής αλλά και στη μέριμνα της υγείας παιδιών και εκπαιδευτικών αλλά και την κάλυψη της ύλης θα χαρακτηρίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές αλλά και τις ειδικότερες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία».

Σύμφωνα με την ίδια «τα παιδιά θα γυρίσουν πίσω θα πρέπει να κάνουν συχνή χρήση αντισηπτικών» ενώ μετά από σχετική ερώτηση απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οδηγία για μάσκες στα σχολεία».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι «οτιδήποτε αποφασιστεί θα έχει λάβει υπόψη και τις ευπαθείς ομάδες».

Ερωτηθείσα για τυχόν απογευματινή λειτουργία των σχολείων η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι «εξετάσαμε διάφορα σενάρια, είδαμε και τι σημαίνει βάρδιες και μειωμένη ώρα. Όλα τα σενάρια που έχουμε δουλέψει έχουν δοθεί προς αξιολόγηση».

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά δημοτικού μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Για τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσε να δοθεί απώτατο όριο στα τέλη Ιουνίου. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν τον περιορισμό των Πανελλαδικών που αφορά και έναν ευρύτερο προγραμματισμό» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Παιδείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε live: Οι ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

Άρση των μέτρων: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα

Αρση των μέτρων: Ετσι θα ανοίξουν εστιατόρια, καφέ και κλαμπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης