Πίνουμε εμφιαλωμένο νερό με εξασθενές χρώμιο!

Πίνουμε εμφιαλωμένο νερό με εξασθενές χρώμιο!

Να τεθούν εθνικά όρια ζητά ο ΕΦΕΤ, αλλά αρνείται να μετρήσει το νερό!

Πίνουμε εμφιαλωμένο νερό με εξασθενές χρώμιο!
Με βαρέα μέταλλα και το ένοχο για καρκινογενέσεις εξασθενές χρώμιο κυκλοφορούν στο εμπόριο τα εμφιαλωμένα νερά, την ώρα που η πολιτεία μέσω των εποπτικών της φορέων δείχνει να αδιαφορεί για τις μετρήσεις πιστοποιημένων εργαστηρίων, οχυρωμένη πίσω από την ανυπαρξία ανώτατων ορίων στο εξασθενές χρώμιο.

Η ειρωνεία είναι ότι ενώ τα αρμόδια υπουργεία αναγνωρίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις από το βλαβερό για την δημόσια υγεία μέταλλο, θεσπίζοντας ανώτατο όριο 3 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο για τα επιφανειακά νερά (ποτάμια, λίμνες) και 30 μικρογραμμάρια στα υγρά απόβλητα των βιομηχανιών, στο πόσιμο νερό δεν έχουν καθοριστεί ακόμη όρια. Η χώρα μας παραμένει προσκολλημένη στα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο που είναι το όριο που ισχύει όμως μόνο για το ολικό χρώμιο!

Από τις παραμονές Χριστουγέννων έχει σταλεί στο γραφείο του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου εμπιστευτικός φάκελος με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των Οικολόγων Πρασίνων σε εμφιαλωμένα νερά. Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώνονται υψηλές συγκεντρώσεις έως και 22 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο εξασθενούς χρωμίου σε τρεις από τις εννιά ετικέτες εμφιαλωμένων νερών που ελέγχθηκαν, βάσει του μεριδίου της στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για συγκεντρώσεις που εμφανίζονται 1.000 φορές πάνω από την τιμή των 0,02 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο που Αμερικανοί επιστήμονες πρότειναν ως στόχο για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας, μετρώντας τις επιπτώσεις από την δράση του εξασθενούς χρωμίου στην Καλιφόρνια.

Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει κάποια αντίδραση του υπουργείου, παρά το ντόρο που έχει προκληθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από την τοξική ρύπανση των υπογείων νερών με εξασθενές χρώμιο, στρέφοντας όλο και περισσότερους καταναλωτές στις ρυπασμένες περιοχές της Μεσσαπίας στην Κεντρική Εύβοια και του Ασωπού στην Βοιωτία, στα «ασφαλή» εμφιαλωμένα νερά.

«Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες στο διαδίκτυο αλλά υπάρχουν και καταγγελίες ότι τα εμφιαλωμένα νερά δεν είναι ασφαλή. Επειδή η πολιτεία δηλώνει αναρμόδια να μετρήσει το εξασθενές χρώμιο, αποφασίσαμε να πάρουμε δείγματα νερού και να τα στείλουμε σε πιστοποιημένο ιδιωτικό εργαστήριο από το οποίο διαπιστώθηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή των 20 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο με μέγιστη τιμή τα 22 μg/l. Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώθηκαν και στην δεύτερη μέτρηση που έγινε ένα μήνα αργότερα» εξηγεί ο κ. Νίκος Μάντζαρης χημικός μηχανικός από τους Οικολόγους Πράσινους. Όπως σημειώνει, «η πολιτεία οφείλει να θεσπίσει εθνικό όριο, βασιζόμενη στην αρχή της προφύλαξης γιατί μόνο έτσι προστατεύεται η δημόσια υγεία» και ζητά από το υπουργείο Υγείας να αποσύρει από την αγορά όλες τις παρτίδες νερού με εξασθενές χρώμιο, θυμίζοντας το όριο των 2 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο που όρισε το δικαστήριο της Χαλκίδας στην περιοχή της Μεσσαπίας μετά από προσφυγή των κατοίκων το 2010.
Κλείσιμο

Δηλώνουν αναρμόδιοι στον ΕΦΕΤ
 
Το παράδοξο είναι ότι ο ΕΦΕΤ που είναι το αρμόδιο όργανο της πολιτείας για να ελέγχει τα τρόφιμα, αν και παρακολουθεί με δικά του προγράμματα το εμφιαλωμένο νερό δεν μετρά ξεχωριστά το εξασθενές χρώμιο. Ακόμη και το Γενικό Χημείο του Κράτους, αρνήθηκε σύμφωνα με τις καταγγελίες των Οικολόγων Πρασίνων να ερευνήσει τα δείγματα του εμφιαλωμένου νερού επικαλούμενο φόρτο εργασίας!

Μόλις τις τελευταίες μέρες  και μετά τα ανησυχητικά ευρήματα για τα εμφιαλωμένα, με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων προαναγγέλλει ότι από φέτος θα εντάξει πρόγραμμα έρευνας για βαρέα μέταλλα, για τα οποία δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια, τονίζοντας την ανάγκη για θέσπιση εθνικού ορίου.

Πέρσι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ υπήρχε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης περίπου 17 ετικετών εμφιάλωσης νερού (εγχώριων και ξένων), το οποίο φέτος αναμένεται να διευρυνθεί. Όλα σχεδόν τα εμπορικά σήματα βρέθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, παρόλο που στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα κ. Γιάννης Μίχας σε συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι το 15% των εμφιαλωμένων νερών παρουσιάζει προβλήματα!

Με την νεότερη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, υπογραμμίζεται ότι υπέρβαση θεσμοθετημένων ορίων παρατηρήθηκε σε δύο εμπορικά σήματα (σ.σ εμφάνισαν υψηλές συγκεντρώσεις βρωμικών ιόντων) για τα οποία διατάχθηκε απόσυρση προϊόντων και στη μία περίπτωση, προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Η αδράνεια όμως της πολιτείας εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ανθρώπινη υγεία καθιστά έρμαια παραπληροφόρησης τους πολίτες που αναζητούν επιτακτικά έγκυρες και πειστικές απαντήσεις για την ποιότητα των νερών που καταναλώνουν.

Ποιος θα προστατεύσει τον καταναλωτή από στοιχεία συγκεκριμένης επιστημονικής έκθεσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία κατονομάζει τρεις εταιρείες εμφιάλωσης για εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου αλλά όταν ερωτάται δημοσιογραφικά πώς κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα, αποκαλύπτει ότι τα στοιχεία ελήφθησαν από μετρήσεις που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ;

Η πολιτεία ρίχνει την μπάλα στην …εξέδρα και έχει εκχωρήσει από το περασμένο καλοκαίρι την αρμοδιότητα των μετρήσεων του πόσιμου νερού σε εξασθενές χρώμιο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Η εγκύκλιος η οποία εστάλη στους ΟΤΑ τον προηγούμενο Ιούνιο προβλέπει ότι για ένα χρόνο οι δήμοι θα πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά την περιεκτικότητα του επικίνδυνου μετάλλου στο νερό που χρησιμοποιείται για πόση και κατανάλωση.

Το εύλογο ερώτημα, είναι με ποια τεχνογνωσία και με τι μέσα θα διενεργούνται οι έλεγχοι από τους δήμους για την αντιμετώπιση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα για την δημόσια υγεία, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας, τα ταμεία τους είναι άδεια και οι υπηρεσίες τους υπολειτουργούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης