Κορωνοϊός - Επίδομα 800 ευρώ: Από αύριο οι αιτήσεις - Ποιοι το δικαιούνται

ergasia_1

Συνολικά 2 δισ. θα διατεθούν για το επίδομα - Πώς θα αποδεικνύεται ποιες επιχειρήσεις ή κλάδοι πλήττονται και πρέπει να ενισχυθούν;

Από αύριο αναμένεται τελικά να ξεκινήσει η υποβολή των ειδικών ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη» προκειμένου να λάβουν πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ. Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα μπορούν να υποβάλλονται για μια εβδομάδα έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου. Στην συνέχεια μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου -εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό- μπορούν σε άλλη ειδική πλατφόρμα να δηλώσουν τα στοιχεία τους και το ΙΒΑΝ για να λάβουν το επίδομα το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Ειδικότερα, η αίτηση υπαγωγής στα 800 ευρώ θα πρέπει να υποβληθεί στις ειδικές πλατφόρμες έως τις 31/3/2020. Καταρχήν οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ», με την οποία θα δηλώνουν ότι προχωρούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για αυτό τον αριθμό των υπαλλήλων. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντληθούν αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας. Θα δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί η προστασία προσωπικών δεδομένων.

Αν ο εργοδότης δεν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην ειδική πλατφόρμα, θα εξαιρείται από τα ευνοϊκά μέτρα αναστολής των υποχρεώσεων πληρωμής.
lefta

Το επίδομα των 800 ευρώ, συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί:

1. Σε περίπου 500.000 μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή του κράτους

2. Σε περίπου 1 εκ. μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου και θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30/4 με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

3. Σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται

4. Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

5. Το επίδομα θα το λάβουν τόσο οι πλήρως απασχολούμενοι, όσο και οι απασχολούμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

6. Το επίδομα επίσης θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου

7. Παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας για άλλους 120.000 ανέργους η επιδότηση των οποίων έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020, δηλαδή από 1/1 έως και 31/3. Συνεπώς και αυτοί θα λάβουν 800 ευρώ. Η εξυπηρέτηση του κοινού στον ΟΑΕΔ με φυσική παρουσία είναι δυνατή μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού που ορίζεται μέσω της διεύθυνσης www.oaed.gr/menoumespiti. Όλοι όσοι θα υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας έως την Παρασκευή 3 Απριλίου, η επιδότησή τους θα ξεκινάει αναδρομικά από την 7η ημέρα μετά την ημερομηνία απόλυσής τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης.

8. Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων.

Πώς θα αποδεικνύεται ποιες επιχειρήσεις ή κλάδοι (ΚΑΔ) πλήττονται και πρέπει να ενισχυθούν;

Το υπουργείο οικονομικών ήδη δημοσίευσε τους ΚΑΔ που θα λάβουν ενίσχυση αλλά όπως διευκρινίστηκε στο πακέτο θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι. Οι παράμετροι για να καθοριστούν οι κλάδοι είναι:

- η πτώση του τζίρου (πχ άνω του 20% ή 30%)

- ο αριθμός των εργαζομένων τους

- η δομή κόστους του κάθε κλάδου

- τυχόν καταστροφή αποθεμάτων ή άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Η εξέταση γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών και των δηλώσεων και στοιχείων στον ΦΠΑ και στον ΕΦΚΑ.

Θα συνεχιστεί η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος;

Τα 800 ευρώ αφορούν κάλυψη εισοδήματος δύο μηνών, δηλαδή Μαρτίου και Απριλίου. Εάν τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας παραταθούν και μετά τον Απρίλιο, θα δοθούν και πάλι 400 ευρώ τον μήνα, από τον Μάιο και για κάθε μήνα που τυχόν θα παρατείνονται τα μέτρα.

Το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ το μήνα (800 στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου) δεν θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται. Δεν θα οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, θα παραμένει ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με χρέη κ.λπ.

Το έκτακτο επίδομα δίδεται για να καλύψει υπαλλήλους που θα μείνουν απλήρωτοι. Αλλά ακόμα και εάν πληρώσει ο εργοδότης ένα μέρος ή ολόκληρο το μηνιάτικο, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει κανονικά και επιπρόσθετα το επίδομα των 800 ευρώ τον Απρίλιο. Ωστόσο η κυβέρνηση καλεί όλους όσοι δεν έχουν άμεση ανάγκη στήριξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και κοινωνική υπευθυνότητα ώστε να μη κάνουν χρήση καμίας διευκόλυνσης ή προνομίου που εκτάκτως δίδεται.

Ακόμα, για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν την δραστηριότητά τους με κρατική εντολή αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες. Δηλαδή η δόση του Μαρτίου θα μπορεί να καταβληθεί έως 31 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Στήριξη 2 δισ. σε 1 εκατ. νοικοκυριά-επιχειρήσεις - Εκτός όσοι κάνουν απολύσεις

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Αυτή είναι η ΠΝΠ για επιχειρήσεις, επίδομα €800 και τις άδειες ειδικού σκοπού

Κορωνοϊος στην Ισπανία: Συγκλονίζει η οικογένεια του 21χρονου προπονητή - «Δεν τον είδαμε ποτέ και δεν τον αποχαιρετήσαμε»

ΣΧΟΛΙΑ (164)

THEODORA NOTA

Διαβάζω αυτά που γράφετε και θέλω να σας πω οτί υπάρχουν εργαζόμενοι στον τουρισμό εδώ στήν Β Ελλάδα που ολόκληρο τον χρόνο δεν μπορούν να σηγκεντώσουν 100 ημερομίσθια για να πάρουν επίδομα αυτοί λοιπόν περίμεναν το Πασχα για να κάνουν κάπποια μεροκάματα και μετά να αρχισουν τα σ/κ και τις αργίες και αν ήταν τυχεροι και τον Αυγουστο 'Αλήθεια τι γίνετε μ αυτούς σήμερα διάβασα ότι θα δοθουν τα 800 και στους ποδοσφαιριστές .Ευχαρισούμε κ ΒΟΎΡΤΣΗ

Γεωργια

Ρε παιδιά έχω άδεια μητρότητας μέχρι της 03/04 και έπειτα όπως με ενημέρωσε ο εργοδότης μου θα τεθω σε αναστολή εργασίας. Ξέρει κανείς αν δικαιούμαι τα χρήματα αυτά;

οχι δεν

τα δικαιουσαι,απλα και ξαστερα!

Άδεια μητροτητας ς

Τα δικαιούσαι τελικά; στο εργανη σε εμφανίζει σε αναστολή; θα σε επιλέξει ο εργοδότης;

Logikos

To protothema αποσύρει το άρθρο από ψηλά στην επικαιρότητα γιατί και πολλά και αρνητικά σχόλια έχει για την κυβέρνηση από όλους τους χώρους;

ξεφτιλες

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΚΑΔ , ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΓΕΘΟΣ Η ΠΕΡΣΙΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ .....ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΙ, ......ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΗΓΟΡΟΙ αλλα ΟΧΙ μηχανικοι των 500 ευρω τον μηνα

amlet

προχτες μιλαγα με ενα φιλο ....πηρε τηλεφωνο τον εργοδοτη του (καταστημα εστιασης) στον πειραια και ο φιλος σερβιτορος..... για το ποτε θα του πληρωσει το πρωτο 15θημερο του μαρτιου ........η απαντηση καλα ρε ....δεν ντρεπεσε εσυ θα παρεις 800 ευρω και ζητας και αυτα; ....εμεις τι να πουμε που μας εκλεισαν; 16 ατομα δουλευουν στο συγκεκριμμενο μαγαζι επι 350 το 15θημερο υπολογηστε

Κουμουνδούρου

Εμείς πάλι δίνουμε περισσότερα....στο μιλητό ως συνήθως! Τζάμπα είναι....

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ ΑΝΕΡΓΟΣ

Ουτε ΕΠΙΔΟΜΑ, ουτε παιρνω ΚΕΑ και οτιδηποτε αλλο..ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ..τα προγραμματα του ΟΑΕΔ αναβληθηκαν ολα . Στον Ιδιωτικο τομεα ΦΥΣΙΚΑ τποτα. ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΣΤΗ ΠΕΙΝΑ;

Διακονιάρης

Να κάνεις ότι ακριβώς έκανες και πριν την επιδημία.....το επίδομα είναι γι αυτούς που τους έπληξε η συγκυρία! Εσένα πως ακριβώς σε επηρεάζει???

Πέτρος Πανου

Και πως ζεις; Με αερα κοπανιστο; αυτό δε στέκει. Η σε ζουνε η δουλεύεις μαύρα. Λυπάμαι, αλλά η στήριξη αυτή προέρχεται από χρήματα που το κράτος εισέπραξε από ανθρώπους που δουλεύουν και πληρώνουν και τώρα τα επιστρέφει. Όχι από άτομα που ζούνε εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Από άποψη συνήθως.

Logikos

Τι θα γίνει με αυτούς που ο κύριος τζίρος τους προέρχεται από δευτερεύον καδ κι ο κύριος καδ δεν ανήκει στην λίστα σας ενώ ο δευτερεύον ανήκει?

Μη ρωτας

Τετοια πραματα φιλε μου, πρεπει να εισπραξουν και απο καπου. Ακομα και στον ιδιο κυριο ΚΑΔ υπαρχουν επιχειρησεις που καποιες πληττονται σφοδρα και αλλες οχι. Τιποτα απολυτως δε λεει το ΚΑΔ απο μονο του για παρα πολλες επιχειρησεις που εχουν τεραστιο προβλημα αυτη τη στιμη.

Logikos 1

Πρέπει να γινει η ένταξη βάσει φορ/κών δηλώδεων Είναι πιό λογικό

Δημητράκης

Να δω τι θα κάνουν τώρα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που δουλεύουν παράνομα και σε φροντιστήριο το οποίο τους κολλάει ένσημα. Θα βγουν να ζητήσουν τα 800 ευρώ; Εδώ άλλοι πεινάνε και αυτοί παρανομούν και παίρνουν 2 μισθούς;

Petros

Σε ολες τις χωρες της Ευρωπης πηραν ολοι το επιδομα. Οι ανεργοι και οσοι δεν εχουν εισοδημα γιατι να μην παρουν το επιδομα. Στον ανεργο εδιναν γονεις κτλ οι οποιοι τωρα δεν δουλευουν και το οικογενειακο εισοδημα ειναι μηδεν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης