LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Στήριξη 2 δισ. σε 1 εκατ. νοικοκυριά-επιχειρήσεις - Εκτός όσοι κάνουν απολύσεις

UPHRESIES-KLEISTES--KORONAIOS-IOS-PANDIMOIA-CORONA-VIRUS-MASKA-ARTHROU_2

Στις 12 το μεσημέρι οι ανακοινώσεις των μέτρων ύψους 2 δισεκατομμυριών ευρώ που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στα 400 ευρώ το επίδομα σε εργαζομένους επιχειρήσεων που είτε έκλεισαν είτε λειτουργούν εν μέρει

«Ζεστό χρήμα» δύο δισεκατομμυρίων για να αντιμετωπίσει τρεις από τις πιο επείγουσες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού μοιράζει σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σήμερα το μεσημέρι στις 12, εξειδικεύοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό:

- Κάλυψη του μισθού για τους πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους που σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Το κράτος θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος του μισθού που θα τους καταβληθεί σε λίγες εβδομάδες, αλλά και τις πλήρεις ασφαλιστικές τους εισφορές. Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την Κυριακή, το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους αναμένεται να φτάνει τα 400 ευρώ. Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που λειτουργούν εν μέρει (π.χ. ταβέρνα δεν πληρώνει μισθούς για σερβιτόρους αλλά πληρώνει μισθούς για delivery).

- Ενισχύσεις και κίνητρα στις επιχειρήσεις για να σταματήσουν να κάνουν απολύσεις, το οποίο είναι το πιο άμεσο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί της Παρασκευής «όσοι κάνουν απολύσεις, δεν θα πάρουν καμία ενίσχυση».

- Αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών (για τρεις και τέσσερις μήνες) ή παροχή ρευστότητας, για να κρατήσει ζωντανές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω πτώσης του τζίρου τους. Τα μέτρα στήριξης δεν θα καλύπτουν οριζόντια όσες επιχειρήσεις έχουν πτώση του τζίρους τους, αλλά όσες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν για την δημόσια Υγεία. Σε δεύτερη φάση θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%. Σε επόμενη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυταπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια».

Το διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα της Τρίτης:Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Τετάρτη στο MEGA, αυτό το πακέτο μέτρων των 2 δισ. θα μπορεί να επαναλαμβάνεται και κάθε επόμενο μήνα παράτασης ισχύος των περιοριστικών μέτρων, ενώ θα συμπληρωθεί και με άλλες παρεμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ μέσω δράσεων του ΕΣΠΑ.

Με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα:

- «παγώνουν» οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες έπρεπε φέτος να αλλάξουν

- αποκλείονται από τις ενισχύσεις οι επιχειρήσεις που απολύουν εργαζομένους

- ρυθμίζεται το ζήτημα της πληρωμής των ενοικίων σε επιχειρήσεις που κλείνουν δια νόμου.

Σε μια εβδομάδα 30.000 απολύσεις

Δυσοίωνα τα μηνύματα για την αγορά εργασίας το Μάρτιο. Η πρώτη εικόνα του συστήματος Εργάνη μοιάζει απογοητευτική αν και επισήμως τα στοιχεία των ροών απασχόλησης θα δημοσιοποιηθούν σε δύο μήνες. Το τελευταίο δεκαήμερο που ξεκίνησαν τα λουκέτα στις καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, θέατρα κλπ στο σύστημα Εργάνη καταγράφηκαν περίπου 30.000 απολύσεις όταν πέρυσι το Μάρτιο του 2019 , είχε σημειωθεί θετικό ισοζύγιο-προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας. Μόλις χθες απολύθηκαν στην Κρήτη 160 οδηγοί ΚΤΕΛ που είχαν αναλάβει και δρομολόγια μαθητών ενώ δραματική είναι η κατάσταση στον τουρισμό. Το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας που είναι σχεδόν άδεια καλούν το προσωπικό να υπογράψει άδειες άνευ αποδοχών. Ανησυχητικό είναι και το ποσοστό μετατροπών των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική η εκ περιτροπής.

Η αποζημίωση των 400 ευρώ θα δοθεί τον Μάρτιο κατ΄αναλογία των ημερών που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ολόκληρη.

Παράλληλα θα θεσπιστεί ρήτρα απασχόλησης (μη απόλυσης). Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου στη διάρκεια της κρίσης και δεν μετατρέπουν τις συμβάσεις από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που θα προβλέπει αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.τους

Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης

Για την καταβολή θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες

Οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από την «ΕΡΓΑΝΗ».

- Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται

α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως
β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, θα καθοριστούν οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καθοριστούν το είδος, το ύψος και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Δύο δισ. ευρώ στην οικονομία - Αναστολή υποχρεώσεων προς Εφορία, Ταμεία

Σταϊκούρας για κορωνοϊό: Δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του 3,5% - Θα υπερβούμε τα 200 εκατ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού στην Υγεία

Κορωνοϊός: Πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ σε όσους αισχροκερδούν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (64)

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ;

Θέλω σοβαρά τώρα να μας πει κάποιος από το κυβερνητικό επιτελείο τι σκοπεύουν να κάνουν με όσους από εμάς πληρώνουμε (και τηρούμε εννοείται) τις ρυθμίσεις των δόσεων καταγγελμένων δανείων όπως αυτές έχουν οριστεί με δικαστικές αποφάσεις! Είναι πολύ σοβαρό θέμα, αφορά περίπου 100.000 ανθρώπους που θέλουν να πληρώσουν αλλά εκ των πραγμάτων δε θα μπορέσουν να το πράξουν τον Απρίλη! Να σημειώσω, πως οι περισσότεροι δεν θα λάβουν τα περιβόητα 800 ευρώ ενώ πάλι, οι περισσότεροι είναι μακροχρόνια άνεργοι για διάστημα πολύ μεγαλύτερο των 12 μηνών! Πραγματικά, θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση θα μεριμνήσει!

sos...

Υπαρχει προβλεψη για εμας που περιμενουμε την συνταξη; Οσο για την προσωρινη που υποτιθεται οτι δινεται σε 45 μερες, περιμενουμε το λιγοτερο 7 μηνες. Ελεος.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ: ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 35 ΧΡΟΝΙΑ, (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ) ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ (ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ)... ΕΝΤΑΞΕΙ;

ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ !!

ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ! ΜΕ ΟΛΟΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ?????? ΕΔΩ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ, ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ???????? ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ!

Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα

Γιατί όχι!! Άλλωστε ο Κατσαπλιάς ισχυρίζεται ότι άφησε μαξιλάρι πολλών δις....τα ματωμένα πλεονάσματα όπως τα αποκαλούσε πριν ο ίδιος κυβερνήσει! Βέβαια αυτό που δε λέει είναι ότι απαγορεύεται να τα ακουμπήσουμε γιατί προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη του Δημόσιου χρέους.....σύμφωνα και με το μνημονίο που ο ίδιος υπέγραψε!

Ali

Να στηρίξει την τεμπελαρία δηλαδή. Γιατί δεν πηγαίνετε στα χωράφια;

Κυριάκο

λάβε σοβαρά μέτρα επιτέλους για την οικονομική στήριξη των πολιτών όλος ο κόσμος έχει ματώσει!!!δώσε τουλάχιστον 1000€ κοινωνικό μέρισμα σε κάθε ιδιωτικό και δημόσιο υπάλληλο έλεος δηλαδή η Ισπανία παίρνει 200 δις και εμείς μόνο 2 απ' την ευρωπαϊκή ένωση???τζάμπα είσαι το τανακι της Μέρκελ??αυτό είναι το ευχαριστώ??

Xxxxx

Και με τους ανέργους τί θα γίνει;;;που θα ξεκινούσαν δουλειά στον τουριστικό τομέα;;;θα πεθάνουμε απ' την πείνα;;

Iakovos

Και εσεις επιδομα κανεις αλλος;; Λοιπον θα κανεις οτι εκανες και πριν χωρις επιδομα

Πρωτοπόροι σε όλη την εε

Όποιος μένει σε χώρα της εε θα παρατηρήσει πως τα μέτρα που παίρνουμε εμείς, τα παίρνουν όλοι οι άλλοι με καθυστερηση. Άμεσα αντανακλαστικα όπως και στον Έβρο. Πάντως όλοι μιλάνε για την στάση της μερκελ και της Γερμανίας. Ας πεθάνουν οι άνθρωποι δεν πειράζει, σημασία να πουλάνε μπουλονια και καπό οι βιομηχανίες μας. Απαράδεκτοι, πραγματικά παράδειγμα προς αποφυγήν.

Κωστής

Με τους ανέργους που δεν έχουν επίδομα και ψάχνουμε δουλειά και για τους εποχιακούς που και αυτοί έπαιρναν μονο για 3 μήνες ταμείο τι γίνετε; να πεθάνουν;;

δηλαδη

2000 ευρω το κεφαλι,ουτε για στραγαλια δεν φτανουν αυτα Κυριακο.Την επομενη μερα που θα ανοιξουν,θα εχουν να αντιμετωπισουν ανατιμησεις περα απο τα σταθερα εξοδα και φυσικα το προσωπικο κοστος διαβιωσης.Αυτη η κριση θα ρουφηξει και το τελευταιο λιπος που τυχον υπαρχει.Η Ευρωπη πρεπει να παρει σοβαρα την κατασταση και να κοψει χρημα αλλιως θα διαλυθει με πρωτη προς αποχωρηση την Ιταλια.

Vagelis

Οτι θα παρουν οι ιδιωτικοι υπαλληλοι το ιδιο να δωσει και στον δημοσιο τομεα ουτε ενα ευρω πανω. Οχι να καθονται και να θελουν ολο τον μισθο.

Γιώργος

Στείλτε τους όλους στον Μίτσο Kiss my Ass φιλελεύθερο Τάκη να τους ταισει, όπως κάνει με τις στρατιές κοπριτών στο δημόσιο. Ας βάλουν τα μέτρα που εξήγγειλαν εκεί που ξέρουν. Το μόνο που θα μείνει είναι χρεη και ένα σωρό χρεοκοπημένα φορολογουμενα κορίοδα με καρδιακά νοσήματα. Πρέπει να είσαι περιορισμένης νοημοσύνης για να τσιμπήσεις το σάπιο τυρί που σου πετάνε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης