Πετρέλαιο θέρμανσης: Εκδόθηκε η απόφαση για την αυξημένη επιδότηση

petrelaio-thermansis-arthro-291119

Εκδόθηκε η απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών - Δείτε αναλυτικά πίνακες για τα όσα προβλέπονται - Παραμένουν ίδια τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αυξάνεται το ποσό του επιδόματος

Αυξάνονται οι δικαιούχοι και τα ποσά που λαμβάνουν τα νοικοκυριά, με το νέο σύστημα επιδότησης αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης που καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο 2019-2020. Η κυβέρνηση φαίνεται να αποσυνδέει την παροχή του επιδόματος από τα τετραγωνικά της κατοικίας. Στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 20η Δεκεμβρίου για αγορές που θα γίνουν εντός του έτους.

Σημειώνεται ότι το επίδομα θα είναι μεν έως 350 ευρώ, αλλά θα δίδεται ευκολότερα σε όλους, με πολύ μικρότερη αγορά πετρελαίου.

Τα άλλα στοιχεία που διαφοροποιούν το φετινό σύστημα:
-προβλέπεται προσαύξηση 10% για κάθε παιδί
-οι Ζώνες σπάνε σε ορεινές και μη ορεινές. Οι ορεινές περιοχές έχουν προσαύξηση 20% στην επιδότηση
-για την υποβολή αίτησης ως 20 Δεκεμβρίου ΔΕΝ χρειάζεται να προηγηθεί η αγορά του πετρελαίου. Ωστόσο, οι αγορές θα πρέπει να γίνουν ως 31 Δεκεμβρίου

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:


Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και των Υφυπουργών κ.κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, εγκρίθηκε η χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2019/2020.

Το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο, σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος, και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Πιο συγκεκριμένα πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη.
Ωστόσο αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.

Φέτος για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.
Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.
Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα.
Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.pinn

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Πέτρος

Σουβλερης

!

καραγκιόζηδες χειρότεροι από τους προηγούμενους. ανεβάζουν τα λίτρα αντί να ανεβάσουν το επίδομα ανά λίτρο. τι να το κάνω και 20 τόνους να δικαιούμαι αν δεν μπορώ να το πληρώσω στο 1 euro το λίτρο η και παραπάνω.........

X Rhodesian s.a.s

Δεν κατάλαβα τίποτα. Θα είναι πάλι 0,16 στο λίτρο η επιδότηση? Τότε γιατί όλη η φασαρία... και επίσης θα πρέπει να προμηθευτούμε όλη την ποσότητα έως το τέλος του έτους για να επιδοτηθεί? Μα τον Γενάρη και μη σου πω ως και τον Μάρτιο βάζεις το πιο πολύ πετρέλαιο...κι εκείνο το " διπλάσιο απο την ανώτερη επιδότηση"...τι εννοείται κύριοι? Sudoku για δυνατούς λύτες η φετινή επιδότηση. Θα πρέπει να ανέλαβαν δυνατά στελέχη στα μαθηματικά, εκεί στο Υπουργείο.

@@@

Αν π.χ. εισαι στην πεδινη Α χωρις παιδι, θα παρεις εφαπαξ 200Ε και τελος. Δηλαδη, αν υποθεσουμε μεση τιμη 1Ε/λιτρο, αν αγορασεις 500 λιτρα θα σου κοστισουν 500Ε-200Ε = 300Ε η 0,6Ε/λιτρο. Αν αγορασεις 1000, 1000Ε-200Ε = 800Ε η 0,8Ε/λιτρο. Αν 1500, 1500Ε-200Ε = 1300Ε η 0,867Ε/λιτρο. Αν 2000, 2000-200 = 1800Ε η 0,9Ε/λιτρο. Περσι, με 1400 λιτρα μεγιστη επιδοτουμενη ποσοτητα, επαιρνες στα 1400 Χ 0,16 = 224Ε επιδομα. Φετος, για τα ιδια λιτρα θα παρεις 24Ε λιγωτερα. Πανω απο τα 1250 λιτρα (1250Χ0,16=200Ε) αρχιζει και μειωνεται το επιδομα σε σχεση με περσι. Τωρα θα βγει ο τσιπρας και θα σου πει, εγω σου... εδινα 150 λιτρα παραπανω!

Τι ειστε εσεις ρε.

Χωρις επιδομα δεν μπορει ο λαμογιοελληνας.

stelios

Είστε το ίδιο κουτουρού με τους προηγούμενους... Τι ασυναρτησίες και ασάφειες είναι αυτές... Ένα συνονθύλευμα ανοησίας... Αν μπορείτε να παίρνετε όντως εσείς αποφάσεις ρίξτε το εικοσάλεπτο της επιδότησης από το φόρο ανά λίτρο να πάρει ο κόσμος πετρελαιακι λίγο φθηνότερα κι αφήστε τις βλακειες...

ΟΥΣΤ

α ρε ξεφτίλες!!! μια από τα ίδια!!! 0,16 λεπτά επιδότηση το λίτρο?!!! είναι για γέλια και για κλάματα!!!!! δώστε 0,30 λεπτά το λίτρο σε οποιον βάλει πετρέλαιο απλά τα πράγματα!!!! μια τρυπα στο νερό κάνατε και σεις!!!!!

ξεφτίλα

Τα ίδια παντελάκι μου είσαι και εσύ μου φαίνεται,ανέβασε τα εισοδηματικά κριτήρια.Τι δεν καταλαβαίνεις;;;

NY

Για άλλη μια φορά γελάνε οι γύφτοι (και με την ευρεία έννοια), γιατί αυτοί θα το πάρουν και αυτό το επίδομα, αφού δεν δηλώνουν τίποτα.

παγοκολωνες μες τα σπιτια οι πιο πολλοι

Δηλαδη κατοικος πεδινης β ελλαδος βλεπε σερρες δραμα καβαλα κιλκις βεροια κλπ. που οι χειμωνες ειναι παγωμενοι επειδη ειναι τα πεδινα θα θεωρειται τι;οτι ειναι τροπικο το κλιμα και θα δωσουν μονο 200 ψοροευρω;;πατε καλα ρε με 1 ευρω το λιτρο πετρελαιο μονο χιλια λιτρα θα επιδοτηθουμε και αυτο με 20 λεπτα; με καταναλωση 1 τουλαχιστον λιτρο την ωρα μπας και επιβιωσουμε και δεν παγωσουμε ζωντανοι μες τα σπιτια μας.ελεος ρε εκτος επαφης με την πραγματικοτητα.

Περικλης

Μητσοτάκη η μεσαία τάξη σε έβγαλε.Η μεσαία τάξη που δεν παίρνει το παραμικρό επιδομα,που δεν έχει ούτε έναν δωρεάν συμβεβλημένο γιατρό που πληρώνει μόνο χωρίς καμία παροχή.Συνεχιζεις δυστυχώς στον ίδιο δρόμο με τον προκάτοχό σου.....Θα τα πούμε στις εκλογές

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης