Το Χρηματιστήριο Αθηνών περιμένει άνοδο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις

Το Χρηματιστήριο Αθηνών περιμένει άνοδο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις

Η απάντηση των επενδυτών – Απο τα 57 δισ. ευρώ και τις 867 μονάδες ξεκινά η νέα περίοδος

xrimatistirio-athinas-ena
Έρχεται σήμερα η απάντηση των επενδυτών, οποίοι κατά τεκμήριο είναι πιο αντικειμενικοί απο οποιονδήποτε άλλο σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.

Η αποτίμηση της αγοράς, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, θα ειναι εντελώς διαφορετική καίτοι οι μετοχές έχουν “τρέξει” απο τα μέσα Ιανουαρίου, κυρίως σε ότι αφορά τις τραπεζικές μετοχές.

Η πρόσφατη άνοδος επιλεγμένων μη τραπεζικών μετοχών έδωσε μια πρώτη εικόνα για το τι θα ακολουθήσει στην ελληνική αγορά.

O Γενικός Δείκτης έφθασε τις 867 μονάδες με μια συνολική κεφαλαιοποίηση 57 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, οι τράπεζες αποτελούν τα 8,9 δισ. ευρώ.

Όπως θα δούμε οι επιδράσεις δεν θα είναι πρόσκαιρες, διότι η άμεση μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και των μερισμάτων είναι ικανές να προκαλέσουν μακροχρόνιες αποδόσεις στην ελληνική αγορά. Το ελληνικό χρηματιστήριο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξένων επενδυτών, θα απομακρυνθεί οριστικά απο τα επίπεδα τιμών των capital controls αναμένοντας φρέσκα κεφάλαια επενδυτών που θα αναζητήσουν αποδόσεις μέσα απο την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Οι εισροές, λοιπόν, των νέων κεφαλαίων τους επόμενους μήνες θα είναι καθοριστικές καθώς θα δείχνουν ότι οι επενδυτές πείθονται απο το σχέδιο της νέας κυβέρνησης.

Κλείσιμο
Με κεντρική προτεραιότητα την άνοδο της αξίας των ακινήτων, η παρούσα κυβέρνηση ελαφρύνει τα βάρη απο την ακίνητη περιουσία, τόσο με την μείωση του ΕΝΦΙΑ, όσο και με αναστολή του ΦΠΑ και τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων.

Κατά ένα μεγάλο μέρος, η αγορά είχε προεξοφλήσει την άνοδο της αξίας των ακινήτων, και κατ΄επέκταση την αύξηση των ενεχύρων που έχουν στους ισολογισμούς της οι τράπεζες. Όμως, οι εξαγγελίες γίνονται τώρα πράξη και οι επενδυτές θα ενσωματώσουν στις τιμές τη νέα πραγματικότητα. Άλλωστε, η άνοδος των τιμών των ακινήτων έχουν μια ετήσια επίδραση στους ισολογισμούς των τραπεζών, όπως πχ είχε υπόλογίσει η Τράπεζα Πειραιώς.
Απο τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη δεν πρέπει να διαφέυγει επίσης της προσοχής, η προσεκτική αναφορά στα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων με το ΤΧΣ και την Τραπεζα της Ελλάδος. Η έγκριση των σχεδίων απο την Dgcomp μέχρι το Φθινόπωρο, θα προκαλέσει αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών και συνεπακόλουθα άνοδο των τιμών- στόχων. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν τα σχέδια, τόσο πιο θετικές θα είναι οι επιδράσεις. Επιπλέον, την ίδια περίοδο αναμένεται η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες, εξέλιξη η οποία θα αποτυπώνει τα νέα δεδομένα.

Η αγορά, όμως, άκουσε και τις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες είχαν τελματώσει τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλάνο υπάρχει η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, των Ελλληνικών Πετρελαίων, του 30% του Αεροδρομίου Αθηνών, ενω δεν μπορεί να αποκλειστεί και της ΔΕΠΑ, για την οποία δεν έγινε αναφορά.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης