Το προφίλ της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών

1923261

Στα παλιά λημέρια του υπουργείου Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας - Βάπτισμα του πυρός για Θεόδωρο Σκυλακάκη, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Ζαββό

«Στα δύσκολα» αναλαμβάνει (και πάλι) το τιμόνι της Οικονομίας ο νέος υπουργός Οικονομικών, κύριος Χρήστος Σταϊκούρας. Το έχει διαπράξει ξανά, την περίοδο 2012-2015 όταν, ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα τότε, παρέλαβε μια Οικονομία υπό κατάρρευση –και μετά από απανωτές εναλλαγές βραχύβιων κυβερνήσεων- αλλά επί δυόμισι χρόνια οδήγησε την χώρα μέχρι λίγο πριν την έξοδο από το Β’ Μνημόνιο. Την οριστική έξοδο ανέκοψαν το 2015 οι πρόωρες εκλογές και η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ (με τον κύριο Βαρουφάκη να λέει τότε πως «ποτέ δεν θα μάθουμε αν θα βγαίναμε από το Μνημόνιο» σε λίγους μήνες εάν δεν έπεφτε η κυβέρνηση Σαμαρά).

Ο βουλευτής Φθιώτιδος έχει αφήσει το στίγμα του στις σκληρές διαπραγματεύσεις που είχε με την Τρόικα των δανειστών την εποχή εκείνη: επί των ημερών του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το χρέος το 2014 μειώθηκε στα περίπου 320 δισ. ευρώ (30 δισ. χαμηλότερα από σήμερα), οδήγησε στις πρώτες εκδόσεις ομολόγων επί Μνημονίων, μείωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στα σχεδόν 2 δισ. ευρώ (χαμηλότερα και από όσα είναι σήμερα) ενώ, επιπλέον, όχι μόνον δεν άφησε πίσω του «άδεια ταμεία» όπως έλεγε χθες ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά άφησε αντιθέτως και «μαξιλαράκι ασφαλείας» 11 δισ. ευρώ. Το μυθικό αυτό ποσόν (εφάμιλο με το «μαξιλαρακι» των 15 δισ. ευρώ που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ σαν 4ο Μνημόνιο) ο Γιάνης Βαρουφάκης τα επέστρεψε όλα στους Ευρωπαιους δανειστές της χώρας στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ακριβώς πριν η χώρα οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία και νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!

Στον νευραλγικό τομέα της φορολογίας ο κύριος Σταϊκούρας θα έχει υφυπουργό τον βουλευτή ΝΔ Ημαθίας Απόστολο Βεσυρόπουλο, πρώην εφοριακό και από τους πιο μαχητικούς και τεκμηριωμένους πολιτικούς με γνώση των φορολογικών θέματων. Ιδιαίτερα μαχητικός με καίριες επερωτήσεις, έχει δείξει ότι γνωρίζει και κατανοεί τις ανάγκες όχι μόνον του Κράτους, αλλά και της αγοράς, των αγροτών και της Κοινωνίας.

Ο έτερος υφυπουργός, κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναλαμβάνει το «καυτό» χαρτοφυλάκιο των δημόσιων Οικονομικών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Χωρίς κυβερνητική εμπειρία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και αυτός, έχει όμως διακριθεί επίσης για τις ουσιαστικές προτάσεις και παρεμβάσεις του στα θέματα της Οικονομίας, ως επικεφαλής της «Δράσης». Και παρά την αντίδραση που αναπόφευκτα συνάντησαν κατά καιρούς ορισμένες θέσεις του, στα πρώτα μεταμνημονιακά χρόνια και με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας θα φανεί πιθανότατα χρήσιμη η δημιουργική αγωνία του να θέλει να βρίσκει (καλύτερες) λύσεις, τις οποίες υποστηρίζει και υπερασπίζεται εκεί όπου άλλοι ακολουθούν την πεπατημένη υπό την πίεση των προβλημάτων.

Το «καρέ» των οικονομικών υπουργών και υφυπουργών που αναλαμβάνει δράση από αύριο, ολοκληρώνει ο κύριος Γιώργος Ζαββός, ως υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με πλούσια εμπειρία ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στην ΕΕ επί σχεδόν 30 χρόνια (από ευρωβουλευτής της ΝΔ μέχρι προσβευτής της χώρας στην ΕΕ) έχει διακριθεί για τις δημόσιες παρεμβάσεις του σε οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Η «καυτή πατάτα» που έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει είναι τα κόκκινα δάνεια και τα «σχήματα» που πρέπει να διαμορφώσουν κυβέρνηση και ΤτΕ για την εξυγίανση των τραπεζών.


Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Ο καινούργιος ένοικος του 6ου ορόφου της οδού Νίκης διαθέτει πλούσια εμπειρία στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός την περίοδο Ιουνίου 2012-Ιανουαρίου 2015 και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μαζί με τον τότε υπουργό και νυν διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Στη διάρκεια της θητείας του διαμορφώθηκε για πρώτη φορά ένα οργανωμένο πλαίσιο παρακολούθησης και αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες,

Ο κ. Σταϊκούρας γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία και είναι βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ (εκλέγεται συνεχώς από το 2007 μέχρι σήμερα). Υπήρξε αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 και Τομεάρχης Οικονομικν του κόμματος από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι σήμερα.

Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (Κατεύθυνση Παραγωγής) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Management School, Imperial College of Science, Technology and Medicine, University of London) και Διδάκτωρ στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου (Department of Banking and Finance, Cass Business School, City University).

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (σε αναστολή καθηκόντων από τον Σεπτέμβριο του 2007, λόγω της εκλογής του στο ελληνικό κοινοβούλιο). Διετέλεσε μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2004-2007), λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2006) και επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (2004), Αθηνών (2002) και City (1999). Έχει εργαστεί σε θέσεις υψηλής ευθύνης σε αναγνωρισμένου κύρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο Τραπεζικός Όμιλος Eurobank (2000-2004) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (2000), ενώ έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, μελέτες σε συλλογικούς τόμους και συμμετείχε σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Απόστολος Βεσυρόπουλος

Οικονομολόγος, βουλευτής Ημαθίας από το 2012 και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, ο κ. Βεσυρόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια, όπου έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος καθώς και νομαρχιακός σύμβουλος και αντινομάρχης Ημαθίας.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του A.Τ.Ε.Ι Λάρισας στο Τμήμα λογιστικής, και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, της Νομικής σχολής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο νέος υφυπουργός με αρμοδιότητα τη φορολογική πολιτική είναι υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο προσελήφθη μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ έχει εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύζυγός του είναι η εκπαιδευτικός Κατερίνα Κατσαβού και μαζί έχουν δύο παιδιά: τη Χρυσούλα και τον Βασίλη.

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής της «Δράσης», η οποία στις αρχές του 2017 ανακοίνωσε ότι συμπράττει με τη ΝΔ, ο κ. Σκυλακάκης είναι πρώην ευρωβουλευτής με μεγάλη εμπειρία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ στις χθεσινές εκλογές βρισκόταν στην 6η (μη εκλόγιμη) θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και αποφοίτησε με άριστα από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και μεταπτυχιακού διπλώματος από την Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς (British Market Research Society) στην Έρευνα Αγοράς, το 2010 πήρε διδακτορικό με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την «κοινωνική ανοχή στη διαφθορά».

Έχει διατελέσει σύμβουλος δύο πρωθυπουργών (Τζανή Τζαννετάκη και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη), έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας και έχει ιδρύσει τρεις εταιρείες στο χώρο της επικοινωνίας, της διαχείρισης κρίσεων και της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης.

Υπήρξε δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Αύριο» της Ντόρας Μπακογιάννη και από το 2003 ως το 2006 διετέλεσε Αναπληρωτής Δήμαρχος Αθηναίων, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής και Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος του Προγράμματος «Πρόσοψη» του Δήμου Αθηναίων. Την περίοδο 2003-2004, ήταν Υπεύθυνος για την Προετοιμασία του Δήμου Αθηναίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη διάρκεια των οποίων είχε ορισθεί Αναπληρωτής Διοικητής Πόλεως (City Manager). Κατά την διάρκεια της θητείας του στον Δήμο Αθηναίων διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών την περίοδο 2005-2006 και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για Θέματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.

Γεώργιος Ζαββός

Με θητεία 30 χρόνων στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής της ΝΔ (την περίοδο 1990-1994) και ως πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ζαββός είναι άριστος γνώστης των διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων και μέχρι πρότινος ήταν σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη επί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Υπήρξε ο πρώτος πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σλοβακία και έχει τιμηθεί από τον πρόεδρο της χώρας με τον Διπλό Σταυρό της Δημοκρατίας. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου (1991-1993). Ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ενώ έχει δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Harvard και είναι επίτιμος διδάκτωρ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μπρατισλάβα. Τα τελευταία 15 χρόνια ήταν Νομικός Σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και έχει αντιπροσωπεύσει την Ε.Ε. σε εκατοντάδες υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στον Ευρωπαϊκό Νόμο από το Πανεπιστήμιο της Μπριζ. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης