120 δόσεις: Ψηφίζεται η «κουτσή» ρύθμιση που αφήνει εκτός χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

tsakalotos_ar

Αυξάνουν σε 24 ή 36 δόσεις τη δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων - Τις στέλνουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό στον οποίο έχουν ενταχθεί μόλις 2.000 επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια - Από αύριο έως τις 28 Ιουνίου οι αιτήσεις για τις 120 δόσεις στην εφορία

Στα «κρύα του λουτρού» αφήνει η τελική ρύθμιση χρεών προς την εφορία, τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) καθώς η βελτίωση που κατέθεσε η κυβέρνηση –όπως είχε αποκαλύψει από την Τρίτη το protothema.gr- περιορίζεται σε 24 και 36 δόσεις, αντί 18-30 που προβλέπονταν αρχικά ή 60-120 που ζητούσε η αγορά.

Εξ αρχής η κυβέρνηση είχε αποκλείσει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις από την ρύθμιση και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών τους υποδείκνυε να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αγνοώντας όμως ότι ούτε σε αυτόν έχουν ακόμα πρόσβαση! Εδώ και 2 χρόνια μόλις 2000 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους μέσω αυτής της διαδικασίας. Ακόμα χειρότερα, ως την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών υποσχόταν βελτιώσεις, αφού οι διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή κρίνονται ανεπαρκείς για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα παλιά χρέη, εξυπηρετώντας παράλληλα τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Μόλις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντελήφθη ότι για τις οφειλές επιχειρήσεων έως 20.000 ευρώ, η πλατφόρμα δεν λειτουργεί καν, η κυρία Παπανάτσιου αναγκάστηκε να δηλώσει πως «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι γίνεται».

Ωστόσο, παρά την αύξηση των δόσεων σε 24 (αντί 12 που ισχύει σήμερα) ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός δεν έχει ανοίξει ακόμα για νομικά πρόσωπα με χρέη ως 20.000 ευρώ. Και αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες μικρομεσαίοι, με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ και δεν έχουν την εναλλακτική του εξωδιαστικού, δεν θα μπορούν να ρυθμίσουν ως και σε 120 δόσεις τα χρέη τους, επειδή δεν τους έχει δοθεί η τεχνική δυνατότητα αυτή.

Ωστόσο η κυβέρνηση επείγεται για προεκλογικούς λόγους να ανοίξει από αύριο κιόλας την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στις 120 δόσεις για την εφορία (και καθώς η διορία υπαγωγής λήγει στις 28 Ιουνίου) αν και ουσιαστικά αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη ρύθμιση.

«Ξέφυγαν» οι παροχές

Την «δημιουργική ασάφεια» για τον λογαριασμό των παροχών που ψηφίζει σήμερα η Βουλή, επιλέγει προεκλογικά η κυβέρνηση. Λίγες ώρες μετά την απάντηση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που δείχνει ότι το κόστος των μέτρων φτάνει στα 1,271 δισ. για το 2019 (και, συνεπώς, υπερβαίνει κατά 131 εκατομμύρια ευρώ τον «δημοσιονομικό χώρο» των 1,140 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός για παροχές) η υφυπουργός Οικονομικών κατέθεσε και άλλο πακέτο μειώσεων φόρων με απροσδιόριστο δημοσιονομικό κόστος που διευρύνουν την «τρύπα» στον κρατικό Προϋπολογισμό, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για προϊόντα καφέ, τσάι, μπαχαρικά, παρασκευάσματα καρπών ή φρούτων κλπ που πωλούνται «στο ράφι». Εππλέον στην Κοζάνη μειώνεται ο ΦΠΑ στην τηλεθέρμανση από το 13% στο 6%. «Αυτό μπορούμε να κάνουμε τώρα» σημείωσε η υφυπουργός Οικοονμικών κυρία Παπανάτσιου, προσθέτοντας πως «το επόμενο διάστημα θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις».

Επί της ουσίας, στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι τα οφέλη από τις ρυθμίσεις χρεών «πατσίζουν» τις απώλειες (τα 131 εκατομμύρια) χωρίς να αναφέρει πόσα είναι αυτά (μόνον από ρυθμίσεις χρεών στον ΕΦΚΑ προϋπολογίζει 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε τα μισά) χωρίς να συνυπολογίζει όλες τις άλλες επιπρόσθετες «εκπλήξεις» που ανακοίνωσε ή πρόκειται να ανακοινώσει στο εξής, αν και έχει διανείμει ήδη το υπερπλεόνασμα ολόκληρης της χρονιάς πριν καν προκύψει.

Από αύριο τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα χρέη προς την εφορία, εφόσον ο νόμος για τις 120 δόσεις ψηφιστεί σήμερα.

Αυτό δήλωσε στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης και διευκρίνισε ότι η πλατφόρμα που θα ξεκινήσει από 15 Μαίου, εφόσον ψηφιστεί σήμερα ο νόμος, θα λειτουργεί έως το τέλος Ιουνίου για τις οφειλές προς την εφορία και έως τον Σεπτέμβριο για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημείωσε ότι πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν έως και 20.000 ευρώ, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν οφειλές της τάξης των 5.000 με 10.000 ευρώ. Το σημαντικότερο είναι, σημείο σε ο ίδιος, ότι διαγράφονται οι προσαυξήσεις.

Τόνισε ότι οι 120 δόσεις και ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ρυθμίσεις συμπληρωματικές και παρέπεμψε στις 120 δόσεις τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή, συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ όπως είπε για τα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις 120 δόσεις, υπάρχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος έχει επίσης 120 δόσεις αλλά είναι πιο σύνθεση η διαδικασία.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό :

· 100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ
· 70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
· 40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και
· 20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις

Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

· 100% για εφάπαξ εξόφληση
· 85% για 2 έως 6 δόσεις
· 70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
· 60% για 13 έως 18 δόσεις
· 40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και
· 20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση όπου υφίστανται οφειλές τους ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Είναι...

...κουτσή η ρύθμιση? πριν ήταν άρτια? θα γράφετε για τις εξαγγελίες Τσίπρα μέχρι να λιώσουν τα μολύβια σας!!!

θα τα ψηφίσει η ΝΔ;

Η ΝΔ που ωρύεται ότι είναι προεκλογικές παροχές και όχι 13η σύνταξη και που κατηγορεί τις 120 δόσεις θα ψηφίσει αυτά τα μέτρα; Αν τα ψηφίσει είναι μέγιστη ψεύτρα και προσπαθεί να ξεγελάσει το λαό, με τα ήξεις αφήξεις, μήπως πάρει καμιά ψήφο, καθώς προαισθάνεται τη μεγάλη της πανωλεθρία που έρχεται σε 11 μέρες από τώρα.Την καημενούλα τη Νουδούλα, τι τραβάει και αυτή με τον Κούλη της που τον έβγαλε για αρχηγό της....

Πολύκεντρα

Για τις πόλεις,στο μέλλον,προβλέπονται μόνο τεράστια πολύκεντρα τα οποία θα στεγάζουν όλα τα μαγαζιά,όλων των ειδών.Τα μαγαζιά στα ισόγεια των πολυκατοικιών στους δρόμους,και γενικά αυτά που είναι διασκορπισμένα δεξιά κι αριστερά θα εξαφανιστούν.Θα βγαίνεις,θα πηγαίνεις στο πολύκεντρο για καφέ,θα βλέπεις τις βιτρίνες ή θα κάνεις τα ψώνια σου,και θα επιστρέφεις στο σπιτάκι σου.Θα είναι εύκολο και για τα ελεγκτικά συνεργεία του κράτους να εκτελούν γρήγορα,εύκολα κι αποτελεσματικά το έργο τους,γιατί θα έχουν να πάνε μόνο σ' ένα μέρος,στο πολύκεντρο.Ο σημερινός ελ. επ. για το κράτος θεωρείται φύρα.

Στέφανος

«Αυτό μπορούμε να κάνουμε τώρα» σημείωσε η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Παπανάτσιου, προσθέτοντας πως «το επόμενο διάστημα θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις». Γι'αυτό νά είστε σίγουροι !!

Αγύριγο κεφάλι

1. 13η ΣΥΝΤΑΞΗ στους ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ όλους.________2. Μετάταξη στον μεσαίο φορολογικό συντελεστή ΦΠΑ 13% από τον μεγάλον συντελεστή 24% πλειάδος αγαθών και υπηρεσιών.________3. Ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις με εκπτώσεις και διαγραφή προστίμων!___________Και ΟΛΑ ΑΥΤΑ αφού πρώτα ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕ η Οικονομία της Ελλάδος επί Τσίπρα μετά την ΛΑΙΛΑΠΑ της ασύλληπτης σε έκταση και μέγθος ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ, ήν επήνεγκε (είχε φέρει) η ΔΕΞΙΑ στην Ελλάδα!___________ΕΥΓΕ Τσίπρα!__________Όντες Ευγνώμονες όσοι θεωρούμε τους εαυτούς μας Ανθρώπους, θα σε ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ!

nikos ar

έχει χαθεί η μπάλα τελείως..αντί να παίρνουμε μέτρα ανοικοδόμησης της οικονομίας με ορίζοντα 50ετίας με σενάριο "έξοδος από πόλεμο" , καθόμαστε να συζητάμε σε πόσες δόσεις θα πληρώσουμε και αν μπορούμε να πληρώσουμε τα χρέη των μνημονίων.αν ήθελε η ελληνικη Βουλή ΓΕΝΙΚΑ , μια τροπολογία θα έφερνε πρός ψήφιση.κούρεμα στα πάντα 50% και ρυθμιση σε 200 δόσεις , στα χρέη μέχρι 31-12-2018. Όλα τα άλλα ειναι ρυθμίσεις για να μην ρυθμίσεις.. Πάρτε το χαμπάρι..όταν σε 10 χρόνια λιτότητας,περικοπών , μηδενισμού κοινωνικού κράτους, χρεοκοπίας ιδιωτικου τομέα και δημόσιου, φτάνουμε σήμερα σαν κράτος να εξαρτώμαστε μόνο απο τους φόρους (το λαβέιν σαν έλλην πολίτης πέθανε) και ταυτόχρονα το χρέος παραμένει στο 188% ΑΕΠ (τρατζίκ), τότε όλα ή σχεδόν όλα έχουν γίνει παντελώς λάθος.και συνυπευθυνοι ειναι ολοι.και οι μέσα και οι έξω.και οι τωρινοι και οι προηγούμενοι.

Αγύριγο κεφάλι

"Κούρεμα" στις Τραπεζικές καταθέσεις εννοείς;______Όχι ρε "φίλε"!__________Τάχω ΔΟΥΛΕΨΕΙ!__________ΔΕΝ τάχω γιά ...σένα!..

Οθωμανικό υποζύγιο

Κύριε Νίκο! Ο τσίπρας μας υποσχέθηκε ένα νόμο που καταργεί τα χρέη, σχίσιμο των μνημονίων όπως ο κουταλιανός έσχιζε τηλεφωνικούς καταλόγους, φραππέ και χασισάκι για όλους! Εσύ τι μας υπόσχεσαι να σε ψηφίσουμε;

Business

Μόνο στα κορόιδα δεν δίνουν τις ρυθμίσεις...διότι κάποιος πρέπει να πληρώνει πάντα το μάρμαρο...δηλαδή οι επιχειρήσεις

nikos ar

είμαστε οι διαχρονικοί μακάκες του ελληνικου κράτους.η μικρομεσαία επιχείρηση που : δεν αντιδρά σε κάθε αύξηση ΦΠΑ , δεν αντιδρά σε αυξήσεις προκαταβολής φόρου ( 100% ουτε η Ζιμπάμπουε δεν έχει) , δεν αντιδρά σε απανωτές αυξήσεις φόρων κερδών, δεν αντιδρά σε 600άρια φόρο αν έχεις 1 αποθήκη παραπάνω ή έστω ενα υποκατάστημα και αντ αυτου , πληρώνουν (οταν και οσο εχουν) σαν πουστ#δες , για να συντηρούν το τέρας που λέγεται ελληνικό κράτος.έλα όμως που πλέον η μικρομεσαία πεθαίνει και σε μια 5ετία (το πολύ) γιόκ..εκεί να δώ απο ποια κανονια θα μαζέψουν τα χρέη..ακριβώς τα ίδια με τα χρέη της δεκαετίας του 1980..αμάζευτα... Δυστυχώς, από το 2019 και έπειτα, θα δούμε πολλές οικονομικές τραγωδίες , με κορυφή την εθνική τραγωδία.υπομονή να έχετε..

Λογιστής

Πριν γίνει η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ βλέπαμε τις ετήσιες επιχορηγήσεις ανά ταμείο. Δεν είναι πολλά χρόνια πριν όταν βλέπαμε ότι για επιχορηγήσεις στο ταμείο του ΙΚΑ το κράτος έδινε κοντά στα €6.000 τον χρόνο ανά συνταξιούχο, για το ταμείο συνταξιούχων (φαγάδες)της ΔΕΗ έδινε περί €750 εκατομμύρια το χρόνο ή κοντά στις €16.000 τον χρόνο ανά συνταξιούχο, ενώ στα ταμεία συντάξεων του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής έδινε ως και άλλα €600 εκατομμύρια τον χρόνο ή €11.000 ανά συνταξιούχο.( φαγάδες). Στο τότε ΤΕΒΕ και ΟΑΕΕ το κράτος επιχορηγούσε περί τα €800 ανά συνταξιούχο ετησίως ΜΟΝΟ ! Ακόμα και στη σπατάλη του ελληνικού κράτους οι αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν στην απέξω. Όταν έβρεχε εκατόευρα κρατούσαν ομπρέλα. Αυτά τα €250 δισ. που μοίρασε το κράτος στην εικοσαετία συν τους τόκους αυτών (άλλα €70 δισ. με 3% επιτόκιο) κατέληξαν €320 δισ. από τα €340 δισ. που χρωστάμε ως χώρα.

@Λογιστής

ΣΩΣΤΟΣ!!!!!!!!

Λογιστής

Στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών που έγινε πριν από δύο μήνες περίπου ,ένας Έλληνας καθηγητής στην ομιλία του, τόνισε ότι,όσες φορές στο παρελθόν, η Ελλάδα βρέθηκε σε παρόμοια με τη σημερινή θέση, η κατάληξη ήταν πάντα , Εθνική τραγωδία !!!! Αφού και τώρα όπως δείχνουν τα πράγματα με μαθηματική ακρίβεια σέ Εθνική Τραγωδία οδηγούμαστε, θα πρέπει οι ανώτατοι δικαστές και οι εισαγγελείς ,από τώρα να ετοιμάζουν το πλάνο για την τιμωρία όλων των ενόχων !!!!!!!!

Ψευτες και άχρηστοι

Ποιο σωστό μέτρο ρε μεγάλε? Επειδή πηγαν τις δόσεις απο 12 σε 24?Σιγά το φοβερό? Όλες οι μικροεπιχειρησεις μενουν απ εξω.. Οταν λεμε 120 δοσεις εννοουμε 120 δοσεις για ολους, οχι 24 η 36...Αχρηστοι για αλλη μια φορά

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης