Ο κατώτατος μισθός «ροκανίζει» τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές

epagelmaties

Αναρτήθηκαν οι νέες μειωμένες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες - Δείτε πώς  εξανεμίζεται το όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αναρτήθηκαν οι νέες μειωμένες εισφορές- Δειτε πως  εξανεμίζεται το όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Μετά από δύο χρόνια ασφυξίας ,τo Σαββατοκύριακο 23/02 και 24/02/2019 θα γίνει αντιληπτή η μείωση των εισφορών καθώς θα αναρτηθούν οι νέες μειωμένες εισφορές Ιανουαρίου για αγρότες , αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες .
Η μειωμένη εισφορά θα είναι κατ’ έλάχιστον 13,3% υπέρ  της κύριας σύνταξης από 20% που ήταν πέρυσι επί του ασφαλιστέου εισοδήματος για εισόδημα άνω των 7032 ευρώ.

Ωστόσο η “ανάσα” δε θα διαρκέσει πολύ. Από τον επόμενο μήνα η ωφέλεια περιορίζεται λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ειδικά η  κατώτατη εισφορά ( συνδέεται με τον κατώτατο μισθό) που ήταν 167.95 ευρώ επιβαρύνεται ( από 1/2/2019) έως και 17 ευρώ το μήνα και διαμορφώνεται  στα 185 ευρώ   ( 130 ευρώ υπέρ σύνταξης, 45.17 ευρώ υπέρ υγείας και 10 ευρώ  υπέρ ΟΑΕΔ, ετήσια αύξηση κατά 203,76 ευρώ).

Λιγότερο ευνοημένοι θα είναι 250.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν έξτρα εισφορές και αναδρομικά με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το όφελος από τις πρόσφατες εκπτώσεις.

Ειδικότερα , το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο ( ΕΤΕΑΕΠ) θα καταλογίσει για πρώτη φορά στις 25 Φεβρουαρίου, με δύο χρόνια καθυστέρηση  στους   αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς , δικηγόρους  και γιατρούς εισφορές  υπέρ επικούρησης και εφάπαξ οι οποίες  θα υπολογίζονται ως ποσοστό (7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ) επί του βασικού μικτού μισθού , δηλαδή επί των 586 ευρώ. Οι επόμενες εισφορές , του Φεβρουαρίου που θα αναρτηθούν θα υπολογιστούν με βάση τα 650 ευρώ . Δηλαδή η εισφορά 64.5 ευρώ μηνιαίως θα αυξηθεί στα 71.5 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα εκτός από τις τρέχουσες εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ , οι επιστήμονες θα κληθούν από τις 25 Φεβρουαρίου να καταβάλλουν και αναδρομικά δύο ετών.

Για να μην πνιγούν στις οφειλές οι εν λόγω ασφαλισμένοι  , το Υπουργείο Εργασίας  αποφάσισε  την εξόφληση των αναδρομικών  σε 36 μηνιαίες δόσεις.

 Έτσι, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες  από τον Μάρτιο ( εισφορές Φεβρουαρίου) και για 3 χρόνια  θα κληθούν να πληρώνουν  κάθε μήνα:

-Τις τρέχουσες εισφορές της κύριας ασφάλισης . Δηλαδή κατ’ έλάχιστον 13,3% υπέρ  της κύριας σύνταξης από 20% που ήταν πέρυσι επί του ασφαλιστέου εισοδήματος για εισόδημα άνω των 7032 ευρώ.  Η κατώτατη εισφορά  που ήταν 167.95 ευρώ επιβαρύνθηκε έως και 17 ευρώ το μήνα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και διαμορφώνεται  στα 185 ευρώ   ( 130 ευρώ υπέρ σύνταξης, 45.17 ευρώ υπέρ υγείας και 10 ευρώ  υπέρ ΟΑΕΔ, ετήσια αύξηση κατά 203,76 ευρώ).

-45,5 ευρώ το μήνα  για την  νέα ελάχιστη εισφορά επικούρισης

- 26 ευρώ το μήνα για τη  νέα ελάχιστη εισφορά πρόνοιας (εφάπαξ) για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

-Τη δόση εξόφλησης των αναδρομικών  εισφορών για το επικουρικό και το εφάπαξ  της περιόδου 2017-2018 ύψους 47.6 ευρώ

Για παράδειγμα , επιστήμονας ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωσε ετήσιο  εισόδημα 25.032 ευρώ  καλείται να πληρώσει με την έκπτωση  συνολικά 271  ευρώ μηνιαίως  από 431  που θα πλήρωνε το 2019. Το όφελος του όμως  από 160 ευρώ μειώνεται στα 105.4 λόγω των επιβαρύνσεων από την αύξηση του κατώτατου μισθού και τα αναδρομικά.

Γενικότερα από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα προκύψουν επιβαρύνσεις έως 17 ευρώ το μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα συν καταβλητέες εισφορές έως 7.800 ευρώ. Αντίστοιχες επιβαρύνσεις που φτάνουν έως και τα 18 ευρώ το μήνα προκύπτουν για τους αγρότες με καθαρό φορολογητέο εισόδημα συν καταβλητέες εισφορές έως 6.000 ευρώ ενώ μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τους αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ. Οι εκπρόσωποι των επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων υπολογίζουν ότι οι εισφορές θα διπλασιαστούν και θα φτάσουν έως 320 ευρώ το μήνα αν προστεθούν και τα αναδρομικά υπέρ εφάπαξ και επικούρησης που πρέπει να καταβάλλουν δικηγόροι , γιατροί και μηχανικοί.

Αλλά και οι  φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών επισημαίνουν ότι και μετά τις ελαφρύνσεις  το κράτος παραμένει σχεδόν ισότιμος συνέταιρος. Σύμφωνα με υπολογισμούς η συνολική επιβάρυνση από εισφορές , φόρο εισοδήματος και τέλος επιτηδεύματος μειώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες . Δηλαδή η επιβάρυνση για έναν επαγγελματία με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ από 52% που ήταν μειώθηκε στο 48%.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Εργοδότης

Ευτυχώς στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2019 αναλαμβάνει την κυβερνητική εξουσία ο Κυριάκος για μείωση φόρων και εισφορών στους λεβέντες της πραγματικής οικονομίας αγοράς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και θα αφήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς ελέγχους και πρόστιμα να κλέβουν κράτος και εργαζόμενους και πελάτες-καταναλωτές, καθώς επίσης θα μειώσει επιτέλους αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα εργαζομένων και αποδοχές συνταξιούχων και μισθούς απασχολουμένων για να βρει χρήματα η χώρα ώστε να μπορέσει να πάρει μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών προκειμένου να γίνουν πλουσιότεροι.

Mary

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30% ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΦΕΤΟΣ . ΕΧΩ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ .ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ .ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΛΕΨΩ ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ .Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ .

Επενδυτής

Απαράδεκτη η αύξηση του κατώτερου μισθού εργατών-υπαλλήλων, γιατί αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρηματιών και μειώνει τον πλούτο τους, ενώ πρέπει να καταργηθούν και τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα-Θέρους που μειώνουν τα εισοδήματα και τις καταθέσεις των ελεύθερων επαγγελματιών που απασχολούν εργαζόμενους όπως έχουν καταργηθεί σε συνταξιούχους-υπουργεία-περιφέρειες-δήμους, ενώ οι εργοδότες έχουν καταλήξει σε συσσίτια εκκλησιών και σε ξενώνες αστέγων για να μπορούν οι απασχολούμενοι να πηγαίνουν σε χιονοδρομικά, μπουζούκια, ταβέρνες, Μύκονο-Σαντορίνη.

Nikos

Ευτυχώς που αυξάνονται ετσιθελικά. Νέος όρος. Ευτυχώς παράλληλα που η κυβέρνηση αυτή μέσα σε τρία χρόνια έχει καλλιεργήσει την φοροδιαφυγή και την μαύρη οικονομία σε κανόνα, π.χ. ο Μανώλο του Παππά. Κύριε επενδυτά οι σοβαρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται υπενθύμιση για το πόσα χρήματα χρειάζεται ο υπάλληλος κι ανέκαθεν δίνανε μισθούς αρκετά πιο πάνω από τον βασικό. Και τέλος δόξα την κυβέρνηση που έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους. Ανέκδοτα καταντάτε με τέτοιους συμψηφισμούς

panos

Οποιος λεει οτι δεν βγαινει να κλεισει.

Nikos

Αξιότιμε φωτεινέ παντογνώστη. Αυτό που σου έχουν εξηγήσει σοβαροί ελ. επαγγελματίες κι όχι λαμόγια που διασκεδάζουν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, είναι πως μάλλον οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Οπότε άντε ξανά. Για ένα χαμηλοεισοδηματία ελ. επαγγελματία οι αριθμοί είναι 22% (φόρος) + 22% (100% προκαταβολή φόρου!) + 29% ασφαλιστικές εισφορές (73% μέχρι εδώ). Τέλη επιτηδεύματος και λειτουργικά έξοδα, τα οποία δεν εκπίπτουν ουσιαστικά, νομίζω βγαίνει ένα καλό νούμερο. Ακόμα κι αν πεις να πάει στον Βορρά, στον πολιτισμό, η φορολογία δεν ξεπερνάει το 50% και προσφέρονται υπηρεσίες, αληθινές υπηρεσίες στον πολίτη. Άρα, κοντά στο νου και η γνώση, γιατί να κλείσει κάποιος που φορολογείται βάναυσα? Καληνύχτα

anti-panos

αν κλεισω πως θα συντηρουμαι? θα μου βρεις καποια καλυτερη δουλεια?η μηπως εισαι βολεμενος στο δημοσιο και μιλας εκ του ασφαλους?

Μυκονιατης

Εγω θα απολύσω 2 άτομα για να σταθμισω την αύξηση μισθών. Θα φάνε καλά. Νομίζουν ότι ο επιχειρηματίας είναι κοοροιδο

ΑΑΔΕ

Εγώ πλέον έδιωξα ότι προσωπικό απασχολούσα, ότι κάνω μόνος... όσο πάει. Αριστερή Ανάπτυξη Δίχως Έσοδα (ΑΑΔΕ).

τακης

μολις το ειδα ,η κατωτατη εισφορα για αγροτες απο 95 ευρω πηγε στα 103 ! ειναι Συριζεικες μειωσεις αυτες

Άγγελος

Τον Φλεβάρη θα πάει 117. Προ καιρού σχολίαζα όταν ακούστηκαν τα περί μειώσεων των εισφορών. "Από 1ης Γενάρη η εισφορές θα υπολογίζονται για το 100% του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένο με τις εισφορές του περασμένου έτους, από 85% που ίσχυε. Οι μικροί θα δούν μάλλον αύξηση των εισφορών αφού εξαιρούνται των μειώσεων, αλλά ο υπολογισμός θα γίνεται ως ανωτέρω. Αν θυμάστε ο Αποστόλου έλεγε πως ο μέσος Έλληνας αγρότης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, περίπου το 85% των Ελλήνων αγροτών δηλώνει κάτω από 5.000 ευρώ". Άρα το 85% των αγροτών δεν θα δούν την πολυδιαφημισμένη μείωση των εισφορών. Μάλλον θα δούν αύξηση".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης