Fitch για Ελλάδα: Κίνδυνος για αυστηρότερα capital controls από τα κόκκινα δάνεια

fitch_main

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης, θα «τρέξει» με ρυθμούς 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020

Τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε νέα έκθεσή του για τη χώρα μας, ο οποίος τονίζει ότι στα βασικά προβλήματα της Ελλάδας συγκαταλέγεται ο μεγάλος αριθμός κόκκινων δανείων και το υπέρογκο δημόσιο χρέος.

Όπως λέει, η αξιολόγηση «ΒΒ-» της Ελλάδας στηρίζεται σε υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών με ίδια αξιολόγηση, ενώ η διακυβέρνηση είναι επίσης σημαντικά ισχυρότερη από ό, τι στις περισσότερες χώρες με παρόμοια βαθμολογία. Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει ότι το προφίλ του χρέους γενικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά ευνοϊκό και οι πρόσφατες δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ισχυρότερες σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών ίδιας αξιολόγησης.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch στη νέα έκθεσή του, σημειώνει τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας, και «επανόδου» σε αυστηρότερους κεφαλαιακούς ελέγχους, λόγω των δικαστικών αποφάσεων για τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα θετικά της ελληνική οικονομίας

- Το κατά κεφαλήν εισόδημα αν και ανερχόταν στα 20.284 δολάρια το 2018, από 31.700 δολάρια ΗΠΑ το 2008, εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση "ΒΒ" και "ΒΒΒ" (6.852 δολ. και 10.704 δολ. αντίστοιχα).

- Πάνω από τα δύο τρίτα του εξωτερικού χρέους της συνολικής οικονομίας κατέχονται από τους επίσημους πιστωτές και το ευρωσύστημα, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της εξυπηρέτησής σε ένα βιώσιμο επίπεδο του 12% του ΑΕΠ.

- Πάνω από το 80% του χρέους της γενικής κυβέρνησης σταθερού επιτοκίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων.

- Το 2018 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ το οποίο είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση "ΒΒ" (2,6% του ΑΕΠ).

- Η οικονομική κρίση και η ύφεση της Ελλάδας έχουν αναδείξει τις αδυναμίες στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ασκώντας σοβαρές πιέσεις στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Η διακυβέρνηση ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικά ισχυρότερη από ό, τι στις χώρες με παρόμοια αξιολόγηση όπως η Ελλάδα ("ΒΒ-").

Τέσσερις σημαντικές προκλήσεις

Όπως προειδοποιεί η Fitch. το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των των ελληνικών τραπεζών (45% του ΑΕΠ), η χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και η δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και πραγματοποίησης ιδιωτικοποιήσεων είναι οι τέσσερις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα

- Παρά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια, το δημόσιο χρέος (181% του ΑΕΠ το 2018) και το καθαρό εξωτερικό χρέος (141% του ΑΕΠ) είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.

- Τα NPLs των ελληνικών τραπεζών φτάνουν το 45% του ΑΕΠ της χώρας και είναι επίσης υψηλά σε σχέση με τα κεφάλαιά τους.

- Η τάση της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι αναιμική (1,2%) οδηγούμενη από τα αδύναμα δημογραφικά στοιχεία και την χαμηλή παραγωγικότητα της αγοράς εργασίας.

-Το ιστορικό των ιδιωτικοποιήσεων και προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι αδύναμο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα και αυτό επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Παρά τα θετικά στοιχεία, οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια της χώρας, καθώς και ο μεγάλος αριθμός των κόκκινων δανείων, υπάρχει κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας εάν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, ενώ δεν αποκλείεται ο κίνδυνος επιβολής αυστηρότερων ελέγχων κεφαλαίου.

Οι προβλέψεις

Η ανάκαμψη της επενδυτικής ζήτησης, η μείωση του ποσοστού ανεργίας, το αυξανόμενο διαθέσιμο εισόδημα και η μέτρια δημοσιονομική χαλάρωση έχουν ως στόχο την υποστήριξη της εγχώριας ζήτησης και θα αντισταθμίσουν την αρνητική συμβολή του ΑΕΠ από το καθαρό εμπόριο. Μετά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,0% το 2018, η Fitch αναμένει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί στο 2,3% το 2019 και στο 2,2% το 2020. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση ενισχύονται περαιτέρω από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της αύξησης της κατανάλωσης, προσθέτει ο οίκος.

Στο πλαίσιο των δυναμικών προβολών χρέους, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 111% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2040, σύμφωνα με τη Fitch. Γι' αυτό υποθέτει τη χρήση από το ταμειακό απόθεμα (2,4% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020 και καμία χρήση έπειτα, ενώ παράλληλα ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν 300 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2019-2023.

Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι χαμηλές για παρατεταμένη χρονική περίοδο, παρέχοντας ένα σημαντικό εμπόδιο έναντι των κινδύνων χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Mπανανισταν

Δεν άκουσα κιχ από κανέναν ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ακριβηναν αναίτια και ξαφνικά 20% την κάρτα των 10 ευρο.12ευρο οι ξεφτιλες για την ίδια κάρτα με τις ίδιες δυνατότητες.Γιατι δεν μιλάει κανένας; ποιός προστατεύει τα λαμόγια;Εσύ ΠΘ ανέδειξε το πες μας ποιανού ιδέα ήταν και γιατί το επέτρεψε το τσίρκο πουας κυβερνάει.

@@

Δεν είναι φορολογία, είναι φοροΛΗΣΤΕΙΑ , είναι φοροΕΜΦΥΛΙΟΣ της αριστεράς ενάντια στους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες !!! Είναι φοροΕΞΟΝΤΩΣΗ.. του ιδιωτιού τομέα !!!! Πρέπει να γίνει γενικός ξεσηκωμός του ιδιωτικού τομέα !!

το προβλημα ειναι οι χαμηλοι ρυθμοι αναπτυξης;

Μήπως επειδη οι( υποτίθεται) φιλοι μας επεν(γ)δυτές ελπίζουν να σκάσει τελείως το μισοσκασμενο άλογο και να μας πάρουν και οικόπεδο;Γι'αυτό δεν κάνουν επενδυσεις; Επειδή λεει φοβουνται να επενδυσουν σε μια χώρα με αριστερή κυβέρνηση.Ελα ομως που αρχιζουν και εκφράζονται ανησυχίες πέραν του Ατλαντικού ότι αυτή η σιγή επενδύσεων δεν θα τους βγει σε καλό.Γιατι ο κινέζικος δράκος προχωράει σε επιθετικες επενδύσεις όχι αποικιακές όπως θέλουν οι ((φίλοι )) και σιγα σιγά όλα θα βρεθούν σε κινεζικα χέρια σε στρατηγικούς ευαίσθητους χώρους όπως η Μεσόγειος.Τα καπιταλ κοντρόλ τα έβαλαν για τα λαμόγια να μην βγαζουν λεφτά έξω δεν επιρεαζουν τα καπιταλ κοντρόλ τον μέσο νοικοκύρη,ίσως επιρεαζουν το εμπόριο το ύψος των συμφωνιών που κλείνονται μέσω τραπεζών αλλά αυτπι που θα το επιβάλουν απ' έξω θα χασουν πρώτοι αυτοί λεφτά απο τη μείωση του εμποριου και θα κάνουν και θα κάνουν τον κάθε εισαγωγέα να αγανακτησει και να αναζητήσει αλλού προμηθευτες Ασία Κίνα Ιαπωνία Κορέα,γι'αυτό δεν θα κανουν τις ιδιες αγριαδες που έκαναν με την αρχική επιβολη των καπιταλ κοντρολ,ούτε θα ξαναδειξουν ρεπορτάζ με σκηνές λεηλασιών απο κολομβια ο κόσμος έχει συνηθισει πλεον και δεν τρομοκρατειται,αν θέλουμε να γίνουμε σκλάβοι ας τα βρακιά και ας τους τα δώσουμε όλα αν δεν θέλουμε να γίνουμε σκλάβοι πρέπει να τους αποδείξουμε ότι μπορούμε ότι είμαστε ισοτιμοι εταίροι (κόβοντας καφριλικια μαημουδιες κατινιές λαϊκισμούς ,κ.λπ.) και να μας σέβονται

New Yorker

Το προβλημα ειναι οτι οσον αφορα το ΑΕΠ η Ελλαδα ειναι ενα τιποτα. Εχει αριστερη κυβερνηση εδω και 40 χρονια, ειναι εναντια των επενδυσεων και του επιχειρειν, εναντια τις παραγωγικοτητας και τις αξιοκρατιας. Νομοθετικα και φορολογικα ενα απεραντο μπουρδ... Κεκτημενα δικαιωματα, μιζες, κομματικα κριτηρια και "δεν βαριεσε" σε ολα. Λαμογια με ολη την σημασια τις λεξης. Ποιος και γιατι να επενδυσει σε μια Σοβιετικη, ανατολιτικη χωρα. Ο κοσμος παει στον Αρη και εσεις ακομη μελετατε εαν θα ανηξουν τα μαγαζια την Κυριακη και εαν οι παπαδες θα παρουν μισθο η οχι. Οσον αφορα τους Κινεζους, αυτοι και ενα δεν εχουν προβλημα . Ο κινεζικος δρακος εχει προβλημα, πολυ μεγαλο προβλημα και θα πεσουν πολλα κεφαλια για να το λυση. Οχι οτι οι ΗΠΑ δεν θα εχουν το ιδιο προβλημα στο εγγύς μέλλον. Οσον αφορα τα περι σεβασμου, κλπ, κλπ, πρωτα πρεπει να μαθετε να σεβεστε τον εαυτο σας. Κανενας δεν θελει να παρει κατι απο εσενα γιατρι δεν εχεις τιποτε, τα λεφτα τους θελουν γιατι ξερουν με τι εχουν να κανουν.

Χμμ

Νομίζω ότι ο δράκος που αναφέρεις σιγά σιγά "τρώει" πόρτα από ΗΠΑ και ΕΕ και από δράκος τον βλέπω να γίνεται το πολύ πολύ καμία σαύρα! για ψάξε λίγο...

Ξξ

Στημένη ιστορία. Τράπεζες κυβερνήσεις κόμματα. Έρχεται πείνα. Ετοιμαστείτε και αφήστε τα κουτσομπολια.

Επιστροφή στην κανονικότητα!!!

Κανένα απολύτως πρόβλημα!! Το οξυγόνο της Ελληνικής οικονομίας είναι επαρκές για να μας βγάλει μέχρι τις επερχόμενες εκλογές. Μετά που θα ξεκουμπιστούν οι φαντασιόπληκτοι, θα δούμε όλοι μαζί την αλήθεια.......

Κώστας

Όταν παίρνεις διαφήμισης από τις τράπεζες(ΜΜΕ)..ευχαρίστως παίζεις το παιχνίδι τους.Γιατι ως γνωστό μπορεί να φέσωσαν οι πολιτικοί 320 δις την χώρα,να πήραν θαλασσοδάνεια κόμματα και νταβενζηδες..να λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα με της υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα στα εξοπλιστικά στα δημόσια εργα κλπ..αλλά το σπιτάκι από τους φτωχούς,τα θύματα δηλ. της χρεωκοποιας..είναι το πρόβλημα.. Θα πρέπει να τους τα πάρουμε όλα και μετά γιατί όχι και της καταθέσεις.Γιατι το χρέος είναι τόσο μεγάλο που δεν θα σταματήσουν πουθενά!!

άντε ρε κοπρόσκυλα

και ποιος έδωσε τα κόκκινα δάνεια; αλλά έτσι είναι, το capital control να είναι καλά ώστε να μην πάθει τπτ η καημενούλα η τράπεζα. άλλωστε είναι γνωστό πως 10 βουρδουλιές στην πλάτη του άλλου δεν πονάνε καθόλου.

Ποιος ειναι το πραγματικο κοπροσκυλο

Σας εδωσαν δανειο με σκοπο να το ξεπληρωσεις κοπροσκυλαδες οχι να το παιζεις κινεζος. Χωρις τις τραπεζες δεν υπαρχει οικονομια κουμουνισταρα παρτω χαμπαρι.

Ουστ

Να βρείτε τα λεφτά απ' τα λαμόγια που έβγαλαν έξω 600 δις,τους τραπεζίτες,τους καναλάρχες,τους πολιτικούς,τους εργολάβους.Εμας μας στραγγηξατε με τα μνημόνια δεν υπάρχει σάλιο

kyriakos

Ο αλβανοτσαμης και η συμμορία του έχουν ναρκοθετησει ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Οι ελλαδιστανοι, σε δύο μήνες μετά την νίκη της ΝΔ, με μπροστάρη τον αλβανοτσαμη θα καίνε τις πόλεις της Ελλάδας. Θα χορεύουν το χορό της κοιλιάς στο Σύνταγμα χωρίς να σκέφτονται ότι ΑΥΤΟΙ φταίνε που φτάσαμε ως εδώ. Ο αλβανοτσαμης θα είναι πρωθυπουργός όταν η χώρα τιναχτει στον αέρα. Οι ελλαδιστανοι και ειδικότερα οι μεγάλοι εχθροί της, οι αριστεροί θα λένε ότι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ δεν είναι ΑΛΗΘΕΙΑ. Αλήθεια είναι ο χώρος που βοσκει το τρελό μυαλό τους. Όταν η αλήθεια δεν συνάδει με το μυαλό τους τότε η αλήθεια είναι λάθος. Οι άνθρωποι είναι άρρωστοι ψυχικά και πνευματικα. Κοιτάξτε γύρω σας. Στα σχολεία, στα καφενεία και σε όλους τους δημόσιους χώρους. Η κοινωνική σαβούρα, ο πάτος της κοινωνίας που συνήθως είναι κρατικοδιαιτος, είναι όλοι συριζαιοι. Κατάρα.

αεργος εθνικιστης

Αντίθετα προς την ΕΠΙΘΥΜΙΑ της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ λέω:__________Στους πλειστηριασμούς, (σε όσους ΧΡΩΣΤΑΝΕ και δεν πληρώνουν τα σπίτια και τα "δάνεια" που πήραν), να είστε ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ!____________Δεν θα πληρώνω ΕΓΩ με ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ο οποίος υποβάλλομαι σε ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ και ΟΥΔΕΠΟΤΕ χρωστούσα σε ΚΑΝΕΝΑΝ ποτέ και τίποτα, γιά αυτούς τους Μπαταχτσήδες, που τα πήραν και τα ΕΦΑΓΑΝ σε "καλοζωία" και σε ΦΙΓΟΥΡΕΣ!__________Είναι ΑΔΙΚΙΑ αυτό.__________Πλειστηριασμοί ΚΑΙ ΠΑΛΙ Πλειστηριασμοί, ΕΙ-ΠΑ!.._________Μέχρι να ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ, μέσω των πλειστηριασμών, τα ΧΡΕΗ τους!

kyriakos

Σωστά. Απολύτως!!! Στέλνουν τα παιδιά της Ελλάδας, με πτυχία, μετανάστες να ξεσκατιζουν γέρους, να πληρώνονται ψίχουλα, να μοιράζονται κουζίνα, μπάνιο και τουαλέτα σε "εχθρικό" περιβάλλον κι ΑΥΤΟΙ το παίζουν ΠΟΝΟΨΥΧΟΙ και προλαμβάνουν την σαβούρα, συμπεριλαμβανομένων των σογιων τους, βάζοντας επιπλέον χρέη στην Ελλάδα. Ως ΠΟΝΟΨΥΧΟΙ, πουλάνε την Ελλάδα για να αποφύγουν μειώσεις μισθών και συντάξεων. Οδηγούν την Ελλάδα στο θανατο. Ο λαός είναι συνυπευθυνος και θα το πληρώσει με τον εξευτελισμό του και την ελευθερία του. ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

Αγύριγεεεεε

Όταν είναι για την τσεπούλα σου και τα λεφτάκια σου στην τράπεζα δεν είσαι κ τόσο επαναστάτης κ αριστερούλης εεεε;;;;Γι αυτό και ντρέπεσαι να γράψεις ως Αγύριγο Κεφάλι....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

brexit_neo

Το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων πελατών ελληνικών προϊόντων - Η διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας που αναμένεται να καταστήσει αυτόματα πιο ακριβά τα ελληνικά προϊόντα, ανησυχεί τους Έλληνες επιχειρηματίες