Χουλιαράκης: Αγγίζουν το 1 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες

Χουλιαράκης: Αγγίζουν το 1 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες

Παράλληλα, ποσό περίπου 1,5 δις ευρώ αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και προμηθευτών

xouliarakis
«Κοντά στο 1 δις ευρώ» υπολόγισε τις καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης υποστηρίζοντας ότι ποσό περίπου 1,5 δις ευρώ αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και προμηθευτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με παρέμβασή του κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε πως το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αποτελεί αποτέλεσμα και των αυξημένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. «Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές επιδεινώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα» εξήγησε για να προσθέσει «από τον Ιούλιο του 2016 εως σήμερα η μεταβολή των καθαρών ληξιπρόθεσμων είναι της τάξης των 4 δις ευρώ. Από τα 6,5 δις ευρώ το 2016 διαμορφώθηκαν σε 2,5 δις ευρώ το φθινόπωρο του 2018».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «Το καλοκαίρι του 2018 αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει θέμα πλήρους εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναθέσαμε στο ελεγκτικό συνέδριο να εξετάσει τις ρίζες του κακού. Για ποιο λόγο το Δημόσιο δεν μπορεί να εκκαθαρίσει με ταχύτερο τρόπο ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και δημιουργεί νέες. Στην πράξη αυτή έχει εκπονηθεί πλάνο δράσης. Από το υπόλοιπο 2,5 δις ευρώ περίπου 1,5 δις ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες που δεν ευθύνεται το Δημόσιο. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι στα δικαστήρια. Είναι αντικείμενο διαμάχης προμηθευτών και του Δημοσίου. Δεν μπορεί το Δημόσιο να πληρώσει από την στιγμή που δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις. Αν αφαιρεθεί το δικαστικό το πραγματικό νούμερο είναι κοντά στο 1 δις ευρώ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης