Αναστέλλεται για έναν ακόμη χρόνο ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

Αναστέλλεται για έναν ακόμη χρόνο ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

Από το 2014 που ψηφίστηκαν οι σχετικές διατάξεις για επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ

akinhta
Στο «συρτάρι» θα μείνει και το 2019 ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Τροπολογία η οποία κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή προβλέπει ότι « αναστέλλεται για ένα ακόμα έτος ο φόρος υπεραξίας», δηλαδή έως και τις 31-12-2019.

Αν και δεν καταργήθηκε, από το 2014 που ψηφίστηκαν οι σχετικές διατάξεις για επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, καθώς κάθε Δεκέμβριο ψηφίζεται μια τροπολογία – «καρμπόν» με την οποία ο φόρος υπεραξίας αναστέλλεται.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που διαρκώς παίρνουν αναστολή και τελικά δεν θα εφαρμοστούν ούτε το 2019:

- ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

- η υπεραξία μένει αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για τουλάχιστον 5 έτη από τότε που το απέκτησε.

- όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης