Άρειος Πάγος: Αναβλήθηκε η συζήτηση της αγωγής 4.500 ατόμων για τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο

areios_pagos

 Η αναβολή της συζήτησης αποφασίστηκε λόγω της αναμενόμενης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου –Η απόφαση της Ολομέλειας θα καθορίσει την τύχη 35.000 δανειακών συμβάσεων της Eurobank σε ελβετικό φράγκο 

Αναβλήθηκε για 2 Δεκεμβρίου 2019 η συζήτηση στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου της συλλογικής αγωγής 4.500 δανειοληπτών σε βάρος της Τράπεζας Eurobank για το καυτό θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Σήμερα ήταν να συζητηθεί στο Άρειο Πάγο η αγωγή 4.500 δανειοληπτών για τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογράψει σε ελβετικό φράγκο.

Όμως η Eurobank ζήτησε την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς αναμένεται η έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ίδιο θέμα, μετά από ατομική αναίρεση που έχει ασκηθεί κατά εφετειακής απόφασης.

Στο ακροατήριο υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του δικηγόρου των 4.500 δανειοληπτών για το θέμα του αιτήματος αναβολής, αλλά τελικά το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε την αναβολή συζήτηση της υπόθεσης και όρισε νέα δικάσιμο μετά από ένα χρόνο, δηλαδή την 2α Δεκεμβρίου 2019. Ο λόγος αναβολής είναι η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το επίμαχο θέμα.

Η οποία απόφαση εκδοθεί για το εν λόγω θέμα θα καθορίσει την τύχη περίπου 35.000 δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο που χορηγήθηκαν από το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα, ενώ ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο υπολογίζεται περίπου στις 70.000. Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006-2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 13 δισ. ευρώ.

Πάντως, τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπήρξε θετική πρόταση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή.

Η υπόθεση απασχόλησε το Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο μετά από απόφαση του Εφετείου Αθηνών το οποίο εξαφάνισε την πρωτοβάθμια κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης με την οποία δικαιώθηκαν οι δανειολήπτες.

Η πρωτόδικη απόφαση η οποία εκδόθηκε το 2016, μετά από συλλογική αγωγή της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ), Ενώσεων Καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας και 4.500 δανειοληπτών, είχε κρίνει καταχρηστικούς τρεις όρους των επίμαχων δανειακών συμβάσεων και είχε απαγορεύσει στο πιστωτικό ίδρυμα να αποκρούει την εκ μέρους των δανειοληπτών καταβολή των δόσεων τους σε ελβετικό φράγκο στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας που υφίστατο κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου.

Ωστόσο, η Τράπεζα κατέθεσε έφεση και από το Εφετείο δικαιώθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Σταυρούλα

Έξω από τον χορό τα λένε όλοι μια χαρά. Η Τράπεζα σου παρουσίαζε ότι σε "συμφέρει" να πάρεις το δάνειο σε Ελβετικό Φράγκο και ότι δεν έχεις κάτι να "φοβηθείς", γιατί πάνω από όλα είσαι πελάτης. Η ίδια δεν θέλει να χάσει τον πελάτη της, ούτε να δυσφημιστεί. Είναι δική της δουλειά να σε "προστατέψει". Όσο για τα ψιλά γράμματα, μόνο ένας δικηγόρος μπορεί να καταλάβει ορολογίες και προϋποθέσεις κάτω από το χαλάκι. Η τράπεζα δεν επιτρέπει σε ΚΑΝΕΝΑΝ δικηγόρο να μπει μαζί με τον πελάτη να ελεγξουν όρους κλπ. Αυτό βέβαια ισχύει για τα στεγαστικά δάνεια. Που είναι προσημειωνενο το ακίνητο. Πλήρωνε - πλήρωνε - πλήρωνε και όταν δεν θα μπορείς θα μας το κάνεις δώρο 🎁. Για τα κόκκινα δάνεια που ο άλλος δεν έχει κάτι στο όνομά του για να το κατασχέσουν, υπάρχει νόμος για κούρεμα, τόσες δόσεις και ξεχρεώνεις τότε ημερολογιακά κλπ. Νομίζω... Ότι τελικά γι' αυτό οι άνθρωποι κατέφυγαν στην δικαιοσύνη και όχι γιατί πήραν ένα δάνειο από χαζομάρα ή πονηρία (εμείς είμαστε έξυπνοι και οι άλλοι όχι).

X

Έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Οι Έλληνες Δικαστές έχουν αποδείξει ότι δε μασάνε από αστεία επιχειρήματα του τύπου: " δεν ήξερα, δεν διάβασα, δεν είχα τα γυαλιά μου, ήταν μικρά τα γράμματα, νόμιζα, άκουσα, δεν μου εξήγησε ο υπάλληλος, αχ τι κακό που με βρήκε", όλων αυτών που έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους σε σύμβαση που ξεκάθαρα αναφέρει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και κινδύνους.

Theodore.

Δυστυχώς προβλέπω ότι οι δικαστές θα πάρουν το μέρος των δανεισθέντων επειδή είναι πολλοί και επώνυμοι,ενώ η Τράπεζα ανώνυμη,εννοώ επιχείρηση,άρα φτου κακά. Δε μας είπαν όμως οι κ.κ. δανεισθέντες και επωφεληθέντες από τα χαμηλά επιτόκια,σκοπεύουν να κάνουν συμψηφισμό με αυτά που κέρδισαν στην αρχή, όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά,ή θέλουν να κερδίσουν και από τις δύο μεριές,και στο χαμηλό δηλαδή,και στο υψηλό;

Los Bomboneros

-Γεια σας, θα θέλαμε ένα δάνειο. -Παρακαλώ. Το Euribor έχει επιτόκιο Χ, το ελβετικό φράγκο έχει επιτόκιο Χ/2. -Προφανώς θα πάρω το Χ/2. -Κύριε μου και κυρία μου, το Euribor παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα, το ελβετικό ίσως αυξηθεί, παρόλο που τώρα είναι χαμηλότερο. -Δώσε το ελβετικό, σιγά μην πληρώνουμε αυξημένο επιτόκιο στις γερμανοτράπεζες. (Λίγα χρόνια αργότερα...) -Ε, τι κάνει αυτό το κράτος επιτέλους πια, χάσαμε τα λεφτά μας, οι τράπεζες μας κοροϊδεύουν, πληρώνουμε επιπλέον λεφτά κι οι άλλοι δίνουν λιγότερα!......

Kwstantinos k

Δεν ειναι ακριβως ετσι τα πραγματα. Το μεγαλυτερο ποσοστο που πηραν δανεια σε ελβετικο φραγκο δεν ηξεραν λέτομερειες. Εμπιστευτηκαν τις τραπεζες που τους ελεγαν οτι ειναι καλυτερο το ελβετικο φραγκο. Το μεγαλυτερο ποσοστο δεν ηξερε καν λεπτομερειες.. βλακωδες που δεν το ψαξαμε παραπανω; Σιγουρα. Δεν ειπε κανεις το αντιθετο. Αλλα οι τραπεζες δεν ανεφεραν καν τους κινδυνους και ηταν με μικρα γραμματα στα συμβολαια που πιστεψε με το 90% δεν διαβαζει καν. Βλακωδες και παλι; Σιγουρα ναι. Μπορεις να κατηγορηγορησεις για αφελεια αυτους τους 70.000 αθρωπους αλλα οχι για κατι αλλο. Αφελεις σιγουρα για αυτο το πληρωνουν. Ειμαι παιων και οντως δεν γξερα γιατι πηρε ο πατερας μ ενα δανειο για μενα και εγω ημουν 20 χρονων. Δεν το εψαξα τοτε δυστυχως, οπως και ο πατερας μ δεν το εψαξε και με χαντακωσε για μια ζωη μιας και το δανειο ηταν μεγαλο. Καλα να παθω. Εχω να μιλησω στο πατερα μου 4 χρονια. (Ουτε αυτος ηθελε να την παθω φυσικα, αλλα επειδη ηταν αφελεις με χαντακωσε). Μηπως και εγω ηξερα στα 20 μου;

Platonas

Τους θυμάμαι στα καφενεία που καυχιοντουσαν και σε πληροφορω ότι παρέσυραν και άλλους.

Los Bomboneros

Καλά τα λέει ο Platonas. Μπορεί πράγματι μερικές περιπτώσεις να ΜΗΝ ήταν έτσι, ωστόσο ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του κακοπληρωτή Έλληνα. Πάντοτε, "ποτέ δεν ξέρει" ή πάντα όταν νομίζει ότι κάνει κάτι έξυπνο, καυχιέται, όταν όμως αυτό που έκανε αποδεικνύεται κουτοπονηριά και τον καταλαβαίνουν, τότε αρχίζει και διαμαρτύρεται. Για ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ δάνειο, πρέπει να είσαι ΠΟΛΥ προσεχτικός. Ούτε παίρνεις ψίχουλα για να πεις "δεν ξέρεις". Ας βάλεις δικηγόρο να ελέγξει τη σύμβαση τότε. Τα ίδια γίνονταν και στις κάρτες και στα καναλωτικά κτλ. Όταν τα παίρνουν, ΟΛΟΙ κάνουν τους καμπόσους, ότι δήθεν κορόιδεψαν την τράπεζα. Όταν έρχεται η πληρωμή και τα έχουν φάει, μετά κλαίγονται, ζητάνε κάλυψη από το κράτος και τη ζημιά την πληρώνουμε ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι καλοπληρωτές (γιατί οι μπαταχτσήδες φυσικά θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν). Εσύ εκτιμώ ότι οκ, είσαι μια περίπτωση, αλλά για σκέψου τον ευσυνείδητο καλοπληρωτή δανείων, εφοριών, εκτάκτων εισφορών για δεκαετίες, ΠΟΣΑ "κερατιάτικα άλλων που δεν ήξεραν" έχει πληρώσει, ενώ θα έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική η ζωή του, αφού φρόντισε να μη χρωστάει και να πληρώνει στην ώρα του. Οι μισοί Έλληνες, έμαθαν να ζουν εις βάρος των άλλων με την ανοχή του κράτους και όσοι ήταν μετριοπαθείς και σοβαροί, τιμωρούνται κι από πάνω.

Πανος

Να πας να μιλήσεις με τον πατέρα σου. Τα χρόνια περνάνε γρήγορα. Θα πάθει τίποτα και θα βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο. Πάνε μίλα του αγκάλιασέ τον, πες του ότι τον αγαπάς. Μια φορά ζούμε

Kwstantinos k

Θα παω πρωτος εγω συντομα (ειμαι 31) με το αγχος για αυτο το γαμω δανειο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4708377

Τα νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ - τόσο σε ονομαστικούς όρους αποδοχών όσο και στα «λεφτά στην τσέπη» - δείχνουν ότι το εισόδημα του Ελληνα εργαζόμενου επέστρεψε στα επίπεδα του 2013, χαμηλότερα δηλαδή και από εκεί που βρίσκονταν το 2014!

52
c006d2271e0a7117710051c23aad7361_XL

Σοφέρ με λιμουζίνα που περιμένει να σε πάει στην ειδική πύλη 12 για VIP του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ενα υπερσύγχρονο ιδιωτικό jet με ανέσεις και υπηρεσίες που μόνο σε ταινίες έχουμε δει, έτοιμο να σε πάει σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμείς.

8db80d17d4e06e009ac612f2f3bc3e7e_XL

Εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που φέτος δεν θα ξεπεράσουν το 1,9% και την επόμενη τετραετία θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ή στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν έως το 2,5%, θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία παρουσιάζει σήμερα το «business stories».