Θετική εισήγηση στον Άρειο Πάγο για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

main_pagos_areios

Την λύση σε τουλάχιστον 70.000 δανειολήπτες, των οποίων οι δανειακές συμβάσεις είναι σε ελβετικό φράγκο και έχουν εμπλακεί σε έναν οικονομικό κυκεώνα, πρότεινε στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους αρεοπαγίτες σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών

Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, λόγω της ανατίμησης του νομίσματος, είδαν το αρχικό κεφάλαιο του δανείου τους να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ελβετικό φράγκο, αγγίζουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών αλλά και τραπεζιτών, τα 13 δισ. ευρώ περίπου, και στην πλειοψηφία έχουν καταγγελθεί οι δανειακές συμβάσεις και εξυπηρετούνται με ρυθμίσεις που έχουν γίνει. Πάντως, εάν η Ολομέλεια δεν ταχθεί με την θέση της εισήγησης, τότε, σύμφωνα με τους νομικούς, δεν θα καταφέρουν ποτέ οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Ο κ. Αγγελής εισηγήθηκε να γίνει δεκτή αίτηση αναίρεσης κατά αποφάσεως του Εφετείου Θεσσαλονίκης, που ήταν σε βάρος δανειολήπτριας

Ειδικότερα, γυναίκα δανειολήπτρια έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει, των υπαλλήλων της Τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, και το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Η δανειολήπτρια από τον Άρειο Πάγο ζητεί: 1) να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής, και 2) να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του ποσού που χορηγήθηκε από την τράπεζα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο κ. Αγγελής επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές τους, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ, η τράπεζα οφείλει να αναφέρει στον δανειολήπτη λεπτομερώς τις δυνητικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τους κινδύνους που ενέχει η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα και αυτό γιατί ο καταναλωτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να λάβει γνώση όλων των ρητρών της δανειακής σύμβασης.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Κανενασ οικτος για τους Νεοελληνες. Οι Νεοελληνες ειναι πιο κοντα σε κουλτουρα με τους Τουρκους, τους Συριους και τους Αιγυπτιους. Ηταν μεγαλο λαθος που τους βαλανε στην ΕΕ και το λαθος αυτο το πληρωσαν οι Ευρωπαιοι φορολογουμενοι 4 δεκαετιες. Ευτυχως που βρεθηκε ο Δρ. Σοιμπλε και εβαλε ενα τελος στους κλεφτες και καταχραστες Νεοελληνες. Τωρα για 99 χρονια οι Ελληνες θα ξεπληρωσουν αυτο το λαθος με τα μνημόνια και το υπερταμειο οπως τους αξιζει. Oι ευρωπαιοι πολιτες θα πρεπει να αισθανονται περηφανοι και ανακουφισμενοι που ο Δρ Σοιμπλε ηγειται της ΕΕ και ξεκαθαρισε αυτο το χρονιο προβλημα με τους Ελληνες. Αφηστε τους να φωναζουν οσο θελουν, μια ζωη Τουρκοσποροι στην κλαψα και στην ζητιανια. Αξιζουν 100% αυτο που τους συμβαινει και αν δεν θελουν, να φυγουν και να πανε εκει που ανηκουν, στην Μεση Ανατολη και την Βορεια Αφρικη. Ακομα και να τους δικαιώσουν οι Νεοέλληνες δικαστες, ο λογαριασμος θα παει στις τραπεζες δηλαδή σε ολους τους φορολογούμενους και δυστηχως και σε αυτους που παράγουν και δημιουργούν για να τους πίνουν το αιμα η Νεοελληνικη κοινωνία των παρασίτων που παράχθηκαν απι τους Παπανδρέου, Καραμανλή τον σουβλάκια, Σαμαραιους και Τσιπραιους. Οτι και να κάνετε, εσείς θα τα πληρώσετε, ναναι καλα ο Δρ. Σόιμπλε που μας απάλλαξε απο το ονειδος των Νεοελλήνων.

Δωρα

Ελληνογερμανίδα. Πρέπει να είσαι πολύ καλά διαβασμένη και ενημερωμένη για το ποιόν των Ελλήνων. Η μόρφωσή σου άλλωστε διακρίνεται μέσα από τον ευγενικό και μεγαλόψυχο λόγο σου. Ακόμα και να δεχθεί κάποιος ότι το θέμα με το Ελβετικό ήταν "λάθος" των δανειοληπτών και όχι εξαπάτηση της τράπεζας, μια πολιτισμένη χώρα και θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να υπερκαλύπτει τέτοιου είδους "λάθη". Ακριβώς όπως θα έπρεπε να καλύπτει και επιδόματα και νοσοκομειακή κάλυψη και ανεργίες κλπ κλπ. Το ότι στην Ελλάδα αυτό ΔΕ συμβαίνει δε σημαίνει πως φταίει ο λαός. Αν πραγματικά παρατηρούσες καλύτερα γύρω σου θα έβλεπες ξεκάθαρα οτι τα παγκόσμια πολιτικά παιχνίδια δεν υπολογίζουν τον λαό πουθενά. Κι αν νομίζεις πως η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει μόνο την "κακιά" Ελλάδα...πλανιέσαι. Ο Έλληνας δεν είναι χαζός και απολίτιστος. Είναι υπομονετικός άξιος και με καλή καρδιά και έχει κάτι που μάλλον εσύ έχεις χάσει προ πολλού. Πίστη. Και δεν αναφέρομαι στο θεό. Αλλά στο ότι η αλήθεια πάντα επικρατεί στο τέλος. Κι αν είναι αληθινά δημιουργημένη απ' τα εκτρωπα του λαού μας η κρίση...τότε ας τη πληρώσουμε(αυτό είναι η μαγκιά μας άλλωστε). Αν όμως όχι...τότε να είσαι σίγουρη ότι αργά η γρήγορα τα πράγματα θα πάρουν πολύ διαφορετική τροπή από αυτήν που εύχεσαι και υπολογίζεις.

Λαμογια νεοελληνες...

δηλαδή δε γνώριζαν το ρίσκο, αλλά όταν πλήρωναν ιδιαίτερα χαμηλή δόση όλα καλά,τώρα που ζόρισαν τα πράγματα, πάλι φταίνε οι άλλοι !

Λαμόγια

Όταν πας σ' έναν γιατρό γιατί δεν αισθάνεσαι καλά και θες να σου πει τι έχεις, ακολουθείς τις οδηγίες του γιατί είναι ο "ειδικός". Η τράπεζα στην περίπτωση των δανείων είναι ο "ειδικός". Δεν μπορεί να παρασύρει αυτούς που δε γνωρίζουν και να τους έχει εγκλωβίσει σ έναν φαύλο κύκλο. Το πρόβλημα χρειάζεται άμεση λύση.

Platonas

Οταν μας κοροιδευαν στα καφενεια γιατι πληρωναν λιγοτερη δοση ηταν μαγκες τοτε.

????

Δηλαδη, αν ειχε πεσεο το φραγκο οπως η Τουρκικη λιρα, θα αγωνιζοντουσαν να πληρωσουν την διαφορα, η θα εκαναν την παπια και θα την τσεπωναν; Ρητορικη η ερωτηση. Οι ανθρωποι πηραν ρισκο, δεν τους βγηκε, ας πληρωσουν. Δεν θα μοιραστουμε τη χασουρα τους ολοι οι υπολοιποι.

Ασχετοι

Αποφασίζουν για άσχετους! Δικαιωστε τους και ετοιμαστείτε για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τραπεζες.

ΗΠΑς ΞΗΠΑς

Τα ειπες ολα. Ντενεκεδες αποφασιζουν για ντενεκεδες

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης